16. 7. 2019 09:55 − 2387× − 0

Francouz deklasuje Italy na jejich šotolinách

Italský šotolinový šampionát o víkendu pokračoval třetím podnikem a z vítězství se znovu radoval lídr šampionátu.

Stéphane Consani opustil rodnou Francii a vydal se hledat štěstí na italské šotoliny, kde se Škodou Fabia R5 vyhrál hned úvodní podnik Rally Adriatico. S těsným náskokem necelých čtvrt minuty tam do cíle dorazil před dalším pilotem škodovky. Nicoló Marchioro se vloni na domácích šotolinách stal vicemistrem a letos by rád skončil o příčku výše. Minimálně o jednoho silného soupeře přišel, když se Mauro Trentin rozhodnul loňský titul neobhajovat. Spousta dalších silných soupeřů ale v šampionátu přibyla. Kromě Consaniho do šampionátu zamířily ještě dvě hvězdy z prvoligového italského mistrovství. Paolo Andreucci už o další tituly v hlavním šampionátu C.I.R. bojovat nehodlá, ale se soukromým Peugeotem 208 T16 R5 vyrazil na tratě Rally Adriatico. Na Sardinii bohužel jedenáctinásobný mistr Itálie chyběl, ale na krásných šotolinách kolem San Marina se s 208 znovu objevil.

Jméno Umberto Scandola bylo dlouhá léta spojeno s českou značkou Škoda. To se ale v zimě změnilo a italský pilot teď na domácí půdě reprezentuje korejskou značku Hyundai. Andrea Adamo v něj navíc vložil důvěru, aby značku reprezentoval jako oficiální jezdec při nadcházející evropské Rally di Roma Capitale. Do šotolinového mistrovství Scandola vstoupil až čtvrtým místem, když o 6,6 sekundy nestačil na bronzového Andreucciho. Na Sardinii pilot Hyundaie začal na druhém místě, ale v pátek dopoledne se rychle propadnul na páté místo. Z toho se brzy dostal na třetí příčku a před závěrečnou zkouškou zaostával za druhým Marchiorem o čtyři sekundy. Pilot Fabie R5 se v závěrečném testu dostal do potíží a Scandolovi tak v samém závěru spadlo druhé místo do klína. Druhý triumf v řadě si na Sardinii připsal Consani, který soutěži vévodil od začátku až do konce.

Do rally v San Marinu vstoupil nejrychleji Giacomo Costenaro za volantem Škody Fabia R5. Francouz Consani začal třetím časem, ale v RZ 4 se stal prvním, kdo v soutěži dokázal porazit vedoucího jezdce. Následně si připsal na své konto ještě dva další nejrychlejší časy, ovšem Costenaro zůstával s více než pětivteřinovým náskokem na čele. Zajímavý duel dvou škodovek bohužel odstoupením Costenara v RZ 7 skončil. Na bednu se díky tomu vyhoupnul Andreucci, který ani tentokrát se soukromým Peugeotem nestačil nejrychlejším jezdcům ve škodovkách. Místní rodák Daniele Ceccoli se pokusil obhájit své loňské vítězství. Tehdy porazil druhého Campedelliho o dvanáct vteřin. Letos jej úplně stejný rozdíl naopak dělil od vítězství. Consani tedy dokázal vyhrát i třetí soutěž v řadě a je doslova krůček od zisku titulu. Do konce sezóny zbývá odjet poslední dvě rally. Spojení Scandoly s Hyundaiem zatím zrovna ovoce nepřináší. Tentokrát posádku od samého začátku trápily potíže s turbem, které ji držely hluboko na konci top ten. V sedmé zkoušce konečně Scandola zajel nejrychlejší čas a posunul se na páté místo. Hned záhy ale musel svou i20 R5 odstavit.

Stav šampionátu: 1. Consani 52,5, 2. Marchioro 35, 3. Scandola 26, 4. Andreucci 20, 5. Hoelbling 19, 6. Ceccoli 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!