14. 10. 2019 10:25 − 2522× − 0

Pořádný závěr polského mistrovství

Až na samotný závěr kalendáře polského mistrovství byl zařazen nejdelší podnik s celkem 216 ostrými kilometry.

Takovou délkou trati se nemohou pochlubit ani organizátoři Rajdu Polského, který je přitom zařazený do mistrovství Evropy. V době trendu zkracování soutěží se organizátoři v Dusznikách rozhodli jít opačným směrem. Pro pětatřicet startujících posádek v hlavním mistrovském poli připravili nejdelší verzi své soutěže od roku 2000. Oproti loňsku délka rychlostních zkoušek Rajdu Dolnoslaského stoupla o celou stovku. Federace tak tuto soutěž zařadila po bok Rajdu Polského a Rajdu Rzeszowského do trojice největších soutěží kalendáře, jejichž hodnotu vyjadřuje koeficient 2. O novém mistrovi bylo bohužel rozhodnuto již po předposledním podniku. Na startu Dolnoslaského se tak neobjevil ani vítěz mistrovského duelu Mikolaj Marczyk, ani poražený Tomasz Kasperczyk. V roli favoritů na vítězství do soutěže vstoupili dva piloti škodovek. Marcin Slobodzian sezónu rozjel s Fiestou R5, ale na Rajdu Polském ji rozbil. Teď tak startoval s Fabií R5 stejně jako třetí muž předešlého Rajdu Slaského Sylwester Plachytka.

Šance na pěkný výsledek se chtěl chopit také loňský mistr dvoukolek Kacper Wróblewski, který letos usedá za volant Hyundaie i20 R5. Se stejnou technikou hodlal útočit minimálně na bednu Maciej Lubiak a letos podruhé se do korejského vozu na polské půdě usadil francouzský host Bryan Bouffier. Francouz už ve druhé zkoušce vystřídal v čele Slobodziana, ale oba soupeři si své příčky v následujících dvou testech znovu prohodili. Na konci etapy vycházel z atraktivního duelu jako lídr Slobodzian, ovšem na soupeře s Hyundaiem si udržoval malý náskok 4,4 sekundy. V úvodu se této dvojice úspěšně držel ještě Plachytka, ale za tmy už tak rychle nejel a propadnul se 21,5 sekundy za lídra. Už ve třetí zkoušce musel svůj Hyundai s ulomeným kolem odstavit Lubiak. Do soboty se očividně nejlépe vyspal Bouffier, který se hned ráno dvěma nejrychlejšími časy posunul zpátky do čela. Slobodzian neskládal zbraně, ovšem klouzavá trať RZ 9 jej pořádně vytrestala. Do cíle dorazil s notně očesanou Fabií a ztrátou třičtvrtě minuty.

Francouzský pilot Hyundaie se rázem mohl radovat ze solidního náskoku třičtvrtě minuty a mohl tak v náročných povětrnostních podmínkách zvolit obezřetnější přístup. Zatímco o vítězi bylo v půlce rally takřka rozhodnuto, boj o druhé místo začal teprve nabírat na obrátkách. Piloti škodovek si svou pozici několikrát prohodili a po potížích v závěrečné dvojici zkoušek to byl nakonec Slobodzian, kdo tahal za kratší provaz. V nedělní etapě předvedl mladý Polák skvělý výkon a s třemi vyhranými testy ze čtyř odjetých se stal etapovým vítězem. Ani tento dílčí úspěch mu ale nestačil, Plachytka si druhé místo udržel až do cíle. Bouffier letos v Polsku odjel pouhé dvě rally, obě ale patřily mezi ty delší násobené koeficientem 2. Vítězství v Rajdu Dolnoslaském Francouze vyneslo až na skvělé třetí místo v šampionátu. Plachytka o něj tak přišel prohrou v Power Stage.

Konečný stav šampionátu: 1. Marczyk 178, 2. Kasperczyk 134, 3. Bouffier 90, 4. Plachytka 90, 5. Kotarba 86, 6. Wróblewski 82

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!