11. 6. 2006 00:00 − 73804× − 37

Jak funguje sekvenční převodovka?

Technický popis vlastností a principu funkce nové sekvenční převodovky pro vozy Subaru Impreza.

V nedávné době jsme Vám přinesli exkluzivní reportáž z finálního testu sekvenční převodovky firmy KAPS Transmissions, určené pro vozy Subaru Impreza. Zajímavostí a informací kolem této horké novinky je tolik, že jsme se rozhodli věnovat jí celý samostatný článek a věříme, že v něm najdete spoustu zajímavých a pro některé z Vás i nových informací.

Někteří z Vás se možná zeptají, co to vlastně sekvenční převodovka je. Ti co ví, mohou tento odstavec klidně přeskočit. Sekvenční převodovka se od klasické převodovky liší hlavně způsobem řazení. Na rozdíl od klasického "háčka" se u sekvenční převodovky řadí rychlostní stupně postupně po jednom nahoru nebo dolů, podobně jako u motorky. Řazení sekvenční převodovkou je rychlejší a většinou umožňuje řazení bez použití spojky. K sekvenčním převodovkám se také používají hydraulické systémy pro řazení pomocí joysticku nebo "pádel" pod volantem.

Nyní se společně v rychlosti podíváme, jak taková sekvenční převodovka funguje. V každé převodovce musí být alespoň dvě hřídele, z nichž jedna je hnací a druhá hnaná. Ty jsou navzájem spojeny ozubenými koly a každá dvojice ozubených kol tvoří jeden rychlostní stupeň. Převod každého stupně je dán počtem zubů na těchto kolech. Kola na hnací hřídeli jsou k ní připojené napevno, kdežto kola na hnané hřídeli se protáčí. V převodovce se proto neustále otáčejí všechna ozubená kola. Až zařazením rychlostního stupně dojde k pevnému spojení ozubeného kola na hnané hřídeli se samotnou hřídeli. Ke spojení dojde pomocí ozubené spojky. Ozubená spojka je spojená s hnanou hřídelí tak, aby se na hřídeli neprotáčela, ale mohla být posunutá řadící vidlicí. Až sem se klasická převodovka od sekvenční příliš neliší. Hlavní rozdíl je ve způsobu ovládání řadících vidlicí.


Zeleně jsou zobrazeny řadící vidlice a červeně ozubené spojky.

U klasické převodovky s ovládáním pomocí "háčka" jsou řadící vidlice posouvány po svých osách pomocí řadících táhel. Táhla jsou ovládána řadící pákou při jejím pohybu dopředu a dozadu. Výběr táhla a tím i řadících vidlicí na jiné ose je dán pohybem řadící páky do stran. To v praxi znamená, že na jedné ose jsou jedním táhlem spojené řadící vidlice zařazující první a druhý rychlostní stupeň, na druhé ose jsou jedním táhlem spojené vidlice zařazující třetí a čtvrtý rychlostní stupeň a tak dále.

U sekvenční převodovky obstarává pohyb řadících vidlic řadící válec. Ten má v sobě vyfrézované zakřivené drážky, ve kterých jsou uchycené řadící vidlice. Pootočením válce do úhlu odpovídajícího vybranému rychlostnímu stupni dojde zároveň k natočení vodící drážky a vlivem jejího zakřivení i k posunu řadící vidlice po své ose. Zakřivení je navrženo tak, aby v mezních vychýleních došlo k posunutí ozubené spojky do polohy nutné k zařazení nebo naopak vyřazení rychlosti. Při každém natočení řadícího válce dojde k pohybu pouze jedné řadící vidlice. Jedna vidlice spína dva rychlostní stupně, v každé mezní poloze jeden. Posunování řadících vidlic a natáčení řadícího válce je dobře vidět na následujícím videu.

Jednotlivé převody jsou chráněné proti "vypadnutí" pomocí speciálních zámků. Ty drží zařazenou rychlost uzamčenou, dokud je motor v záběru. Aby sekveční převodovka mohla vyřadit, je potřeba aby došlo ke snížení kroutícího momentu a tím i k uvolnění těchto zámků. To je řešeno tak, že řadící mechanismus (přímo v převodovce nebo u řadící páky) je vybaven snímačem, který během přeřazení zajistí krátké odstavení výkonu motoru. To je realizováno přerušením vstříkování paliva a popřípadě i odpojením zapalování.


Sekvenční převodovka Kaps Transmissions. Zeleně jsou zvýrazněné osy řadících vidlic a červeně řadící vidlice.


Řadící systém SIDU. Modrá část uprostřed je pevně spojená s hnanou hřídelí. Na ni jsou nasunuté ozubené kola.
Posunutím červené ozubené spojky dojde ke spojení jednoho z ozubených kol se střední modrou částí.

U sekvenčních převodovek je možné použít dva způsoby ovládání. První způsob je pomocí táhla napojeného na řadící páku na středovém tunelu. Druhý způsob je hydraulický pomocí joysticku nebo "pádel" pod volantem. Následující obrázek ukazuje mechanizmus sekvenční převodovky Kaps Transmissions, který umožňuje oba dva způsoby ovládání. Pomocí táhla od páky řazení na středovém tunelu je posuvným mechanizmem(2) ovládán hřebenový převod(1). Hřebenový převod(1) ovládá mechanizmus pro natáčení řadícího válce. Ten se stará o to, aby se při každém přeřazení řadící válec(4) natočil o přesně definovaný úhel a tím došlo k zařazení požadované rychlosti. Hydraulické ovládání je připojeno na ventily(3) na obou koncích hřebenového převodu(1) a ten pak funguje jako hydraulický píst. Ten je posouván tlakem z jedné nebo druhé strany. Z tohoto mechanizmu je také patrná souvislost mezi hydraulickým přeřazením a současným pohybem řadící páky na středovém tunelu tak, jak to známe z různých onboard záběrů. Hydraulickým posunutím hřebenového převodu(1) totiž dojde přes ozubené kolo také k pohybu uchycení táhla řazení(2) a tím pádem i k pohybu řadící páky.


1.Hřebenový převod ovládající mechanizmus natočení válce. 2.Napojení mechanického táhla přes ozubené
kolo k hřebenovému převodu(1). 3.Připojení hydrauliky pro ovládání hřebenového převodu(1). 4.Řadící válec

Na následujícím obrázku je principiální schéma hydraulického ovládání sekvenční převodovky. Hydraulické čerpadlo(2) poháněné motorem vozu napumpuje přes jednosměrný ventil(4) ze zásobníku kapaliny(7) do akumulátoru tlak(5) na hodnotu 50 barů. Jakmile je tlak vyšší, sepne tlakové relé(3) a na jeho výstupu se se objeví napětí. To je přivedeno na elektrické ovládání odlehčovacího ventilu(8) a ten odvádí přebytečný tlak zpět do zásobníku kapaliny(7). Zmáčknutím "pádla" pod volantem se sepnutím kontaktu přivede napětí na elektrické ovládání hydraulického rozvaděče(6). Tento 3-polohový 4-cestný rozvaděč zařídí, že při přeřazování je tlak přiveden pouze na jednu stranu pístu, tvořeného hřebenovým převodem. Tlak z druhé strany je odváděn zpět do zásobníku kapaliny(7). Jestliže je rozvaděč v klidovém stavu, je odváděn tlak z obou stran pístu. Sepnutím kontaktu pod volantem je rovněž dán povel k odstavení výkonu motoru.


Principiální schéma hydraulického ovládání sekvenční převodovky.
1-spínače "pádel" pod volantem, 2-hydraulické čerpadlo, 3-tlakové relé, 4-jednosměrný ventil,
5-akumulátor tlaku, 6-hydraulický rozbočovač, 7-zásobník kapaliny, 8-odlehčovací ventil.

Nyní se podíváme na konkrétní parametry sekvenční převodovky Kaps Transmissions. Tato převodovka je konstruována k přenosu kroutícího momentu maximálně do hodnoty 800Nm. Její váha je o 16kg nižší, než sériová převodovka montovaná do vozu Subaru Impreza. Zpátečku je možné zařadit z 1. nebo 6. rychlostního stupně. Převodovka má přímo v sobě zabudované hydraulické čerpadlo a díky systému vnitřních kanálků je minimalizován počet externích hadiček nutných k chodu převodovky. Proti "vypadávání" rychlostních stupňů je převodovka chráněna použitím systému řazení SIDU. Do řadící páky, která je dodávaná spolu s převodovkou, byl vyvinut systém EPS (electronic prersure sensor), který po uchopení řadící páky vyšle signál k odstavení výkonu motoru přerušením vstřikování paliva a popřípadě i odpojením zapalování. Odstavení výkonu je nutné k uvolnění systému SIDU. Potřebnou sílu nutnou k reakci systému EPS je možné nastavit pomocí počítače od 2kg do 5kg. Stejně tak je možné nastavit pro každý rychlostní stupeň dobu odstavení výkonu motoru. Tato doba je u každého rychlostního stupně jiná a závisí také na rychloti řazení jezdce. Všechna tato nastavení umožňuje připojená řídící jednotka, která také pro možnosti diagnostiky ukládá data jako je počet přeřazení, nejpoužívanější rychlostní stupeň atd. Vývoj převodovky od prvního zadání trval 7 měsíců.


Řadící válec převodovky Kaps Transmissions.

Cestu do produkčních vozů však tato převodovka bude mít těžkou. Je totiž v rozporu s odstavcem 6.2.2 přílohy J zvláštních předpisů pro produkční vozy, kde je uvedeno, že vnitřek převodovky může být libovolný a schéma řazení homologované na sériovém modelu musí zůstat zachováno. Sériový model má však řazení s "háčkem". Nezbývá tedy než doufat, že se podaří tuto převodovku homologovat a že se průjezdy produkčních vozů stanou zase o něco atraktivnější.


Sekvenční převodovka Kaps Transmissions a sériová převodovka ze Subaru Impreza (zleva).

Komentářů celkem: 37
Anonym IP:217.112.165.197
12. 6. 2006 20:44
0 0
tak to je huste!
Anonym IP:88.101.160.191
12. 6. 2006 21:15
0 0
hodně zajímavý článek, mimochodem ty zakzvané "ozubené spojky" neříká se jim synchronní kroužky?
Anonym IP:212.11.107.142
12. 6. 2006 22:36
0 0
Pokud vim, synchronni krouzky se pouzivaji u seriovych prevodovek. U zavodnich prevodovek jsou vyjmuty a nahrazeny ozubenymi spojkami, kterym se take rika presuniky nebo anglicky dog rings. S pozdravem Lucka
Anonym IP:212.11.107.142
12. 6. 2006 22:44
0 0
Íve bought a gearbox off kaps and since that time I have never experienced such acceleration from my car. I wouldlove some feedback off other drivers in english as my czech is not the best. Im keen in looking into a new sequential gearbox for mz rally wrx and would be great to hear fom you. Jonny, Australia.
Anonym IP:195.22.39.92
12. 6. 2006 22:50
0 0
Synchronní kroužky jsou něco jiného. Používají se u sériových převodovek, kde zvyšují komfort řazení, na úkor řadících časů. Pro popisované "ozubené spojky" nemáme v češtině zažitý termín- slangově (a nutno zdůraznit že nesprávně) jsou nazývány slovem "spojky hewland". Zřejmě proto, že fa. Hewland byla první na světě, která podobný princip zubových spojek pro řazení rychlostí použila. Dnes je zvykem takovéto provedení čelních zubových spojek nazývat slvy "systém dog-box"... Mě osobně se nejvíce líbí český termín "řadicí kameny".
Mno, a ještě- kdepak princip z padesátých let smajlík Tento sekvenční princip je daleko daleko starší, jen jsme jej v té dávné době nenazývali moderním slovem "sekvenční". Ono to je tak: drtivá většina našich konstrukcí vychází z principů objevených někdy na počátku minulého století. My se jen snažíme věci zdokonalovat technologicky, využívat materiál, minimalizovat hmotnost. I takováto optimalizace je krásná práce, aníž by bylo nezbytně nutné činit nové objevy... (:sidusmajlík
Anonym IP:195.22.39.92
12. 6. 2006 23:14
0 0
Eh- tak Lusy mě s objasněním synchronních kroužků předběhla! smajlík (:sdsmajlík
Anonym IP:147.230.154.94
13. 6. 2006 03:50
0 0
Nemuzu se jako "Soustruznik, frezar a brusic v jedne osobe" nevyjadrit ke krasne praci na skrini prevodovky! Uz jenom to opracovani...(co se nakladu na CNC a mat tyce)!!! Srdce technicky zalozeneho cloveka zaplesasmajlík. Chlapi z e-WRCu, zkuste delat vice takovych clanku, hlavne co se tyce obrazove dokumentace (video a CAD animace by byly naprosto dokonale). Zdravi SCH
Anonym IP:212.111.12.58
13. 6. 2006 22:55
0 0
Sekvenční převodovku má samozdřejmě každá motorka, akorát se jí neříká sekvenční. Není to žádný nový zázrak techniky. Ale jen výrobek vyrobený současnými technologiemi. Ve WRC je dokonale vyřešeno hydraulické ovládání, což žádná motorka nemá. Tím nesnižuji toto díla a smekám před panem Dušanem Šimkem ze Vsetína, který to celé vymyslel! Moc šikovný chlapík, jen tak dál a SADEV a HEWLAND se budou jezdit do Vsetína učit.
14. 6. 2006 03:31
0 0
Anonym IP:212.111.12.58: Tak to nema... Prinejmensim maji temer vsechny manualni spojku...
Anonym IP:195.22.39.92
14. 6. 2006 09:45
0 0
To anonym 22:55 Eh, sáákryš- tož pěkně děkuju za slova uznání, ale nemá cenu přehánět; fakt se nejedná o žádný technický převrat... (:sdsmajlík
Anonym IP:195.22.39.92
14. 6. 2006 09:51
0 0
To Mirek-607: Sekvenční převodovku má skutečně každá motorka, již téměř 70 let. Jde totiž o definici: terminus "sekvenční" se překládá jako "postupný" (podle naučného slovníku). Čili, jdou-li kvalty postupně v řadě za sebou (jako na každé motorce), pak říkáme moderně takovému uspořádání sekvenční. To slovo vyjadřuje skutečně pouze a jen posloupnost. Nic víc. Jestli se spojka mačká nebo ne, je jiná věc. (:sdsmajlík
Anonym IP:212.96.165.17
14. 6. 2006 21:13
0 0
super clanek ale mohli by byt takove clanky casteji at vim o tom mnohem vic
Anonym IP:212.111.12.58
15. 6. 2006 13:52
0 0
4-Mirek 601: Nevím jestli víš o čem mluvíš? Ale plantat spojku do souvislosti se sekvenční převodovkou? Spojka s tím samozdřejmě nemá nic společného, jak na motorce, tak u WRC. A znovu opakuji že se sekvenční převodovka používá na motorce minimálně 5O let. Protože u motorky jiná než sekvenční nejde použít.
Jinak díky za komentář konstruktéra!
RS
Anonym IP:86.49.49.252
15. 6. 2006 14:15
0 0
Jsem onen anonym, který si rýpl do Jarryho Harryho (Tomáštík), a neb jsem chlapec z chudé rodiny a vždy jsem žil motorsportem a jediná šance jak se ze začátku svézt byla motorka za pár stovek a kompletně domácí servis, který se člověk v těch 14. musel metodou pokus omyl naučit, protože prachy na nějakého mechanika nehrozily, tak jsem si měl možnost tento "převratný" systém nastudovat až zle... A můžu říct a upřímně tvrdit, že tento článek je vhodný a poučný akorát pro fanouška, který je absolutně bez technických znalostí... Kdyby nám tu radši někdo bez komerčních zájmů rozkreslil třeba legendární převodovku PDK použitou v Audi S1, která byla převratná tím, že v kombinaci s dvěma spojkama měla zařazeny dva rychlostní stupně najednou tak bych byl radši, protože to je věc zajímavá! Na rozdíl od KAPS špajsky...
15. 6. 2006 16:54
0 0
to Anonym IP:86.49.49.252. Za prvé bych chtěl upozornit, že tento článek byl napsán bez jakýchkoliv komerčních zájmů. Co se týče zajímavosti článku, tak věřím tomu, že pro některé čtenáře zajímavý je. A pokud jde o tu Vaši převodovku z Audi S1, tak není problém, aby jste takový článek zpracoval a my jej rádi uveřejníme.
Anonym IP:217.11.226.33
15. 6. 2006 19:57
0 0
Nejsem novinář ani odborník, jsem fanoušek a samouk. Nekomerční článek se podle mého názoru nevyznačuje logem jedné z firem vyrábějících sekvenční převodovky. Nekomerční článek uvede všechny výrobce a to na stejné úrovni... ale i tak je pořád ewrc česká "bestovka" o tom žádná... a díky za to!
Anonym IP:195.22.39.92
16. 6. 2006 00:22
0 0
To Anonym 19:57... víš- já, když jsem v mládí hltal info stran závodní techniky, taxem byl šťastnej za jakýkoliv článek- bylo mi zcela jedno, zda je komerční čili nic (a že to v socialismu ale byl problém se k informacím dostat!). Uvažuju, proč se Ti "komerce", která přináší lidem alespoň kousíček poznání, zdá býti tolik závadná, hmmm...?

Ale nezoufej- já převodovku PDK neznám, znám jen systém DSG (možná jde o totéž). Máme rozpracovaný projekt, který jde ještě mnohem dále, než je princip DSG. Pokud se nám podaří dotáhnout tuto věc do zdárného konce, napíšeme o tom, ok? (:sdsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!