Velká portugalská čtyřhra o titul

Že se bojuje o titul do posledního klání, to se stává často, ale aby ti adepti byli hned čtyři, to už méně.

Právě v takové atraktivní situaci se nacházel portugalský šampionát před závěrečnou soutěží, kterou byla víkendová Rallye Casinos do Algarve. V nejhorších podmínkách se před jejím startem nacházel José Pedro Fontes, který po slabším začátku sezóny zabral až v jejím závěru. S Citroënem C3 R5 vyhrál poslední dvě odjeté soutěže a na poslední chvíli si uchoval teoretické naděje na zisk titulu. O moc lépe na tom s šancí stát se mistrem nebyl ani úřadující mistr Armindo Araújo, který se na asfaltových tratích druhé poloviny roku doslova trápil. Teď tak potřeboval stejně jako Fontes zvítězit a ještě doufat ve smůlu obou lídrů mistrovství. Nejsilnější portugalský tým Hyundai sice už moc nemohl spoléhat na Araúja, ale stále měl ve hře druhého pilota, Bruna Magalhaese. Ten sice zatím vyhrál jediný podnik, na Madeiře, ale i v dalších podnicích sesbíral dostatek bodů na to, aby do velkého finále vstupoval jako druhý nejlepší. Od začátku roku šampionátu vládne vítěz první a třetí rally Ricardo Teodósio, který o titul až do poslední rally bojoval i vloni. Tehdy to nevyšlo, ale letos pro něho hovořila lepší výchozí pozice.

Nejrychlejší čas na začátku rally zaznamenal Fontes, kterému nic jiného než jízda na limitu ani nezbývala. Pilot Citroënu z tempa neslevil ani v dalších dvou testech, ovšem špička mistrovství je natolik vyrovnaná, že si nedokázal vybudovat náskok větší než 4,6 sekundy. Když následně Fontes v RZ 4 zaznamenal až čtvrtý čas, propadnul se z vedoucí příčky na třetí. Magalhaes prolétnul dlouhým dvacetikilometrovým úsekem nejrychleji a stal se novým vedoucím pilotem. Teodósio vybavený zcela novou Fabií R5 evo se svého soupeře v Hyundai držel jako klíště. Závěr první etapy obstarala divácká superspeciálka a ta se lídrovi mistrovství moc nepovedla. Pilot škodovky tak odcházel do druhé etapy ze třetího místa s desetivteřinovým odstupem. Fontes jej naopak přeskočil, ale veškeré jeho naděje na titul vzaly za své v druhém sobotním testu, ve kterém pilot Citroënu havaroval. Titul nakonec nevybojoval ani Araújo, který se soubojů s nejrychlejšími vůbec neúčastnil. V sobotu sice zajel dva nejrychlejší časy, ale i tak do cíle dojel jako čtvrtý s minutovou ztrátou na vítěze. Oba hlavní adepty na titul nakonec na posledním letošním pódiu doplnil Madeiřan Alexandre Camacho za volantem Škody Fabia R5. A kdo nakonec vyšel vítězně z boje o mistrovskou korunu? Teodósio ani nepotřeboval v rally vyhrát a po odstoupení Fontese jeho pozice ještě posílila. Cesta k dostačujícímu druhému místu se mu otevřela dokořán. Magalhaes udělal pro zisk titulu maximum a závěrečnou rally dokázal vyhrát. Bohužel pro něho to nestačilo. Trojici oficiálních pilotů stájí značek Hyundai a Citroën nakonec o titul obral soukromník ve škodovce. Vloni to ještě Teodósio nezvládnul, ale letos mu už jeho první portugalský titul neuniknul.

Konečný stav šampionátu: 1. Teodósio 150,94, 2. Magalhaes 146,88, 3. Araújo 134,44, 4. Fontes 114,13, 5. Almeida 76, 6. Barbosa 70,82

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!