Účastníky XTG Adam Cupu čeká druhá německá výzva

XTG Adam Cup 2019 pokračuje v rychlém sledu podruhé na německých tratích.

Český pohárový seriál zakončí v posledních letech už tradiční podnik ADAC Knaus Tabbert 3-Städte-Rallye v Bavorsku. Soutěž bude zároveň posledním kláním německého šampionátu a německé obdoby ADAC Opel Cupu.

Ze saské ADMV Rallye Erzgebirge se účastníci XTG ADAM Cupu vydávají tentokrát jihozápadněji do Bavorska, kde se ve dnech 17. – 19. října uskuteční už 56. ročník populární německé soutěže 3-Städte-Rallye. Centrum soutěže je nově ve městě Freyung, které se nachází necelých dvacet kilometrů od českých hranic (od hraničního přechodu Strážný).

Harmonogram soutěže je rozdělen do dvou dnů, na posádky čeká 387 km s deseti rychlostními zkouškami o délce 146 km. To řadí německý závod, co do počtu kilometrů, k nejdelším v pohárovém kalendáři. Posádky se mohou těšit i na deset „ostrých“ kilometrů na nezpevněném povrchu.

Soutěž odstartuje v pátek 18. října v 14:45 hodin, skončí v sobotu 19. října krátce před šestnáctou hodinou (první vůz 15:37 hodin).

3-Städte-Rallye má v rámci XTG ADAM Cupu dlouholeté privilegium. Pokud chce posádka aspirovat na celkové umístění, podmínkou je právě start v tomto německém závodě (podmínka klasifikace jsou 4 české starty + 3-Städte). A toto pravidlo v nezměněné podobě platí i letos. Mezi necelou stovkou posádek najdeme několik českých (přihlášen je třeba i Tomáš Enge), sedm si to rozdá o body do XTG ADAM Cupu 2019.

3-Städte-Rallye je letošním sedmým závodem identických vozů Opel ADAM Cup, do konečného hodnocení bude účastníkům započteno šest nejlepších výsledků.

Aktuálně patří vedoucí pozice letos neporaženému Dominiku Stříteskému. Tomu odpovídá i jeho výrazný náskok v průběžné klasifikaci (má už započteno šest výsledků). Valašskému jezdci tak v podstatě stačí k jistotě titulu přejet startovní rampu ve Freyungu. Se spolujezdcem Ondřejem Krajčou tomu ovšem tak jistě nebude a stejně jako v Krušnohoří si rádi poměří svou rychlost na nových tratích s konkurenčními účastníky německého ADAC Opel Cupu. Na Erzgebirge Rallye obsadili druhé místo, na jejich síly byl pouze Fin Eerik Pietarinen.

Zajímavější náboj tak slibuje souboj o pohárové stříbro mezi Davidem Štefanem a polským jezdcem Szymonem Žarlokem. Před startem má Štefan k dobru šest bodů, jeho mírným plusem by mohly být větší zkušenosti se závoděním právě v Německu. I když jak už jsme v úvodu uvedli, na posádky čekají zcela nové tratě.

„Tratě budou pro všechny nové, proto očekávám, že to rozhodně bude boj až do konce a to je super. V náš prospěch teď hovoří šest bodů, což znamená, že nás Szymon může i porazit. V případě jeho vítězství bychom však museli skončit hned za ním, druzí. S Ondrou Vichtorou se ale budeme snažit, aby nás neporazil. Ale na druhou stranu se nemůžu pouštět do žádného rizika, protože týden po Německu pronajímáme ADAMa na Rally Vsetín,“ přiznal David Štefan.

„Průběh Rallye Erzgebirge pro nás byl velkým překvapením, ale také neocenitelnou lekcí. Byl to však také nejlepší způsob, jak se připravit na finále sezóny. Díky tomu jsme ještě více odhodláni uspět na 3-Städte-Rallye 2019. Když jsme naskočili do „dobrodružství“ zvaného ADAM Cup, nikdo z nás neočekával, že na konci sezóny bude šance na skvělý výsledek tak blízko. Před námi je poslední náročný krok a určitě budeme bojovat, abychom sezonu zakončili s nejlepším možným výsledkem,“ věří Szymon Žarlok.

Před startem zůstává otevřené i umístění pod stupni vítězů. Na čtvrtou příčku mají teoretickou šanci stále tři jezdci – Jan Pilař, Michal Kolář a Tomáš Arnošt.

„Na poslední závod českého i německého Opel Cupu se hodně těším. Navíc půjde o můj první zahraniční start, což slibuje více než zajímavý příběh. Roman Švec si za titul ve dvoukolkách nadělil s Reném Dohnalem společný start ve Švýcarsku, a tak stejně jako na Barumce pojedu s Michalem Cibulkou. Ve Zlíně jsme společně dosáhli na zatím nejlepší výsledek sezony. Co jsem slyšel a měl možnost vidět třeba při světové Rallye Deutschland, konkurence v německém ADAC Opel Cupu je vysoká. Co se týče výsledku, kvůli mojí absenci na Hustopečích a Erzgebirge Rallye je pouhé dva body za námi Michal Kolář a bez šance nás přeskočit není ani Tomáš Arnošt, takže očekávám tvrdé závodění, byť jde jen o bramboru…,“ uvedl Jan Pilař, jenž má ke čtvrté příčce nejblíže.

Nováčkem ve startovní poli XTG ADAM Cupu 2019 bude při 3-Städte-Rallye Pavel Kolář, kterého naviguje Jiří Neubauer.

Průběžné pořadí XTG ADAM Cupu 2019 (6/7, zápočet šest výsledků ze sedmi):

1. Stříteský 150, 2. Štefan 96, 3. Žarlok 90, 4. Pilař 64, 5. Kolář 62, 6. Arnošt 44, 7. Dvořák a Ocelka 30, 9. Petráš 22, 10. Brtníček 20, 11. Klvaňa 14, 12. Šimánek 8

Komentářů celkem: 6
17. 10. 2019 21:17
0 0
Ale divák neví kam jít koukat krom servisu. Žádné mapy nic...Až v pátek v servisu bude k prodeji program, trochu pozdě na plánování....
18. 10. 2019 06:49 Upraveno 06:49
0 0
Původně napsal Ronin
Ale divák neví kam jít koukat krom servisu. Žádné mapy nic...Až v pátek v servisu bude k prodeji program, trochu pozdě na plánování....
To je, milý kolego, v Německu zcela běžné. U národních a regionálních soutěží je mapa k dispozici předem jen velmi výjimečně. Na stránkách jsou příjezdy do diváckého místa a německý "ordnung" říká, že diváci patří do diváckého místa, proto běžný divák nepotřebuje mapu. Pro nás náročnější je holt mapa v programu, na kterou si musíme počkat (mě se taky nechtělo přes kopec do Freyungu jen kvůli programu). Ono to plánování stejně nemá moc smysl, protože kompletní tratě jsou nové, takže možnost onboardů a fotek z minulosti odpadá. Zbývalo by něco jako streetview, ale to je v Německu zakázané. Takže nezbyde, než odhadovat z mapy, a to se dá celkem dobře na místě smajlík
18. 10. 2019 11:26
0 0
Tak minimalne by ses moh podivat do mapy a harmonogramu a zjistit, jak se da prejizdet. A fun fact k zakazu street view: Nedavno jsem v HK videl google auto s kamerou na strese a nemeckou SPZ zacinajici zprofanovanou zkratkou HH.
20. 10. 2019 18:15
0 0
Výborný výkon Dominika, příští rok by mohl rovnou do továrního Opelu s R2.smajlík
20. 10. 2019 21:01
0 0
To teda! Na třech rz dal druhému pokaždé skoro půl minuty smajlík Nebo už to r2 byla? smajlík
21. 10. 2019 21:10
0 0
Před výkony Dominika "stříti" Stříteského je třeba jen uznale smeknout klobouček. Myslím, že nám všem názorně ukázal, jak se s tím autem dá jezdit. A je to vlastně i takový vzkaz českým posádkám, že zárukou kvalitní zábavy není jen R2, ale kdo umí, bude se královsky bavit i s Adam Cup!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!