Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 9. 2019 12:50 − 16345× − 22

Je to tu, kalendář MS 2020 s třemi novinkami

Hned tři (staro)nové destinace se objevují v kalendáři MS 2020 pro nadcházející sezónu, vypadlo Katalánsko, Austrálie a Tour de Corse.

Dlouho očekávaný dokument je konečně zveřejněn a konečně víme, kdy a kde se pojede v příští sezóně mistrovství světa. Jak už naznačuje nadpis, do kalendáře se pro sezónu 2020 dostaly hned tři (staro)nové destinace, protože všechny země již nějakou dobu v kalendáři pobývaly. Již před několika dny potvrdili organizátoři Safari rally, že mají podepsánu smlouvu na tři roky a že budou v MS, o dalších změnách se taktéž silně spekulovalo a nyní se potvrdily. Velkou radost budou mít mnozí s návratu oblíbené Rally New Zeland, která nahrazuje Austrálii a sezónu uzavře Japonská rally. Černého Petra si vytáhla Tour de Corse (to se již nějaký týden vědělo) a nakonec Katalánsko, které by se však mohlo výhledově vrátit jako čistě asfaltová soutěž. Když po podíváme na geografické rozložení soutěží, můžeme říct, že rok 2020 bude "echt MS", jelikož s výjimkou Antarktidy se pojede na všech 6 kontinentech (pozn. redakce pro případné rýpaly: ano, autor si je vědom, že Nový Zéland není součásti kontinentu Austrálie, ale Nový Zéland leží s části na Australské desce, tak to na rally serveru počítejme).

Největšími změnami proti minulosti v MS si projde Japonsko, které bylo dříve šotolinovým podnikem v podobě Rally Hokkaido, nyní se však soutěž přesunuje na centrální ostrov Honšu, centrum bude asi 3 hodiny jízdy od Tokia a soutěž se nově odehraje jako asfaltová. V případě Safari rally půjde o návrat ve stylu "král je mrtev, ať žije král", protože na soutěž s rychlostními zkouškami konajícími se na neuzavřených silnicích s vložkami v délce vyšších desítek až stovek kilometrů můžeme nyní zapomenout. Bohužel, africká divočina byla spoutána moderní dobou a Safari nebude nijak výrazně svým formátem vystupovat z šablony pro typickou soutěž MS, pojede se klasicky na tři etapy a s obvyklou kilometráží a jak ukázal např. letošní ročník, vložky se konají na uzavřených cestách v soukromých rezervacích.Třetí novinka roku 2020 je Nový Zéland, což je opět další návrat do kalendáře, tentokrát po sedmi letech. Soutěž se pojede na začátku září, opět jako šotolinová a centrum se vrátí do Auclandu, což znamená, že se pojede na severním ostrově.

"Z geografického hlediska se jedná o nejrozmanitější kalendář v historii, pojedeme na šesti ze sedmi kontinentů. Nové soutěže představují vítané osvěžení ke stávajícím soutěžím a současně načínají novou kapitolu MS, takovou, která zaujme jak fanoušky, tak soutěžící," říká serveru wrc.com k novému kalendáři šéf WRC Promoter Oliver Ciesla a pokračuje, "díky návratu Safari a Japonska se MS poprvé za více jak dvě dekády vrací na dva největší kontinenty světa. Naposledy se Afrika i Asie současně v MS objevily v roce 1999. Oba kontinenty představují obrovské trhy pro WRC a děkuji všem, kteří se podíleli na organizaci návratu obou soutěží do šampionátu. Koho není třeba představovat je Nový Zéland. V MS má dlouhou a úspěšnou historii a návrat jeho klikatých a hladkých zkoušek nedaleko Aucklandu bude jedním z vrcholů sezóny 2020," uzavírá Oliver Ciesla.

MS 2020
1.26. ledenRallye Monte Carlo
2.16. únorRally Sweden
3.15. březenRally Mexico
4.19. dubenRally Chile
5.3. květenRally Argentina
6.24. květenRally Portugal
7.7. červenRally Italia Sardegna
8.19. červenecRally Kenya
9.9. srpenRally Finland
10.6. záříRally New Zeland
11.27. záříRally Turkey
12.18. říjenRallye Deutschalnd
13.1. listopadRally GB
14.22. listopadRally Japan
Komentářů celkem: 22
28. 9. 2019 06:55
0 0
Kenny_pce: byl jsem na šotolině i na asfaltu a čelist jsem si drátoval vždycky spíš na tom asfaltu.
28. 9. 2019 08:56
0 0
Zdravím všechny umrčence a věčně nespokojený lidi! smajlík Já s kalendářem souhlasím a dost se mi líbí! smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!