Jan Kopecký a Pavel Dresler vyhráli v Německu WRC 2 Pro

Mistři České republiky Jan Kopecký a Pavel Dresler vybojovali pro automobilku ŠKODA ve WRC 2 Pro páté vítězství v letošní sezoně.

› Jejich týmoví kolegové Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen předvedli na asfaltu svoji mimořádnou rychlost, dojeli ve své kategorii na třetím místě a udrželi vedení v šampionátu › Domácí oblíbení jezdci Fabian Kreim a Marijan Griebel zajistili za volanty vozů ŠKODA FABIA R5 evo dvojité vítězství v kategorii WRC 2 určené pro soukromé týmy

Bosen, 25. srpna 2019 – Jan Kopecký se spolujezdcem Pavlem Dreslerem (CZ/CZ) svým vítězstvím na Německé rallye ADAC Rallye Deutschland (22. 8.–25. 8. 2019), která je desátým podnikem mistrovství světa FIA World Rally Championship, předvedli svůj nejlepší výsledek v letošní sezoně. Jejich týmoví kolegové Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (FIN/FIN) doháněli svoji ztrátu způsobenou sobotním výletem mimo trať, a nakonec ve své kategorii skončili na třetím místě. I tak ale Rovanperä zvýšil své vedení v průběžné celkové klasifikaci jezdců kategorie WRC 2 Pro. Od okamžiku, kdy byla v dubnu 2019 ŠKODA FABIA R5 evo homologována, nebyla ve své kategorii v rámci mistrovství světa poražena. Český rallyový speciál dominoval na Německé rallye také v kategorii WRC 2 určené pro soukromé týmy.

Dvě německé posádky ve složení Fabian Kreim/Tobias Braun a Marijan Griebel/Pirmin Winklhofer, pro něž to byla shodně jejich první soutěž s novým vozem ŠKODA FABIA R5 evo, zajistily ve své kategorii pro značku ŠKODA dvojité vítězství.

Po sobotních rychlostních zkouškách ve vojenském prostoru Baumholder se Německá rallye, která je desátým kolem letošního mistrovství světa, přesunula zpět mezi nádherné vinice kolem řeky Mosely. V plánu byly čtyři rychlostní zkoušky. Budíčkem pro soutěžící byl 28,06 kilometru dlouhý test „Grafschaft“.

Cíl byl pro obě tovární posádky ŠKODA jasný: nově korunovaní mistři České republiky Jan Kopecký a Pavel Dresler měli za úkol udržet vedení v kategorii WRC 2 Pro. Kalle Rovaperä a Jonne Halttunen, taktéž jedoucí s vozem ŠKODA FABIA R5 evo, kteří ztratili vedení v kategorii po svém malém výletu mimo trať v sobotu ráno, měli udržet třetí místo a získat tak cenné body do hodnocení mistrovství světa.

Na první rychlostní zkoušce začal Jan Kopecký opatrně, ale i tak zvětšil svůj náskok ve své kategorii. „Rychlostní zkouška byla náročná, protože na trati bylo hodně štěrku a v lese několik zablácených úseků. Musel jsem být opravdu velmi opatrný,“ řekl. Jeho týmový kolega k tomu doplnil: „Ráno to na tvrdých pneumatikách opravdu hodně klouzalo. Byl jsem opatrný, ale bylo to dobré.“ To jeho slovy znamená, že zajel nejrychlejší čas své kategorie.

Nakonec Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem udrželi své vítězství až do konce soutěže a vybojovali tak svůj první triumf v kategorii WRC 2 Pro letošní sezony mistrovství světa. Kalle Rovanperä a Jonne Halttunen se svým vozem ŠKODA FABIA R5 evo neriskovali. Svým třetím místem v kategorii WRC 2 Pro si připsali cenné body do celkového hodnocení jezdců i výrobců.

V kategorii WRC 2 určené pro soukromé týmy Fabian Kreim (mistr Německa 2016 a 2017) a úřadující německý šampion Marijan Griebel, oba v barvách týmu ŠKODA AUTO Deutschland, vybojovali první a druhé místo. Pro oba je to první soutěž s vozem ŠKODA FABIA R5 evo. Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek měl při pohledu na stupně vítězů u jezera Bostal radost: „Gratuluji Janovi a Pavlovi, že si zásluhou vynikajícího výkonu domů odvážejí vítězství. Jsme pyšní na náš nový vůz ŠKODA FABIA R5 evo, který zůstává ve své kategorii v rámci mistrovství světa neporažen. To je velká odměna celému týmu za vynikající práci. Po své chybě udělali Kalle a Jonne v dané situaci maximum, takže si svým třetím místem připsali cenné body do celkového žebříčku mistrovství světa v kategorii WRC 2 Pro!“

Celkové pořadí na Německé rallye (WRC 2 Pro/WRC 2)
1. Kopecký/Dresler (CZ/CZ), ŠKODA FABIA R5 evo, 3.27:24,1 h*
2. Kreim/Braun (D/D), ŠKODA FABIA R5 evo, +52,6 s
3. Griebel/Winklhofer (D/D), ŠKODA FABIA R5 evo, +1:11,1 min
4. Kajetanowicz/Szcepaniak (PL/PL), VW Polo GTI R5, +1:14,1 min
5. Camilli/Veillas (F/F), Ford Fiesta R5 MKII, +1:19,1 min*
6. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5 evo, +2:54,0 min*
7. Østberg/Eriksen (N/N), Citroën C3 R5, +3:36,5 min*
*Výrobci nominované vozy sbírají body do kategorie WRC 2 Pro.

Průběžné pořadí mistrovství světa kategorie WRC 2 Pro/jezdci (po 10 ze 14 soutěží)
1. Kalle Rovanperä (FIN), ŠKODA, 151 bodů
2. Mads Østberg (N), Citroën, 110 bodů
3. Gus Greensmith (GB), Ford, 85 bodů
4. Lukasz Pieniazek (PL), Ford, 74 bodů
5. Jan Kopecký (CZ), ŠKODA, 61 bodů

Průběžné pořadí mistrovství světa kategorie WRC 2 Pro/výrobci (po 10 ze 14 kol)
1. ŠKODA, 224 bodů
2. Ford, 195 bodů
3. Citroën, 110 bodů

Číslo dne: 4

Od svého debutu na Portugalské rallye zůstala nová ŠKODA FABIA R5 evo ve své kategorii neporažena, ve své kategorii vybojovala v rámci mistrovství světa čtyři vítězství v řadě za sebou

Komentářů celkem: 5
26. 8. 2019 10:01
3 0
Honza opět ukázal, že se musí jet rychle, ale i hlavou a nenechat se vybláznít. Blahopřeji k vítězství.
26. 8. 2019 15:10
1 0
Absolutní souhlas s Arminnem. Kopecký už dávno patří mezi špičkové jezdce, kteří kromě rychlosti umějí používat i hlavu viz. jeho vteřinový ,,souboj" s Lefebvrem (mimochodem mě rychlost Lefebvra s VW Polo dosti překvapila ), který ukončil technické problémy VW Pola tuším v RZ 10, kdy Honza dle jeho slov jel hlavně bez zbytečného rizika. Zatím co Rovanpera to zcela zbytečně opět ,,zahodil" z prvního místa s již slušným náskokem...
26. 8. 2019 16:45
1 0
Myslím, že Lefebvre kdesi vycestoval mimo trať, takže jestli to nebyla příčina těch "technických problémů" (pokud po tom výletu rovnou neodstoupil).
26. 8. 2019 22:41
2 0
stejný pocit jsem z něj měl i na Barumce a z jeho přístupu k tempu těch dvou rusů. Prostě zajíci se počítají až po honě.
27. 8. 2019 13:07
2 0
K debatě pánů výše:
Když chci být v TV, tak nezbývá nic jiného než to dělat takto. Viděl někdo ve wrc+ "obyčejnou" erpětku? Ani jeden záběr.....
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!