Erik Cais znovu na stupních vítězů

Závěrečná soutěž mistrovství Evropy kategorie ERC3 Junior se odehrávala ve Zlíně a měla určit letošního mistra.

O prestižní juniorský titul se bojovalo až do finálové zkoušky, ale ta byla bohužel zastavena a bude se rozhodovat až u „zeleného“ stolu. Erik Cais s Jindřiškou Žákovou a Fordem Fiesta R2T týmu Orsák Rallysport na domácím hřišti, stejně jako v Itálii, opět vystoupal „na bednu“.

Předstartovní matematika byla jasná. Erik Cais, který musel kvůli maturitě vynechat soutěž na Kanárských ostrovech, se mohl ze sdíleného 5. místa v tabulce posunout na čtvrtou příčku za předpokladu porážky Francouze Franceschiho. „Pokud by Nor Furuseth vypadl a my vyhráli, teoreticky jsme mohli být i třetí, ale to už nebylo v našich rukách,“ vysvětloval 20letý fryštácký mladík, kterého čekala řada předstartovních společenských povinností.„Vedle autogramiády s nejlepšími jezdci v OC Zlaté Jablko to byla hlavně nová zkušenost s natáčením promo videa v naší škole s Eurosportem.“

Jet zpočátku s rozumem, ale zároveň tak, aby nám neodjela špička závodu. A druhý den zaútočit – taková byla týmová strategie na domácí soutěž. „Jako registrovaní jezdci ERC3 Junior máte proti ostatním značnou nevýhodu. Na celé soutěži můžeme použít pouze 12 pneumatik a nesmíme jet vysokooktanový závodní benzin, ale pouze obyčejný 98 oktanů,“ připomínal Erik omezení juniorské kategorie.

Po sobotní etapě byla posádka Cais – Žáková pátá s 24sekundovou ztrátou na vedoucího Llarenu. V neděli dopoledne přišel plánovaný útok. Erik Cais vyhrál dvě rychlostní zkoušky, první průjezd Kašavy a Pindulu, a náskok na vedoucího jezdce zredukoval na 9,6 sekund. „Strategie nám vycházela přesně podle plánu,“ konstatoval Erik v cíli. „Na závěrečnou zkoušku Kašava 2 jsme se obzvláště těšili s tím, že zaútočíme na 1.místo. Je to moje domácí rychlostní zkouška, bydlím od ní jen 4 km. V autě jsme se cítili komfortně a věděli jsme, že 10sekundovou ztrátu můžeme zlikvidovat.“

„Bohužel, když jsme vyjížděli na nejvyšší bod Podhoranu, vyvěsili nám červenou vlajku a my věděli, že už podruhé, stejně jako loni, jsme v závěru Barumky přišli o vítězství. Zklamání ale brzy přešlo ve strach – ve sjezdu do Lukova těžce havarovali naši bývalí týmoví kolegové Ondra s Martinem. První zprávy byly děsivé, naštěstí brzy přišla informace, že jsou mimo ohrožení života. Přejeme jim brzké uzdravení, rychlou rekonvalescenci a návrat na závodní tratě.“

„V cíli jsme si spolu s týmem užili pódiové umístění včetně spršky šampaňského. Stříbrná příčka pro nás zároveň znamenala posun na konečnou čtvrtou pozici v hodnocení ERC3 Junior 2019. Na první sezonu v evropském seriálu je to skvělý výsledek. Díky celý týme, díky moje rodino a fanoušci …“

Výsledky ERC3/ ERC3 Junior:
1. Llarena – Fernandez (E – Peugeot 208 R2) 2:15:54.0
2. Cais – Žáková (CZ – Ford Fiesta R2T) + 5.6
3. Furuseth – Hjerpe (N – Peugeot 208 R2) + 15.1
4. Franceschi – Manzo (F – Ford Fiesta R2T) + 56.0
5. Torn – Pannas (EE – Ford Fiesta R2T) + 1:49.8

Komentářů celkem: 4
28. 8. 2019 12:071 Upraveno 12:07
1 0
Erik a Jindra jsou pro mne osobne moralnimi vitezi Barumky. V zaveru donutili vytecnou jizdou soupere k chybam. Na posledni RZ meli podle stopek na vyjezdu z Kasavy na vsechny naskok 8 sekund, vcetne pozdejsiho viteze Llarenu.
Pratele, mame tady top talentsmajlík
28. 8. 2019 12:552
0 1
Jenže na "kdyby" se nejede. To by možná nakonec bylo víc vítězů než startujících. Plán zaútočit na konci prostě nevyšel, protože podcenil neočekávané okolnosti. Ale ty k rally patří. Jinak jízda pěkná.
28. 8. 2019 15:003
1 0
Kousek před Trnavou na 4 km měli cca 4 vteřiny náskok. Škoda, že to nevyšlo, letěli fakt pěkně smajlík
28. 8. 2019 16:354
1 0
Původně napsal Monte Christo
Jenže na "kdyby" se nejede. To by možná nakonec bylo víc vítězů než startujících. Plán zaútočit na konci prostě nevyšel, protože podcenil neočekávané okolnosti. Ale ty k rally patří. Jinak jízda pěkná.
Zaútočit tam kde může udělat největší rozdíl je snad nějaké podcenění? Podcenění by naopak bylo kdyby s omezeným počtem pneu jel poslední RZ na plátně.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!