Boj o finský titul nemohl být napínavější

Teprve v průběhu závěrečné soutěže sedmidílného finského mistrovství se rozhodnulo o držiteli titulu.

S nadějí stát se mistrem vstupovala do závěrečného dějství dvojice jezdců identických speciálů Škoda Fabia R5. Více bodů ze šesti předešlých rally posbíral Juha Salo, který se v minulosti už několikrát mistrem své rodné země stal, naposledy v sezóně 2016. O rok později od něho mistrovskou korunu převzal Teemu Asunmaa a je to právě on, kdo se stal letošním vyzývatelem lídra. Minimální bodový odstup zajistil závěrečné Mad-Croc SM Ralli Salo – Turku skvělou zápletku. Novopečený mistr si musel titul vybojovat v přímém souboji se svým soupeřem. Smutnou postavou sezóny se stal Emil Lindholm. Pilot Volkswagenu Polo GTI R5 sice většinou jezdil nejrychleji, ale přílišné množství technických problémů jej ze hry o titul vyřadilo. Dveře k titulu si však na konci srpna Lindholm zabouchnul sám, když v SM Oili Jalonen Ralli havaroval. Jako první na trať závěrečné soutěže ale nevyrazil ani jeden z výše jmenovaných. Startovní číslo 1 na svůj Mini Cooper S R4 totiž nalepil Riku Tahko. Fin se za volant své nové techniky vrátil poté, co jej na předcházející finskou rally zapůjčil Američanu Ace Robeymu. Ten s ním zrovna díru do světa neudělal a nedařilo se ani teď Tahkovi. Pouze jeden čas v top ten a odstoupení v RZ 5 opravdu není nic slavného.

Soutěž odstartovala v pátek večer krátkou etapou o pouhých dvou zkouškách. Ty však všem fanouškům Asunmy způsobily pořádný šok. Jezdci škodovky se vůbec nedařilo a po přetočení a toulání po poli se držel až na čtvrtém místě s odstupem 20,4 sekundy za svým hlavním rivalem, kterému patřila příčka druhá. Zajímavým lídrem se mohla rally pochlubit hned v první zkoušce. Nejrychlejší čas tam totiž zaznamenala posádka složená ze dvou spolujezdců. Volantu se ujal Juhana Raitanen, který vloni dovedl svého pilota Eerika Pietarinena až k titulu. Z titulů s Juhou Salem se pak radoval jeho kolega Marko Salminen, který mu teď ve Fabii R5 četl noty. Po senzačním úvodu se v sobotu ráno spolujezdecká dvojka dostala do potíží kvůli druhému defektu v řadě, ale pak si v RZ 7 připsala ještě jeden nejrychlejší čas a soutěž zakončila na solidní páté příčce.

Ve druhé zkoušce se na první místo propracoval Lindholm, ale v sobotu ráno přiznával, že před zuřivě bojující dvojicí o titul se udrží jen horko těžko. Asunmaa dobře věděl, že musí na páteční chyby rychle zapomenout a začít pořádně tlačit. Těžký sobotní úkol začal hned ráno plnit do puntíku a po třech nejrychlejších časech se už dotáhnul jen šest desetin za Sala. Lindholm zatím ještě zůstával na čele, ovšem v RZ 7 se mu vůz na brzdách po rychlém náletu odporoučel do příkopu. Posádce Volkswagenu pak trvalo více než dvě minuty, než svůj speciál vrátila zpátky na cestu. Šesté místo v cíli tak jen vtipně dokresluje mizérii jejich letošní sezóny. Do vedení se mezitím dostal Asunmaa, který už zkoušku předtím dokázal zdolat svého rivala v boji o titul. Za nejrychlejší dvojicí nakonec do cíle dorazil Jari Ketomaa s Fordem Fiesta R5, když udolal čtvrtého Ville Hautamäkiho za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX. Ač si připsal nejvíce bodů do klasifikace SM2, mistrem se stal jiný pilot deváté evoluce Lanceru Esa Ruotsalainen. Teď se ale vraťme zpátky do první ligy, kde ještě nebylo dobojováno ani zkoušku před cílem. Salo si po páteční kratší etapě už mohl připravovat šampaňské na oslavy. O svůj na rychlých finských tratích takřka komfortní náskok ale během půlky sobotní etapy přišel a do závěrečné zkoušky šel s odstupem 5,1 sekundy. Asunmaa se dokázal vypořádat i s posledními letošními nástrahami, rally a s ní i svůj druhý titul v SM1 vyhrál o pouhých 7,2 vteřiny.

Konečný stav šampionátu: 1. Asunmaa 139,5, 2. Salo 133, 3. Lindholm 85, 4. Ketomaa 79,5, 5. Kiviniemi 66

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!