Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 1. 2020 17:49 − 5874× − 3

Uvidíme Krise Meeka na Dakaru?

Poté, co Toyota překopala kompletně jezdeckou sestavu, zůstal bez sedačky její loňský pilot Kris Meeke, jenž tuší, konec WRC kariéry.

Když bylo oznámeno, že Kris Meeke po vyhazovu u Citroenu dostal šanci odjet kompletní sezónu 2019 u Toyoty, mnozí mohli být překvapeni, protože rodák z Dungannonu zmizel z očí a několik měsíců o něm v rally světě nebylo takřka slyšet. Tentokrát to však vypadá, že svým koncem aktivního továrního jezdce si je jistý i vítěz pěti světových soutěží, protože nesehnal ani jednu ze sedaček a jak se nechal slyšet na startu jubilejního 40. ročníku Rally Dakar, hledá nové výzvy v motorsportu. No a moc nechybělo, aby do nové výzvy naskočil právě dnes, protože Meeke bydlí v Andoře nedaleko rally raidisty Cyrila Desprese, s nímž se kamarádí a jelikož nebylo jisté, zda Francouzův navigátor Mike Horn stihne být připraven ke startu, byl Meeke v záloze a byl přítomen v Saudské Arábii.

K možnému překvapivému startu na Dakaru Kris Meeke říká: "Jsme dobrými přáteli s Cyrilem Despresem a on nyní pracuje pro Red Bull Junior Team v kategorii T3. Dostal jsem možnost přijet a ochutnat o čem Dakar je. Soutěž jsem vždy v televizi sledoval, pamatuji si když jej před dávnými roky jezdili Ari Vatanen, Colin a mnozí další ze světa rallysportu. Vždy mě Dakar zajímal, pár vytrvalostních závodů jsem na své motorce odjel, takže jsem vždy říkal, že až budou mé dny ve WRC sečteny, tak se budu dívat po věcech jako Dakar. Teď jsem měl možnost přijet a podívat se na něj. Teprve až když přijedete do místa dění, tak získáte ten správný pocit z Dakaru a jsem si jistý, že když se jej účastníte, tak je ten pocit ještě silnější. Dakar je něco, co bych rád v budoucnu vyzkoušel," říká Kris Meeke ke svým možným plánům

Pro mnohé, vzhledem k tomu, že je britský jezdec závodníkem v autě, může být překvapivá informace, že vytrvalostní závody již dříve jel – například Baja 1000 v roce 2012, ale tehdy to bylo na motorce. Teď by však raději bral čtyři kola, ale nevadilo by mu ani sedět na pravé sedačce. "Proč ne? V úplných začátcích v Irsku jsem začínal v rally jako navigátor, odnavigoval jsem hodně soutěží a dokonce jako spolujezdec vyhrál šampionát. Takže všechny ty různé nákresy cesty a čtení roadbooku pro mě nejsou ničím novým. Dakar je ale jedinečný, je svůj, na trase je hodně waypointů, ovládáte spoustu techniky. Ale pokud chci kdy startovat na Dakaru, navigování by mohlo být skvělou možností, jak pochopit navigaci. Pokud by se objevila taková šance, tak bych neváhal."

Jak dále severoirský jezdec dodává, že sice preferuje čtyři kola, ale za řidítky by to byla pořádná výzva. "Preferuji auta. Ale v hlavě mám představu, že i když to na motorce moc neumím, tak dojet Dakar by pro mě za řidítky bylo něco neopakovatelné. V Andoře bydlím 100 metrů od motocyklových jezdců Sama Sunderlanda a Adriena Van Beverena. Takže s nimi chodím často jezdit a mým dobrým kamarádem je Cyril Despres. Motorky mě baví a pořád mám chuť na nich absolvovat nějakou soutěž. No a Dakar by byl samozřejmě lákavý," dodává Kris Meeke.

Komentářů celkem: 3
4. 1. 2020 20:241
0 0
To je nějaká móda ty jezdci na sedadle spolujezdce? smajlík Musím zkritizovat resulty (resp. irskou pobočku), páč tam tedy pan Meeke jako navigátor moc záseků nemá.
4. 1. 2020 21:552
0 0
Takový malý dotázek:kolik takových poboček máji resulty?
5. 1. 2020 09:513
0 0
Dívaje se pouze na kontakty, tak bych řekl, že poboček je mnogo: https://www.ewrc-results.com/contact/
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!