Redakce - eWRC.cz
10. 10. 2019 14:44 − 5363× − 4

Čtyři tváře

V těchto dnech vychází již pátá kniha z prostředí rally od Petra Poulíka.

Tento týden ti vychází knížka Čtyři tváře a dá se říct, dost očekávaná, alespoň podle reakce čtenářů na FB…

Je to pátá kniha a jsem rád, že mě čtenáři neustále ženou do předu, je fajn číst, kdy už vydáš něco dalšího, nemám co číst , jedu na dovolenou! Pokud nemám nic nového, následuje otrávené "tak makej" (dík pánové Talaváňa, Trunkát a mnoho dalších.-) ) Právě tito kluci mě motivují po nocích psát. Čtyři tváře navazují na předchozí knihy Rally all in, Rally forever, Rally is life…jen je možná o kousek tvrdší, brutálnější, temnější, ale takový je občas život …

Proč Čtyři tváře, proč už tam není v názvu rally?

Ale ona tam je jen malinko schovaná. Čtyři tváře jsou o každém z nás, každý je nějakým způsobem v životě používáme a jdou s lidstvem tisíce let. Tvář 1 – výraz lva, soustředěného pilota, který si jde za vítězstvím… Tvář 2 – orla, bez výrazu s obrovským nadhledem, třeba teď, když poskytuji tento rozhovor, nedávám na sobě znát jak vážím každé slovo… Tvář 3 – výraz vola , když to někde rozbiješ nebo se ti něco nepovede, sedíš na pangejtu, otřesený, máš pocit, že ti právě svět hodně nařezal… Tvář 4 – výraz člověka, když ještě v propocené kombinéze zvedneš do náruče své malé dítě, nebo obejmeš holku, která protrpěla dva dny rally s obavou, že se někde zabiješ… Všechno je to o emoci, kterou prožíváme, někdy skrýváme, někdy ne. O tom náš život je a je to mnohem důležitější než to, jak vypadáme. Ano, chceme být nějak vnímáni, mít nějaké sny, nějakou pověst, "poker face", ale co se děje uvnitř, s tím se musíme porvat sami, když sundám hadry a z holek spadne omítka, jejich makeupu zůstane podstata. Jaká je? Co z nás zůstane, co je podstatné! Tady to je hodně o víře ať v sebe nebo v Boha. Můžeme hrát a ovládat se, stejně se nám to nějak do výrazu dostane.

A proč tam tedy není v názvu rally?

Distributor do kamenných obchodů si nevěděl rady, kam moje knihy zařadit, považoval je za životopis a ty píší legendy, ne já. Takže se to objevovalo v nesprávných regálech a špatně se to lidem hledalo. Někdo potřebuje knihu držet v ruce, potřebuje ji najít, nestačí mu odkaz na www.forforever.cz.

Říkáš , že tvá kniha není životopis , jenže tam najdeš i věci co se staly…

Možná? Podobnost je čistě náhodná, pořád do kola říkám jsou to pohádky tak si jich užívejte…..

Opravdu jsou tvé knihy tak vnímány, znám případy, kdy je berou úplně vážně?

Vím, na co narážíš, na mé zjištění, že knížky mají ve svých poličkách jak příznivci rally, tak policejní vyšetřovatelé. Kamaráde, že by to znamenalo, že jsem skvělý vypravěč a fabulátor ? Jen opravdu velký "myslitel" může mé romány brát tak vážně, aby podle nich vytvářel konspirační teorie! I když vlastně proč ne, najdou se blázni, kteří podle knížek Dana Browna prochází Paříž. Hledají hrob Marie z Magdali, potomků Ježiše, znamení a souvislosti z filmu Šifra mistra Leonarda, chtějí uvěřit smyšlenému příběhu. Přeji i svým čtenářům to dobrodružství, na druhou stranu férově stále znovu zdůrazňuji ani pro jednu z knih, kterou jsem napsal neplatí "hledej a nalezneš"! Psaní knížek je svoboda, mluvím tam slovy smyšlených postav a pokud je postava smyšlená, je příběh rovněž smyšlený.

A co ta podobnost, co časy na jednotlivých rally, které sedí ?

Ano takové časy na RZ asi někdo někdy zajel , to se stát mohlo… obraťme list…

Kniha měla vyjít už před měsícem , co ji tak zdrželo?

Hledání Stani Chovance, kterého jsem chtěl podpořit v nelehké situaci, částí výnosu z prodeje knihy… Bylo pro mě překvapivé, jak i v této době se může člověk stát neviditelným, pokud nemá mobil, nic neprovedl a odstěhuje se z místa trvalého bydliště. Nakonec jsem Staňu vypátral, alespoň do té míry, že jsem kontaktoval jeho bratra, ale to bylo vše. Mezi tím nám propadl termín v tiskárně.Peťovi Grossovi věnujeme tradiční vánoční knihu. Z prodeje knihy Čtyři tváře půjde část výnosů na podporu party lidí, která se stará o šikanované děti, to mi dává smysl. Nechci, aby se někdo už v dětství učil, že šikana a bezpráví je normální součást života.

Od rally k dětem to je dost dlouhá cesta ne?

Představ si, že NE! Přeji si , aby z nás byl hrdý národ, hrdý a sebejistý, pěstovat to v dětech je cesta dál! V tomto je soulad s životem i s rally jako takovou, bez odvahy se prostě na start nepostavíš. S lidmi kolem rally se stále potkávám, sleduji mladé kluky u některých znám jejich otce a některé postoje a odvaha zkusit to je prostě součást výchovy možná víc než genetické výbavy, dá se pěstovat, dá se na tom stavět. A možná teď někoho naštvu, je jedno jaký sport děláš , pokud chceš vyhrávat, musíš se obětovat a k tomu potřebuješ odvahu. Začít cokoliv jako podceňovaný nic neumějící kluk z ulice, je nejlepší základ k růstu, jen musíš , makat , makat , makat a nemít jinou cestu!

Do konce roku připravuješ ještě jednu knížku , bude se jmenovat Beránek, to už bude opravdu pohádka pro děti?

To určitě ne, malinko vystupuje z řady, jen velmi volně navazuje na předchozí knihy. Dlouho jsem zvažoval s Honzou Talafantem vydavatelem , jestli je na takovou knížku už zralá doba. A nakonec jsme si řekli, že jo . Začíná v roce 1945, pokračuje v současnosti, děj se bude odehrávat na Sovinci, bude to hodně o víře o vytrvalosti, odvaze o tom o čem je život. Snad se podaří, že do prodeje půjde před Vánocemi, což je ten správný čas na podobné téma…

Kde jsou tvé knihy k sehnání?

Koupit se dají na www.forforever.cz a u dobrých knihkupců, jak se říkalo v jedné reklamě..

Komentářů celkem: 4
10. 10. 2019 15:111
0 0
Kniha by měla jít objednat na uvedeném odkazu od zítra
15. 10. 2019 20:152
0 0
Co to je, to Stanislav Mrkvan!?!?!?smajlík
15. 10. 2019 20:433
0 0
HaHaHa.Mrkvan asi narazil.Historie se neptá ale pamatujesmajlík
15. 10. 2019 22:244
0 0
Původně napsal hujer
HaHaHa.Mrkvan asi narazil.Historie se neptá ale pamatujesmajlík
Narazil!!! Nekolikrat, a porad ne a ne dat si pohov!! Jak napsal Pulec. Potrefena husa se vzdy ozve!!!! smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!