1. 8. 2019 07:33 − 5747× − 0

Blíže k 18. Auto In Rallye Železné hory

Podrobnější informace ke čtvrtému závodu ČMPR 2019.

Českomoravský pohár rally (ČMPR) pokračuje čtvrtým závodem, kterým je 18. Auto In Rallye Železné hory. Závodit se bude v sobotu 3. srpna 2019 a na stovku přihlášených posádek čeká devět rychlostních zkoušek o celkové délce 65,85 km.

Slavnostní start Rallye Železné hory se uskuteční v pátek 2. srpna na Resselově náměstí v Chrudimi. Program zde začne již v 15:00 a hodinu na to vyjede na startovní rampu první závodní auto. Posádky a jejich vozy bude poté možno potkat v servisní zóně rally, která bude umístěna v prostoru chrudimského vojenského letiště. Odtud v sobotu v 8:30 ráno závodníci vyrazí na trať první rychlostní zkoušky, která odstartuje v devět hodin. Celkem na ně budou čekat tři sekce po třech měřených testech.

Do nejsilnější třídy A4 se přihlásilo 13 posádek. Dobře obsazené jsou ale všechny vypsané třídy, a do první desítky absolutního pořadí se klidně opět mohou dostat nejlepší posádky kategorií historických automobilů a vozů s jednou poháněnou nápravou. V ČMPR se žádné body neškrtají a tak se jistě pojede naplno od začátku až do konce.

Průběžné vedení v poháru budou hájit Štěpán Zabloudil s Danielem Vodičkou (BMW M3) před Janem Baldwinem a Katarzynou Cizsewskou (Subaru Legacy) a nejrychlejší dvoukolkou, kterou vodí Tomáš Uher s Ladislavem Ševčíkem (Škoda Fabia TDi). Své postavení budou jistě chtít vylepšit zatím čtvrtí Milan Gregor s Vladimírem Štindlem (Mitsubishi Lancer Evo VI), jichž se při minulé Radouňské rally konečně pustila smůla a závod vyhráli. Druhé místo tehdy obsadilo duo Janusz Lelek, Bolek (Mitsubishi Lancer Evo IX), vítězové ČMPR z let 2017 a 2018, které také uvidíme závodit na Rallye Železné hory. Páté místo celkově a zároveň pozici nejrychlejšího vozidla kategorie historiků se budou snažit ubránit Ondřej Plechatý s Evou Ryšánkovou (Mazda 323 GT-R), v tabulce ale mají jen minimální náskok na Lukáše Koryntu s Dušanem Sýkorou (Subaru Impreza) a dotírají na ně také Marek Sum s Miroslavem Ševčíkem (BMW 1800).

Rychlostní zkoušky nám blíže představí Marek Šimík, ředitel 18. Auto In Rallye Železné hory: První úsek Skupice – Pohled o délce přes pět km není na úvod až tak náročný. Z rovinatých úseků postupně přechází do stoupání a předjímá tak další charakter tratí. Druhý úsek Pohořalka – Petrkov je chloubou rychlostních zkoušek Českomoravského poháru v rallye 2019. Nejen délkou přes 11 km, ale zejména technickou náročností. Po atraktivním průjezdu obcí Liboměřice, kde členové místního SDH zajišťují pro diváky pestré občerstvení i několik míst se zajímavým výhledem na soutěžní vozidla, čeká posádky technicky náročný sjezd v blízkosti přehrady Křižanovice a po krátkém přesunu po silnici II. třídy se zpomalovacím retardérem opět stoupání po úzkých silničkách přes dvě osady, aby na závěr znovu prověřily jízdní vlastnosti svých pečlivě udržovaných historických závodních vozů ve srovnání s novou technikou vozidel současnosti. Třetí, poslední úsek se nachází v lokalitě města Nasavrky a spádově směřuje přes obec Podlíšťany. V letošním roce nebude možné využít závěr na šotolinové části mezi obcemi Loučky a Vížky, ale i tak si zkouška drží náročný charakter trati se změnami tempa díky proměnám mnoha asfaltových povrchů různé šířky.

Start závěrečné rychlostní zkoušky je naplánován na 16:00. Rally bude končit okolo 18. hodiny, kdy se v servisní zóně v Chrudimi uskuteční slavnostní vyhlášení.

Následujícím, pátým závodem ČMPR 2019 bude 7. září zcela nová Rallye Kroměříž. Další informace k závodu a poháru hledejte na oficiálních stránkách Rallye Železné hory a ČMPR. Online výsledky budou zveřejněny na výsledkovém serveru eWRC-Results.com. Zveme vás také do facebookové skupiny ČMPR Official.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!