30. 9. 2019 07:42 − 1462× − 0

Adrian Fernémont letos podruhé

Dlouhá sezóna belgického mistrovství se pomalu začíná chýlit ke svému konci a stále je o co bojovat.

Ve vedení se nadále drží Kris Princen, byť ze sedmi odjetých soutěží bodoval v pouhých čtyřech. Třikrát z toho ale zvítězil a to se letos zatím nikomu jinému nepovedlo. Na začátku září odjetou ConXion Omloop van Vlaanderen ale úřadující šampión za dramatických okolností nedokončil. Požár Volkswagenu se ještě uhasit podařilo, krizovou situaci mezi posádkou a přípravcem vozu BMA už nikoliv. Na východ Belgie, kde se o víkendu odehrál předposlední podnik, tak Princen už dorazil se Škodou Fabia R5 evo stáje PTR. Stejný vůz dovezl na minulé soutěži k vítězství Sébastiena Bedoreta a šlo o jeho vůbec první triumf v šampionátu. Mladý pilot se tím nejen udržel ve hře o titul, ale své šance zároveň výrazně posílil. O titul s touto dvojicí bojuje ještě jeden pilot škodovky, Adrian Fernémont. Vítěz Rallye de Wallonie měl k druhému letošnímu triumfu ve Flandrech hodně blízko, ale pak se mu znenadání jeho vůz zastavil.

O dva body více než Fernémont z dosavadní části sezóny vytěžil Cédric Cherain. Po dvou absencích se vrátil na trať, ale místo Volkswagenu se posadil do kokpitu Fordu Fiesta R5 MK2. Tento vůz dovezl v minulé rally Kevin Demaerschalk do cíle na druhém místě, ale to jej netrápily technické potíže. Cherain tolik štěstí neměl, když mu už na shakedownu zlobil senzor. Problémy s elektronikou způsobující výrazný pokles výkonu o sobě daly vědět hned ve druhé zkoušce a posádka následně musela odstoupit. Boj o titul pro něj tímto skončil. Vzdát se nadějí zatím rozhodně nehodlá Fernémont, který v náročných povětrnostních podmínkách vyhrál tři zkoušky v řadě a dokázal si na nejbližšího pronásledovatele vytvořit náskok čtvrt minuty. Ghislain de Mevius, který pilotuje stejně jako drtivá většina soupeřů Fabii R5, sice o titul nebojuje, ale mezi aspiranty se vklínil parádně. Princen by se při vítězství na East Belgian Rally už mohl předčasně radovat z titulu. V dešti si však musel zvykat na nový vůz a držel se na třetí příčce.

Bedoret si už na Fabii ve verzi evo zvyknul během předešlých startů, ale v dešti zvolil obezřetnější přístup. Ve třetí a čtvrté sekci jednodenní soutěže junior přitlačil na pilu a přiblížil se k Princenovi. Pak ale inkasoval desetivteřinovou penalizaci a spadnul na páté místo. V předposlední části rally Bedoret musel znovu stahovat manko a nakonec se mu podařilo dotáhnout 1,8 sekundy za Princena. V samém závěru rally Bedoret svůj útok dokonal a Princena srazil na čtvrté místo. Titul si lídr mistrovství ještě nepojistil a tímto stylem to pro něho nebude jednoduché ani na závěrečné Rallye du Condroz-Huy. První šestici výsledků opanovala česká značka Škoda. Až sedmý skončil nejrychlejší pilot zbytku světa. Stal se jím Holanďan Hans Weijs jun., který se během rally hodně pral se špatným nastavením svého Pola GTI R5. Nastavení vozu si přitvrdil i vedoucí Fernémont a pokračoval v kralování. De Mevius mu sice hodně šlapal na paty, ale čtvrtminutový odstup z úvodu už smazat nedokázal. Druhý triumf sezóny Fernémonta udržel v naději na zisk belgické koruny.

Stav šampionátu: 1. Princen 86, 2. Bedoret 84, 3. Fernémont 78, 4. de Mevius 70, 5. Cherain 60

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!