Na Slovensku se o mistrovi rozhodlo až v úplném závěru

Stejně jako vloni se letošní sezóna slovenského mistrovství nesla v duchu napínavého duelu dvou protagonistů.

Ti se od loňska nikterak nezměnili a nezměnila se ani jejich technika. Česká značka Škoda tak měla titul u našich slovenských sousedů prakticky zajištěný dopředu. Otázkou však zůstávalo, který jezdec jej získá tentokrát. Zopakuje svůj loňský úspěch domácí Martin Koči nebo mu porážku naopak vrátí Grzegorz Grzyb? Polský soutěžák sice na Slovensku nežije, ale vzhledem ke svým pravidelným startům tam už ho lze považovat za domácího. Ostatně má na svém kontě už několik slovenských titulů. Ten poslední ale získal už před pěti lety a motivace mu tak rozhodně nechyběla. Oproti Kočimu měl výhodu v novější Fabii R5 evo a lepším bodovém skóre. Letos se však tři výsledky škrtají, což hrálo do karet slovenskému jezdci. V druhé etapě Rally Košice se násobily body koeficientem 1,5, takže se dalo očekávat, že definitivní rozhodnutí padne až v posledním soutěžním dnu celé sezóny.

Na východě Slovenska se zároveň bojovalo i o třetí příčku mistrovství. I zde mělo Slovensko svého zástupce v osobě Igora Drotára, který stejně jako oba protagonisté duelu o titul usednul do Škody Fabia R5. Na pozoru se však musel mít před dvojicí českých pilotů, Romanem Odložilíkem v obdobné Fabii R5 a Karlem Trněným pilotujícím Ford Fiesta R5. Tempo mezi touto trojicí od začátku udával Odložilík a jako bonus přidal vítězství v jediném testu odehraném za tmy. Na konci dne tak držel třetí místo s náskokem skoro půl minuty před Trněným. Drotár doplatil hned v druhé zkoušce na defekt, ale i bez něj by Odložilíkovi nestačil. V konečném pořadí slovenského šampionátu se tak slovenský matador musí smířit s pátým místem. Na čtvrté se vyhoupnul Trněný, který už Fiestu R5 dostal pořádně do ruky. V Košicích si střihnul značkový duel s Vlastimilem Majerčákem a nakonec jej vyhrál s minutovým náskokem. Odložilík si jel svou vlastní rally, oba piloty Fordů nechával za zády a dvojici bojující o titul naopak nestačil. Třetí místo v soutěži bylo stylové, třetí skončil i v konečném pořadí šampionátu.

Boj o titul rozjel lépe domácí Koči, který vyhrál všechny čtyři sobotní testy, které se odjely za světla. Grzyb mu i přes novější evoluci Fabie nestíhal a v této fázi soutěže už zaostával o 13,8 sekundy. Pak ale přišla na řadu závěrečná zkouška Bogota 3 a tam se děly věci. Rozbitý povrch si pochutnal na pneumatikách obou vedoucích škodovek. Vítězem první košické etapy se tak měl stát ten, kdo zvládnul jízdou po defektu ztratit méně času. A tím se nakonec stal polský jezdec s náskokem 6,6 sekundy. Do hry o titul výsledky první etapy moc nepromluvily, o mistrovi se rozhodovalo v neděli. Situace nemohla být jednodušší, platilo „vítěz bere vše“. Průběh etapy se hodně podobal tomu sobotnímu. Koči vyhrál čtyři zkoušky po sobě a před poslední dvojicí testů měl na čele už náskok skoro čtvrt minuty na Grzyba. Polský pilot v RZ 10 zaostal jen o 3 desetiny, ale zbývalo už odjet jen krátký pětikilometrový test. Koči v něm zaznamenal čas o desetinu pomalejší, ale vůbec mu to nemuselo vadit. V ideálních podmínkách přímého duelu svého soka dokázal porazit a obhájil svůj loňský slovenský titul.

Konečný stav šampionátu: 1. Koči 240, 2. Grzyb 232,5, 3. Odložilík 166,5, 4. Trněný 141,5, 5. Drotár 133,5, 6. Čech 110

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!