Finská rallye: Toyota Yaris WRC zkusí doma potřetí vyhrát

Tým Toyota Gazoo Racing WRT jde již za svým třetím vítězstvím za poslední tři roky na Finské rallye, kde letošní sezóna pokračuje.


Finské šotolinové cesty jsou ze všech soutěží nejrychlejší. Patří mezi domácí cesty vozu Toyota Yaris WRC, který byl vyvinut v sídle týmu nedaleko servisního parku rallye ve městě Jyväskylä.



Všichni současní členové týmu už dokázali Finskou rallye vyhrát. Ott Tänak s Toyotou v roce 2018, Kris Meeke dosáhl vítězství v roce 2016, zatímco Jari-Matti Latvala ovládl domácí podnik dokonce třikrát, v letech 2010, 2014 a 2015. 

Finská rallye se jede na hladkých šotolinových cestách v lesích středního Finska, které se vyznačují velkými skoky a četnými horizonty. Pro dosažení maximální rychlosti jsou rozhodující přesně načasované pokyny navigátora a správné vedení vozidla. Vzhledem k vysokým rychlostem jsou časové rozdíly menší než obvykle a každá malá chyba se trestá. 

Trasa pro letošní ročník Rallye Finsko je podobná té z roku 2018, kdy byla téměř z 65 procent nová. Začíná se ve čtvrtek večer tradiční rychlostní zkouškou Harju v samotném centru města Jyväskylä a v pátek se jezdci vydají na západ, kde je čeká 10 erzet. Sobota je vyhrazena osmi okruhům směrem na jihozápad o celkové délce 132,98 kilometrů, včetně zkoušky, která se vrací do Leustu. Celá rallye končí v neděli dvěma erzetami v Laukkaa a Ruuhimäki, přičemž druhý průjezd Ruuhimäki bude „Power Stage“.



„Rallye Finsko je pro náš tým velmi významný podnik. V posledních dvou letech jsme ji vyhráli a máme skvělou příležitost získat třetí vítězství v řadě. Dobře známe zdejší cesty a jejich vlastnosti a víme, že náš vůz se pro ně skvěle hodí. Ale nebereme nic jako samozřejmost. Naši soupeři usilovně pracovali na tom, aby se na této rallye zlepšili, takže se musíme naplno soustředit a bojovat o co nejlepší výsledek,“ řekl Tommi Mäkinen, šéf týmu. 

Ott Tänak, vůz č. 8 

„Moc se těším, až na Finské rallye vstoupíme do druhé části sezóny. Je to soutěž, kterou mám velmi rád, se spoustou rychlých a hladkých cest, a loňské vítězství byl pro mě neuvěřitelný zážitek. Samozřejmě se tento rok pokusíme dosáhnout stejného výsledku, ale vypadá to, že to bude těžší, protože v pátek vyrazíme na trať jako první. Před dvěma týdny jsme se zúčastnili Estonské rallye a bylo skvělé tuto soutěž před tolika fanoušky znovu vyhrát, ale byl to také skvělý test před Finskou rallye. Věřím, že jsme se toho hodně naučili, a cítím se dobře připravený." 

Jari-Matti Latvala, vůz č. 10 

„Měl jsem pěknou letní pauzu a cítím se připravený znovu zahájit sezónu na Finské rallye. Chtěl jsem si od soutěží trošku odpočinout, ale zvládli jsme absolvovat několikadenní testování, abychom se na tuto soutěž připravili, a musím říct, že je to vždycky radost, když se člověk vrátí zpět na rychlé šotolinové cesty tady ve Finsku. Jsou to cesty, na kterých se cítím jako doma, a vždy cítím spoustu pozitivní podpory během celého týdne, kdy rallye probíhá. Minulý rok právě tady naše sezóna nabrala obrat k lepšímu, když jsme skončili na stupních vítězů, a doufám, že letos by to mohlo dopadnout podobně. Šotolinové cesty jsou tu rychlé, to víme z několika minulých ročníků, takže to prostě musíme zkusit a zajistit si dobrý výsledek.“



Kris Meeke, vůz č. 5 

„Finská rallye je rozhodně jedna z mých oblíbených soutěží a mám na ni skvělé vzpomínky. A opravdu se těším, že ji pojedu s vozem Yaris WRC. Právě ve Finsku jsem ho vyzkoušel poprvé a minulý týden jsme ho tam znovu testovali, a Yaris WRC po těchto cestách jezdí opravdu úžasně. Narodil se ve Finsku a v posledních dvou letech jsme poznali, jak silný dokáže být právě na této rallye. Myslím, že co se týče druhé části sezóny, všichni v týmu jsou plni sebedůvěry, a doufáme, že bychom ji mohli nastartovat skvělým výsledkem právě ve Finsku. Budu mít trochu nevýhodu, protože velká část soutěže pro mě bude úplně nová, ale jsem na tuto výzvu připraven.“ 

Ott Tänak dosáhl minulý rok na Finské rallye vítězství, když soutěž dokončil s více než půlminutovým náskokem před svými nejbližšími soupeři. Druhým rokem po sobě skončily dva vozy Toyota Yaris WRC ve Finsku na stupni vítězů, když Jari-Matti Latvala obsadil třetí místo. Vůz Yaris WRC byl nejrychlejší v 18 z 23 rychlostních zkoušek.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!