3. 9. 2019 09:17 − 3169× − 0

Rekordní série Citroënu na domácích šotolinách

O víkendu se odehrál pátý díl francouzského šotolinového mistrovství a kompletní pódium si mezi sebe rozdělili jezdci Citroënu.

Domácí značka šampionátu doslova dominuje, když si jezdci těchto vozů mezi sebe rozdělili třináct z patnácti pódiových příček. Thibault Durbec za volantem Citroënu DS3 WRC vyhrál úvodní tři soutěže, ale v té čtvrté jej zastavila technická závada. Díky tomu se na vedoucí příčku šampionátu vyhoupnul Lionel Baud pilotující stejný vůz. Sice zatím žádnou soutěž v letošní sezóně nevyhrál, ale pravidelně se umisťoval na pódiu. I kategorii vozů R5 vládne Citroën. Její lídr Thomas Baudoin se navíc v absolutním pořadí drží hned za dvojici rychlých speciálů WRC. Do druhého Fiatu MR 500X R4 stáje Milano Racing se letos podruhé posadil Nicolas Ciamin. Talentovaný mladík ale ani napodruhé cíl nespatřil. Když se mechanikům v poledním servisu první etapy podařilo odstranit problémy s pop-off ventilem, zajel Ciamin pěkný pátý a ještě hezčí čtvrtý čas. Následně se ale Fiat definitivně zastavil.

Vincent Dubert s druhým Fiatem si vedl o mnoho lépe. Od začátku zajížděl časy mezi nejrychlejší desítkou a postupným posunem vpřed se dostal až na konečnou pátou příčku. To, když v posledním testu přeskočil nejrychlejší produkční vůz pilotovaný Arnaudem Mordacqem zpomalený defektem. Rallye Terre de Lozére se zúčastnila i jedna z legend belgické soutěžní scény Bernard Munster. Za volantem Škody Fabia R5 si ale rozhodně nepočínal tak dobře jako v jiných soutěžích jeho syn Grégoire a v úplně poslední zkoušce jej navíc o sedmou příčku připravil Jean-Marc Manzagol s Fordem Fiesta R5. Nejrychleji do rally vstoupil Baud. Durbec s druhou DS3 WRC se ho však držel jako klíště a po čtvrtém testu šel do čela. Vítězství v etapě ale nakonec o 1,9 sekundy přeci jen ukořistil Baud. Durbec v první nedělní zkoušce ztratil deset vteřin poté, co mu zhasnul motor. Následující dvě zkoušky i přes počínající potíže s převodovkou ale dokázal vyhrát a do poslední sekce nastupoval s mankem jen 5,5 vteřiny. Problémy s převodovkou jeho DS3 WRC se ale jen prohloubily a Durbec mohl být rád, že si udržel druhé místo. Baudoin za ním měl moc velký odstup a musel se smířit s bronzem, který si drží i průběžně. Baud si v Mende dojel pro první letošní triumf a dvě soutěže před koncem si udržuje pořádné naděje na zisk titulu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!