30. 9. 2019 10:18 − 1898× − 0

Soutěž v srdci Francie

V okolí města Vendome se odehrál sedmý podnik devítidílného asfaltového mistrovství Francie.

S velkým bodovým náskokem po čtyřech vítězstvích v řadě na jeho start dorazil jako jednička Yohan Rossel, který letos absolvuje svou teprve první sezónu za volantem Citroënu C3 R5. Jeho značkový kolega Yoann Bonato ovládnul poslední dvě sezóny, ale letos to s nováčkem nemá vůbec jednoduché. Do Rallye Coeur de France nastupoval pilot druhé C3 R5 více koncentrován na jezdce za svými zády, kteří mu jsou bodově daleko blíže. Nicolas Ciamin, který se na předešlé soutěži pod Mont Blancem vrátil za volant Volkswagenu Polo GTI R5 a havaroval s ním, se bohužel na startu vůbec neobjevil. A absentoval i pátý muž pořadí Sylvain Michel. Bonatovým hlavním vyzývatelem v boji o post vicemistra se tak minimálně pro sedmou soutěž stal zatím třetí Quentin Gilbert, který opět usednul za volant Škody Fabia R5. Rally se v rámci Clio R3T Trophy zúčastnil i Čech Václav Stejskal jun, ale už na začátku první etapy se musel přesunout do Rally2. V jejím rámci zajel druhou etapu jako sedmý nejlepší z poháru.

Gilbert pro úvodní sekci soutěže nezvolil zrovna nejlepší obutí a stěžoval si na příliš se klouzající auto. Na průběžné třetí místo to i tak stačilo. William Wagner si u svého Volkswagenu Polo GTI R5 naopak stěžoval na brzdy a po třetí zkoušce za soupeřem ve Fabii R5 zaostával o 7,3 sekundy. Bonato si na Gilberta naopak vytvořil podobně velký náskok. Žádným překvapením nebylo, že už od prvních kilometrů držel vedení starý známý, Rossel. V RZ 4 Gilbert svou Fabii R5 přetočil a Wagner toho okamžitě využil k posunu na třetí místo. Jakmile se na celou oblast snesla tma, začal Gilbert všechny udivovat. Na dvou zkouškách za tmy mu nikdo nestačil, ani dvojice vedoucích Citroënů. Pilot škodovky se tak vrátil zpátky na třetí místo, byť na Wagnera si vybudoval malý náskok tří vteřin. Na čele se mezitím odehrával těsný duel dvou C3 R5, ze které jako vítěz první půlky vyšel o 5,2 sekundy Rossel.

Co posádky uviděly hned po nedělním probuzení, byla zamračená obloha s velkým rizikem deště. Pršet skutečně začalo a v takových podmínkách rozhodně nechcete, aby vám přestali fungovat stěrače. Přesně to se v půlce první zkoušky přihodilo Gilbertovi. Naštěstí pro něho Wagner chyboval a musel své VW restartovat. Ve výsledku tak Gilbert svůj náskok ještě o 5,8 sekundy navýšil. Pilot Pola GTI R5 se nevzdával, pořád tlačil na pilu a v závěru svůj odstup snížil pod pět vteřin. Nakonec to ale byl Gilbert, kdo se radoval z umístění na pódiu. Bonato ráno zvolil obutí vhodnější do mokrých podmínek než jeho značkový kolega a v druhé nedělní zkoušce se dotáhnul už 1,6 sekundy za jeho záda. V následující zkoušce Bonato pokračoval v tlaku a dokázal se už vyšplhat do čela. Rossel v náročných podmínkách nešel do rizika a v cíli přiznával, že tentokrát neměl takové nasazení. Tuto dílčí bitvu sice prohrál, ale nadále zůstává jasným favoritem na zisk titulu. Bonato předvedl parádní výkon, po dlouhé době se radoval z vítězství a udržel si teoretické naděje na titul. Sám však s tím, že titul vybojuje, ani nepočítá.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!