Směle do českého finále

Vojtěch Štajf a Veronika Havelková se připravují na blížící se start Barum Czech Rally Zlín 2019.

- Vrchol sezóny českého šampionátu ve Zlíně
- Štajf s Havelkovou jedou o české i evropské body
- Polo GTI R5 opět v barvách reprezentačního ACCR týmu
- Zdejší jubilejní dvacátý start Vojtěcha Štajfa

Vojtěch Štajf a Veronika Havelková se připravují na blížící se start Barum Czech Rally Zlín 2019 – závěrečné soutěže letošního českého šampionátu a zároveň šestého podniku evropského šampionátu FIA ERC. Posádka Racing 21 Klokočka Volkswagen týmu, reprezentující v letošním seriálu Mistrovství Evropy ACCR Czech Rally Team, nastoupí v silné konkurenci opět se spolehlivým vozem Polo GTI R5.

Celkem patnáct náročných rychlostních zkoušek o délce 220 kilometrů absolvovaných ve třech dnech je vizitkou 49. ročníku Barum Czech Rally Zlín 2019. Tato soutěž uzavírá letošní sezónu v Mistrovství České republiky a zároveň je dalším podnikem atraktivního evropského šampionátu FIA ERC. Této prestižní pozici tradiční zlínské soutěže odpovídá i seznam přihlášených posádek z domova i ze zahraničí. Jeho kvalitu potvrzuje také silná konkurence mimo jiné v podobě 34 přihlášených vozů specifikace R5.

S jedním ze dvou přihlášených speciálů Volkswagen Polo GTI R5 nastoupí posádka Vojtěch Štajf – Veronika Havelková, která s tímto vozem dokončila dosud všechny soutěže letošní sezóny. Pro jezdce Vojtěcha Štajfa je tento ročník jeho jubilejním dvacátým startem ve Zlíně a bude se snažit dát zapomenout na loňskou účast, kdy vlivem nešťastné havárie soutěž nedokončil. Nejlepším jeho umístěním bylo sedmé místo absolutně v roce 2016. Navigátorka Veronika Havelková spatřila cíl této náročné soutěže třikrát a z pohledu klasifikace domácího šampionátu slavila své nejlepší umístění v roce 2015, a to třetím místem.

V letošním ročníku Barum Czech Rally Zlín se snaha a cíle posádky týmu Racing 21 ubírají směrem k maximálnímu bodovému zisku v českém šampionátu s cílem udržení, popřípadě vylepšení celkové pozice. Stejně tak se bude strategie týmu orientovat na bodové zhodnocení pro seriál FIA ERC. „Barum rally je vrcholem letošní sezóny a tomu přizpůsobujeme i přípravu soutěžního vozu. Naše Polo GTI R5 prošlo opět rozsáhlou kontrolou. Během testů jsme se díky poznatkům z předešlých soutěží opět posunuli dále mimo jiné i v nastavení diferenciálu, což je pro tuto soutěž s často rozdílným povrchem tratě nesmírně důležité. Barumka je známá tím, že neodpouští chyby, což se mi tady vloni bohužel potvrdilo. Letos musíme přistoupit k této soutěže více strategicky,“ řekl k přípravě jezdec Vojtěch Štajf a dodal: „My chceme sezónu dokončit v konkurenčně silném domácím šampionátu do pátého místa a tato pozice se nám daří držet již před víkendovým startem ve Zlíně. Zde ovšem můžeme, díky odlišnému koeficientu bodování, současnou pozici ztratit, ale za určitých okolností i vylepšit. Zajímá nás samozřejmě také zisk bodů do Mistrovství Evropy, protože od zdejšího výsledku se bude následně odvíjet i program naší další účasti v tomto seriálu. Proto vsadíme více na konsistentní výkon v obou etapách a podstoupíme větší riziko v okamžiku, kdy to bude nezbytně nutné ve vztahu s výkony naší nejbližší konkurence. Myslím, že tratěmi i počasím každoročně náročná Barum rally je soutěží, ve které více než kde jinde potřebujete i trochu toho sportovního štěstí, a tak věřím, že nás s Veronikou na Barumce neopustí. Na páteční start se oba i s celým týmem Racing 21 velmi těšíme.“

Soutěž Barum Czech Rally Zlín 2019 startuje v pátek 16. srpna v 16 hodin na náměstí míru ve Zlíně a následně bude pokračovat večerní městskou rychlostní zkouškou od 21:15 hod.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!