Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 10. 2019 12:55 − 6633× − 7

Ten, jenž ukončil vládu Sébastienů

Ve Španělsku dokázal Ott Tänak dotáhnout svou snahu o titul až do úspěšného konce a poprvé po 15 letech není mistrem Sébastien.

Před Katalánskou rally byla titulová matematika taková, že ve hře byli ještě tři jezdci, ale Ott Tänak mohl při zisku dostatku bodů získat titul závod před koncem šampionátu a jak ukázal včerejšek, také že se to Estonci povedlo. Již v první etapě byl de facto ze hry Seb Ogier, jehož zpomalily technické problémy a Thierry Neuville sice vedl, ale vzhledem k průběžnému umístění estonského jezdce to vypadalo, že mu to nemusí stačit. Když navíc Tänak na závěrečné powerstage předvedl výkon hodný šampiona – vyhrál a dokázal v celkovém pořadí přeskočit do té doby druhého Dani Sorda, nic nebránilo tomu, aby si spolu s mitfárou Martinem Järveojou užili korunovaci novými mistry světa. Po 15 letech, kdy MS vládli Sébastien Loeb a Sébastien Ogier přišla dlouho očekávaný změna a mistr světa v rally je poprvé z východu Evropy a současně poprvé po 25 letech je mistrem světa jezdec na Toyotě.

"Myslím si, že tady na nás nebyl běžný tlak, ale pořádný tlak. Od čtvrtka se mě každý druhý ptal na to, jestli na sebe cítím tlak stran možného zisku titulu a co na to říká hlava. Takže to nebylo snadné. Řekl bych, že v životě mě potkalo hodně obtížných situací, takže bych řekl, že to nyní pomohlo. Ale pořád tu byl tlak a byl jiný než jindy. Na začátku soutěže jsem nevěděl, jak se nám bude dařit a jak se s tím tlakem popasujeme. Byla to nová a celkem zajímavá situace-. Nezbývalo mi nic jiného než se snažit relaxovat a jet bez větších rizik. Byl to zajímavý víkend. Takže teď cítíme obrovskou úlevu," hodnotil Katalánskou rally Ott Tänak na tiskovce po dojezdu soutěže.

Jak navíc estonský jezdec přiznává, před powerstage měl dilema, zda jet na jistotu nebo ne a například neposlechl radu Markko Märtina. "Markko nebyl rád. V sobotu v noci jsme se bavili a radil mi, abych bral body za umístění celkově a netlačil na powerstage, takže nebyl spokojený s PS. Myslím, že si se mnou bude chtít ještě promluvit. V životě jsem zjistil, že nic nezískám snadno. Před powerstage jsem měl dvě možnosti. Buď jet na jistotu a doufat, že Thierry nezíská moc bodů a nebo, že mi moje body budou stačit. Ale věděl jsem, že tak to nepůjde. Řekl jsem, že Thierry půjde po 5 bonusových bodech. Takže jsem se rozhodl na to šlápnou a rozhodnout to na PS."


… pěkný moment připravil novopečenému mistru světa i M-Sport, kde Ott několikrát působil

Jak dále Ott Tänak dodává, v cíli si vůbec nebyl jistý, zda jeho výkon na Thierry Neuvilla stačil nebo ne. "Pocity byly ve stopce smíšené. Prvních pár kilometrů powerstage jsem nebyl úplně uvolněný, ač jsem se do tohoto módu chtěl dostat co nejrychleji. Pak ale už začal být pocit za volantem správný, ale celý víkend jsme mohli vidět, že Hyundai byly velmi rychlé. Ale podařilo se mi být ještě o kousek rychlejší. Věděl jsem, že to bude těžké, ale že to může šampionát rozhodnout ještě před Austrálií. Takže nakonec se to povedlo," říká novopečený mistr světa v rally a přiznává, že nakonec byly i nějaké ty emoce, "když jsem viděl plakat mou ženu a sestru, tak se objevily i nějaké ty slzy. Jde o velkou úlevu, takže s tím souvisí velké emoce. Když jste celý víkend pod takovým tlakem, tak po jeho opadnutí cítíte množství emocí," dodává první nefracouzský mistr světa od roku 2003.

Komentářů celkem: 7
28. 10. 2019 13:491
0 0
Za mě dobrý.smajlík
28. 10. 2019 15:092
0 0
V powerstage se ukázal jako pravý šampion. Právě v tuhle chvíli mělo smysl zariskovat. Teď to může v Austrálii napálit naplno. Jet tam v situaci že potřebuje jen pár bodů by zavánělo hloupou chybou z koncentrace. A vůbec, dojet stovky km RZet bez technických problémů není samozřejmost.
28. 10. 2019 15:463 Upraveno 15:47
0 0
Za mě Ott výborný a Malcolm je frajer s velkým F smajlíksmajlíksmajlík
28. 10. 2019 19:244
1 0
Ott se ukázal,jako velkej mazák to jak dokázal jet na powerstage klobouk dolů..jen doufám,že se jednou vrátí k Malcolmovi,protože on mu dával šanci i potom co rozbíjel jedno auto za druhým.
28. 10. 2019 19:415
0 0
To co uteklo před 21 lety jezdci Toyoty 300 m před cílem poslední RZ roku, přišlo znovu až teď. Velká gratulace posádce, týmu i značce. Teď už si jen počkáme, zda začnou avizovaná škatulata...
28. 10. 2019 22:466
0 0
https://1url.cz/UMn3K Zde se to jeví jako hotová věc.
29. 10. 2019 08:297
0 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!