10. 9. 2019 09:08 − 3419× − 0

Úspěšný debut nové Fiesty R5 MK2 na belgické půdě

V sedmé soutěži belgického mistrovství se za volant nejnovějšího závodního Fordu posadil Kevin Demaerschalk.

Osmadvacetiletý Belgičan po ročním strádání s problematickým Citroënem C3 R5 přesedlal na novou techniku, která se v garážích stáje J-Motorsport v srpnu objevila. Nutno však dodat, že šlo o velký skok do neznáma. Novou techniku přivezli do Roeselare ještě další jezdci, ale ti si své Fabie R5 evo už vyzkoušeli v německém dílu MS. Jednalo se o zkušeného osminásobného belgického mistra Pietera Tsjoena, který se v poslední době častěji vyskytoval na pravé sedačce. S další dvojicí Fabíí R5 evo startovali mladíci Pieter Jan Michiel Cracco a Sébastien Bedoret. Druhý jmenovaný se před víkendem držel na čtvrté příčce šampionátu, ale posun do nejlepší trojice rozhodně nebyl nereálný. Navíc když se už druhé belgické soutěže v řadě vůbec nezúčastnil dosud průběžně druhý Cédric Cherain. To nejvíce těší Krise Princena, který se svým Volkswagenem Polo GTI R5 drží po třech vítězstvích vedoucí příčku. Pozor si ale musel dávat na vítěze Rallye de Wallonie Adriana Fernémonta, jehož Fabia R5 ve Flandrech nechyběla.

Nejstarší soutěž belgického mistrovství letos slavila šedesáté narozeniny a divákům nabídnula hodně atraktivní podívanou. Z celkového počtu 87 startujících hned čtrnáct dvojic usedlo do kokpitů prestižních speciálů R5. Náročnost soutěže umocnilo ještě proměnlivé počasí, které posádky nachytalo nejen na trati, ale i při výběru správného obutí. Princen si na mokru stěžoval na chování svého Volkswagenu, který byl hlavně při brzdění hodně neklidný. Lídr mistrovství se tak trápil a první etapu zakončil až jako sedmý. V sobotu ráno se pilot Volkswagenu vyhoupnul na páté místo, ale prohánět ty nejrychlejší ani tentokrát nedokázal. Celý jeho nepovedený start završil dva testy před koncem požár vozu. Tentokrát se však nejednalo o typický požár Pola jako v předešlých případech. Princen musel odstoupit poté, co se vzňal olej na svodech v motorovém prostoru. Naštěstí se jej podařilo včas uhasit, ale o pokračování si lídr mistrovství musel nechat zdát.

Nejrychleji do rally vstoupil Fernémont, ale v úvodních kilometrech se musel bránit útokům značkového kolegy Bedoreta. Jako větší hrozba se už ve třetí zkoušce ukázal debutant v nové Fiestě Demaerschalk, když se právě tam vyhoupnul do čela. V závěrečném testu však nechal deset vteřin a spadnul na druhé místo za Fernémonta. Chyby se za tmy posledního pátečního testu dopustil i Bedoret. Probrzdění naštěstí pro něho nemělo horší následek než čtvrtminutovou ztrátu a pád na páté místo. Vedoucí Fernémont v dopolední sobotní sekci přidal na rychlosti a svým pronásledovatelům už odskočil na rozdíl půl minuty. Demaerschalk si nový Ford pochvaloval za proměnlivých podmínek, ale nebyl spokojen s jeho rychlostí za sucha. V sobotu dopoledne ho tak hodně rychle stáhnul a přeskočil Bedoret. Mladý Belgičan následně zkusil zaútočit i na vedoucího Fernémonta, ovšem během druhé sobotní sekce snížil svůj odstup jen na 22,3 sekundy. Celý dosavadní průběh soutěže doslova postavila na hlavu RZ 16, ve které musel vedoucí Fernémont svou Fabii R5 odstavit s poškozenými transmisemi. Odstoupení ze slibně rozjeté rally bohužel výrazně poznamenává i jeho šance na zisk titulu. Posílit je však mohl mladý Bedoret, který se stal novým lídrem rally. Šanci na vítězství ale vycítil rovněž aktuálně druhý Demaerschalk. Pilot Fordu se pustil do stahování ztráty a před závěrečnou dvojicí zkoušek mu k první pozici už chybělo jen 4,6 sekundy.

V předposlední zkoušce ale pilot Fiesty R5 MK2 chyboval, vymetl příkop u trati a jen se štěstím mohl pokračovat. Varování nebral na lehkou váhu a v poslední zkoušce už se spokojil s druhým místem. I tak si ale debut s novým vozem pochvaloval, tak blízko k triumfu při startech s Citroënem nebyl. V závěrečných zkouškách gradoval boj o třetí místo mezi škodovkami Verschuerena a Cracca. Několikrát si své pozice prohodili a teprve v posledním testu bronz ukořistil první jmenovaný. Slavit mohl i osmý Bob de Jong, který si z Belgie odvezl nejvíce bodů do hodnocení holandského šampionátu a ty by mu už měly stačit k zisku titulu. O ten belgický se zřejmě v závěrečných dvou soutěžích ještě strhne pořádná mela. Mladý Bedoret v Omloop van Vlaanderen vybojoval svůj první triumf v rámci belgického mistrovství. Dvacet získaných bodů jej navíc posunulo na druhé místo pouhé 4 body za stále vedoucího Princena.

Stav šampionátu: 1. Princen 76, 2. Bedoret 72, 3. Cherain 60, 4. Fernémont 58, 5. De Mevius 54

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!