5. 12. 2019 19:41 − 23868× − 27

Videonovinky – končíme…?

Videonovinky jsou nejspíš na bodu zlomu a je otázkou, zda-li projekt bude dál pokračovat.
V závěrečném videu z Hothess Mikuláš Rally Slušovice jsem na závěr v komentáři uvedl, že není vůbec jisté, zda-li se nevidíme naposledy. Není důvod vás strašit a vytvářet nějakou paniku, ale realita je taková, že se nám zatím nepodařilo zajistit finance na pokračování projektu i v příštím roce. Tady se asi zeptáte, co se myslí pojmem finance, a co jsou Videonovinky vůbec za projekt? Tak pojďme začít pěkně popořadě, protože pro další pochopení je to podle mě důležité.

Jak to všechno vzniklo?

Videonovinky vznikly jako projekt v roce 2016, a to znamená, že jsme spolu už čtyři roky. Od počátku se jednalo o společný projekt eWRC , společnosti Mediasport a aplikace Rally4NOW. eWRC do projektu „dalo“ svého člověka, moderátora – Petra Eliáše nebo chcete-li Mravencze, a hlavně unikátní platformu eWRC, což jsou bezpochyby nejnavštěvovanější (a nejlepší :) )internetové stránky věnující se rally v České republice. Společnost Mediasport se stala producentem pořadu, a to znamená, že od počátku sháněla finance na celý projekt a technicky jej zabezpečovala. To znamená, že v počátku Mediasport dodal veškerou techniku k natáčení, jako kamery, mikrofony, kameramany, onboardy, střihače, data…a to vše také pokryl finančně. Rally4NOW zajistila vlastním vývojem hardwaru a softwaru techniku na přenos dat a prostředí na Cloudovém uložišti tak, aby závěrečný střih mohl probíhat odkudkoliv na světě. Když se dnes podívám na naše společné začátky v roce 2016, tak se musím trochu smát, protože je zde vidět hlavně srdcařina všech zúčastněných, ale mnoho technických chyb a nedokonalostí, zejména u moderátora, který se s každou další odvysílanou reportáží učil a snad i zlepšoval. Mravenecz totiž nikdy předtím žádnou pravidelnou redaktorskou práci nedělal a nikdo ho to neučil.

Kdo je vlastně moderátor Mravenecz?

Tady v tu chvíli se asi sluší trochu uvést na pravou míru to, kdo vám Videonovinky vlastně komentuje a dělá rozhovory s jezdci. Petr Eliáš přezdívaný Mravenecz, je hlavně velký fanoušek rally. Dnes už je to více než 15 let, co se jako „fanoušek od mlíka“ začal motat kolem party lidí na tehdejším webu eWRC jako fanoušek, který objíždí závody a na svou malou ruční kameru natáčí videa, která pak stříhá a dává na web. Videa z této doby jsou k dohledání na internetu dodnes. Čím víc Mravenecze rally bavila, tím víc se jeho zájem prohluboval , a postupně si vyzkoušel hned několik rally pozic v amatérské rovině, protože rally nikdy nebyla, a ani motoristický sport, tou hlavní obživou a zaměstnáním. Od Mravenecze jsme mohli vídat videa, číst články na ewrcu, komentáře, psal mnoho let tiskové zprávy mnoha jezdcům (například Václav Pech, Josef a Martin Semerádovi, Hájek rally team, Luboš Tenkl, Jan Černý, Peugeot ČR a určitě i spoustě dalších). Vyzkoušel si také odjet pár závodů v roli spolujezdce a dělal tiskového mluvčího a tiskového tajemníka na několika soutěžích v ČR (Rally Bohemia, Pražský Rallysprint a Rally Příbram). Organizačně se podílel na několika Setkáních mistrů, kde kromě tiskového servisu pomáhal se zajištěním účasti některých zahraničních závodníků, jako byli třeba Craig Breen, Juha Kankkunen, Marku Alén či Miki Biasion. Pár let se Mravenecz potloukal po rychlostních zkouškách českých i zahraničních soutěží s fotoaparátem a je z toho několik ucházejících fotek (včetně kalendáře). Občas se Mravenczovi poštěstilo, že jej pozvali do České televize spolukomentovat přímý přenos z WRC s Petrem Krutským, a za pár let sám vytvářel komentáře k reportážím z mistrovství světa v České televizi jako externista. Do toho všeho přišla v roce 2016 nabídka se chytit mikrofonu a stoupnout si před kameru do Videonovinek…Jen blázen by to nevzal :) S tím mikrofonem to tak vlastně pokračuje dodnes, k tomu se přidala ještě nějaká spolukomentování s Jirkou Zítou na České televizi a rozhovory pro Českou televizi na Rallysprintech. V týdnu je Petr Eliáš běžný zaměstnanec v jedné ze zahraničních společností v obleku a v kravatě a v pátek hurá na závody a k Videonovinkám. Zábava veliká, ale občas v pondělí v práci jazyk na vestě a kruhy pod očima… Myslím, že k dokreslení celkového obrázku o Videonovinkách, se sem tento opis hodí, nechci, aby to vyznělo jako chlubení, ostatně asi ani není čím.

Co jsou Videonovinky dnes?

Videonovinky se od roku 2016 docela slušně vyvíjely. Z počátku vznikaly vlastně technicky ve dvou lidech. Na závody vyrážel Petr Eliáš a kameraman, střihač, režisér a věčný optimista Miloš Pomahač, který natáčel rozhovory, záběry z trati, a pak to všechno na koleně na místě (v autě, v hospodě, na louce,…) sestříhal a přes nějaká mobilní data odeslal kamsi na web. Postupně se ale díky velkým investicím Mediasportu rozrostl tým o další dva profesionální kameramany ze STROP Media Tomáše Vyhnánka a Adama Štrojsu, kteří to s kamerou umí velmi dobře a dokáží se natáčením videí a kamerou živit. Tito pánové do týmu vnesli kus profesionality, která je jasně vidět ze záběrů z trati, obrazovým podáním, zpomalenými záběry a v neposlední řadě taky režií, kdy dokáží Mravenczovi radit v mnoha ohledech a občas ho i trochu režírovat a opravovat, když si sám myslí, že už je to dobrý, a ono není. Videonovinky ale dnes přinášejí videa z rally hlavně rychle a to je zásluha velkých investic do přenosu dat z mnoha kamer a co nejrychleji. To si zaslouží samostatnou kapitolu. Kouzelné krabičky – světový unikát.

K týmu Videonovinek, který jsme trochu popsali výše, se časem přidali borci ze známého videostudia Zdeňka Jelínka JNK, kteří natáčí mnoha kamerami na trati každé rally. Po vzájemné dohodě jsme do Videonovinek začali používat i záběry od těchto profíků. To jste si určitě všimli. Málokdo ale ví, jak dokážeme dostávat záběry z kamer ke střihači, když kameraman je ještě na rychlostní zkoušce někde v lese. Eurosport a velcí kluci ve světě to dělají tak, že natočená data na kartě z kamery jednoduše šoupnou do pytlíku a pro ten si prostě přiletí vrtulník a odveze je střihačům. Jednoduché, že? Mohli jsme jít touto cestou, ale chyběl nám k tomu vrtulník. Proto jsme do týmu povolali počítačového mága, technika, vědátora a také velkého fanouška rally Miro Kuzmišina, který dokázal nemožné a už pár sezon můžeme využívat světově unikátní technologie přenosu dat v kombinaci s cloudovým řešením. Miro prostě vymyslel „krabičky“, do kterých se po natočení několika aut strčí na rychlostní zkoušce karta z kamery, krabička si automaticky data z karty stáhne do sebe, zkomprimuje na velikost, kterou potřebujeme, rozdělí na několik souborů, a pak přes soustavu několika SIM karet (všude není datové porytí všech operátorů) obrovská data bleskurychle odešle do cloudového řešení na server, kam si pro ně v reálném čase sahá náš střihač Miloš Pomahač, který mezitím přestal na závody jezdit, a doma v papučích stříhá videa, která my třeba ve Slušovicích natočíme. Většinou u toho nadává, že těch záběrů je moc, kdo to má stříhat, a že Mravenenecz mluví moc dlouho a podobně. My ho ale všichni přesto máme rádi, protože to, jak video nakonec vypadá a jak je poskládané, to je hlavně jeho dílo ;) Když systém našich krabiček někomu popisuji, tak mu většinou spadne brada a zeptá se, jestli je to fakt náš vynález? Ano, je. Nikdo jiný nic podobného nemá. Krabičky vymyslel a od návrhu přes výrobu dal dohromady Miro, který si pořídil i 3D tiskárnu, aby mohl „krabičku“ udělat podle toho, jak potřebuje. Kolik to všechno stálo? No moc, moc. Krabiček dnes používáme na každém závodě asi 15 a ve výrobních nákladech bez provozu jsme u jedné krabičky na částce přes 100 000 korun. Není to málo, ale když to rally je prostě dobrej sport…Jo a málem bych zapomněl na drony, kde máme naše oblíbené profesionální dronaře, kteří mají všechny patřičné zkoušky a osvědčení, profi vybavení a většinou jsou na rally dva, pokud se k nim nepřidá skupina s děsně drahými „závodními“ drony, které umí auto sledovat a letět s ním jeho rychlostí třeba lesem. Je to mazec pak sledovat ty záběry. Asi nemusím připomínat, že to není levná sranda si pozvat na závody tydle kluky…Postupem času začala naše záběry pro své reportáže využívat i Česká televize, se kterou máme partnerství a úzkou vzájemnou spolupráci. Videonovinky, to tedy není jen obličej na obrazovce v podobě Petra Eliáše, který pak mnohdy neprávem slízne všechnu smetanu úspěchu, ale je to práce celého velkého týmu lidí, které diriguje Pepa Pátl z Mediasportu.

Co ten „krám“ tedy stojí?

Pokud jste se dočetli až sem a máte základní povědomí o technice a třeba přenosu dat, nákladech na profesionální kameramany, dronaře, střihače, atd,…tak se vám začne někde pomalu ale jistě zjevovat částka, kterou někdo musí „vyndat“, aby Videonovinky vznikly. K tomu si přidejme náklady na cestovné pro několik aut, ubytování a nějaká ta gáže pro zúčastněné, protože za koš jablek se to dlouhodobě prostě dělat nedá. Musím taky vyvrátit několik fám, které se šíří. Videonovinky nejsou dosud spolufinancovány závodníky, kteří v nich mají rozhovory, ani pořadateli, ani Autoklubem ČR. Tím nechci říct, že by to tak mělo být, ale prostě to tak není. Teď pojďme k těm nákladům. Z každé soutěže vám přineseme denně přibližně 3-4 videa, která mají většinou někde mezi 10 až 15 minutami (když natočíme reportáž delší, tak už nám Miloš strašně nadává… :) ) což dohromady za celý rok čítá zhruba 50 videí. To je dohromady 750 minut rally. Pokud sečteme všechny výše uvedené náklady, které s výrobou máme, pak se dostaneme k částce zhruba 20 tis. Kč na jedno video. Heuréka, sčítat a násobit umíme, takže nám z toho vyjde krásně kulatá jednička. Ano, přesně „jedničku“ (jeden milion korun českých) potřebujeme ročně na natočení Videonovinek v rozsahu, který jsem vám popsal výše. Možná někdo namítne, že to jde natočit levněji a líp. OK, může to jít zkusit. Určitě to také někdo natočí hůř i dráž. My to děláme takto. Tedy dělali jsme.

Co dál?

Dělali jsme? Ano. Je to jednoduché. Jsme na suchu. Za ty čtyři roky jsme podle mě ukázali, co umíme (i co neumíme). Každopádně se nám (Mediasportu) dosud dařilo zajistit finance na Videonovinky. Teď ale víme, že na příští rok rozpočet zajištěný nemáme. Nepodařilo se nám sehnat sponzorské pokrytí. Třeba to neumíme prodat, ale je to prostě tak. No, a co dál? Můžeme to zavřít, vypnout a bude to. Je to varianta nejjednodušší, ale nikomu se nám do toho moc nechce. Dál bychom pak nejspíš na rally jezdili jako fanoušci, ale bylo by podle nás škoda zahodit něco, co má docela publicitu u fanoušků. Alespoň tak mi to přijde, když vás na každém závodě slyším chválit, že se vám to líbí, že to děláme pěkně a podobně. Věřte, že se stále trochu stydím, když tuhle chválu slýchám. Těší mě to, mám z toho radost, ale není to jen moje zásluha. Občas se chce někdo společně vyfotit, někdo přijde s žádostí o podpis… na Slušovicích přišel za mnou klučina, a chtěl můj podpis na kalendář vedle velkých závodníků…Pro mě velká pocta, ale beru to stále, že to je pocta celému týmu Videonovinek.

Přemýšleli jsme o formě placeného přístupu na web, kde by Videonovinky byly, něco jako WRC +. Zatím ale touto cestou jít nechceme, protože se domníváme, že český trh na to ještě není připravený a Videonovinky by se dostaly mezi mnohem užší okruh diváků. Další variantou je zajištění sponzoringu od firem, které by u nás měly reklamu, ale to se nám dosud nepodařilo. Poslední variantou pro nás zbylo dobrovolné spolufinancování projektu fanoušky a diváky. Chceme zkusit mezi fanoušky vybrat částku, kterou na provoz potřebujeme. Dnes se tomu říká „crowd founding“, ale česky je to vlastně sbírka. Možná se nám podaří zkombinovat příspěvky od fanoušků se sponzorskými penězi firem, ale kdo ví. Musíme se o to pokusit a uvidíme, jak to dopadne.

Jak na to?

Víme, že cílová částka, kterou potřebujeme na roční provoz je 1 mil. Kč. Přemýšleli jsme, jestli využít nějaké hotové platformy pro „crowd founding“ jako je třeba HitHit nebo Startovač, a nakonec jsme se rozhodli, že půjdeme vlastní cestou. Domníváme se, že naše cílová skupina je jasně ohraničená fanoušky rally. Nedomníváme se, že všeobecné prostředí uvedených platforem by nám nějak zásadně pomohlo ve shánění peněz, protože těžko lze očekávat, že rally podpoří někdo, kdo o něm nic neví. Navíc bychom museli počítat s tím, že zhruba kolem 20% z vybraných peněz bychom pak museli odvést někomu jinému. Tak to prostě riskneme na vlastní pěst. Vytvoříme zájmový spolek (dříve občanské sdružení) založíme mu účet a zkusíme s vaší pomocí zajistit finance pro Videonovinky. Klapne to? Uvidíme. Co se bude dít s penězi, když nevybereme dostatek na celý rok? To je jednoduché. Natočíme videonovinky podle toho, kam nám peníze vystačí. Nikdo tedy o nic nepřijde.

Komunita Videonovinek

Chceme dál také vytvořit komunitu Videonovinek, která by se měla skládat z těch, co přispěli. Ti by pak dostali například prostor pro to, stát se spolutvůrci pořadu a třeba určovat, s kým dělat rozhovory. Často slýcháme, že se na někoho nedostalo. Tak si pojďte sami určit, s kým by se mělo točit. Tato komunita Videonovinkářů by měla i další výhody a možnosti, ale teď jsme někde na začátku a celý projekt financování se teprve tvoří. Základ je ale jasný. Budeme vás potřebovat. Detaily, jak a kam přispět, vám přineseme brzo. Není jednouché vše rychle zařídit, aby bylo všechno správě. S tímto scénářem jsme nepočítali, ale zkusíme to s vaší pomocí vybojovat. Předpokládám, že do týdne vás budeme informovat o detailech a možnostech, jak přispět.

Za tým Videonovinek, Petr Eliáš – Mravenecz

Komentářů celkem: 27
6. 12. 2019 16:45
0 0
Jste se asi všichni zbláznili, ne? Bez Videonovinek ani ránu. Když bude stačit 500 kaček za rok, tak ani nepípnu. Když bude třeba poslat litr, tak pípnu, ale pošlu.smajlíksmajlíksmajlík
6. 12. 2019 17:46 Upraveno 17:47
0 0
na RK jsem tehdy dal 500,-, teď bych dal i víc! ale chtělo by to nějaký rozsah, třeba návrh pro ty, co jsou tu denně či pravidelně kolik jich(nás) je, kolik by bylo vhodné přispět a případně v tom v dalších letech pokračovat. prostě natvrdo jsem hodit čísla kolik je třeba vybrat na příští rok(víme 1M) a co s tím pro roky příští. nebo teď prioritně pořešit 2020 a během roku to doladit? nevím, otázka na šéfy eWRC?
6. 12. 2019 18:52
0 0
určitě rád přispeju, kam se hrabe televize, kluci přeju hodně štěstí, to musí vyjítsmajlík
6. 12. 2019 19:44
0 0
já sem sice moc nepíšu,ale neni pomalu den,kdy si to tady neotevřu a nepřečtu co je nového v tom našem rally světě a musim souhlasit,videonovinky jsou super a určitě těch několik stovek nihoho nezabije,takže já tomu věřim,že se to vybere,takže ted už jenom čekám na číslo učtu smajlík
6. 12. 2019 20:49
0 0
Videonovinky jsou výborné, pokaždé sleduji a přeji si, aby pokračovaly. Určitě podpořím, v řádech stovek až jednoho tisíce korun na rok je to akceptovatelné.
6. 12. 2019 21:21
0 0
Hoši,teď se ukáže soudržnost rally komunity tady na eWRC smajlík
Na fórum nás chodí diskutovat stovka,tady pod články tak max jednou tolik.
Ale nás je potřeba 1000 po litru,teď se zde bude dělit zrno od plev.......
7. 12. 2019 00:03 Upraveno 00:05
0 0
Celý tým Videonovinek,smajlík,bez nich,ani náhodou,až se dozvím kam,tak určitě dám.smajlíklitr bude,stačit?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!