Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
9. 1. 2020 12:24 − 9369× − 2

Rozsvítí se znovu Plejády na nebi světového šampionátu?

Se zajímavou informací přichází japonská média ohledně návratu jedné, dekádu ztracené, legendární značky.

Spekulace o tom, že by Toyota nemusela zůstat z japonských značek ve WRC sama samotinká se již nějaký čas objevují a i prezident značky se nechal slyšet, že by rád viděl další značky ze země vycházejícího slunce na scéně a že by Toyota případně podala pomocnou ruku. No a jednou ze zmiňovaných značek je Subaru, která si díky soutěžnímu angažmá od 90. let minulého století vybudovala pověst soutěžácké ikony a legendární značky. Jak informují japonská média, comeback může být víc než reálný. Podle zdrojů japonského serveru auto sport značka zvažuje, kam směřovat své aktivity v motoristickém sportu a WRC v hybridní éře od roku 2022 může být cestou.

Značku láká právě nový přístup k pohonnému ústrojí, stejně tak možnost stavby "siluety", tedy vozu založeného na trubkovém rámu, na nějž budou umístěny vnější panely připomínající některý z modelů běžné produkce. Pokud by se mělo Subaru vrátit, zdroje japonského serveru uvádějí, že v úvahu připadá model XV hybrid, který by navíc v roce 2022 měl přijít v nové generaci. V případě návratu by mohlo dojít také k tomu, že by zpět na zkouškách byl i motor boxer, ke kterému navíc díky angažmá Subaru Rally Team USA vyvinul Sadev novou převodovku

A jak dále zdroje uvádějí, samotný návrat Subaru by mohl mít ještě onu pomyslnou pěnu na vrcholu půllitru, když v plánech na zajištění fungování týmu figurují staří známí Petter Solberg a F-X Demaison. Jelikož by se Subaru nemělo chtít vracet jako čistokrevný tovární tým, který si vše bude zajišťovat vlastními silami (jako např. Citroen), ale bude využívat služeb jiných přípravců, právě tým mistra světa z roku 2003 hraje hlavní roli toho, kdo by se měl o projekt starat. No a kdybychom si chtěli na závěr trošku zaspekulovat, PS WRT se letos díky Petterovu synu Oliverovi vrací do MS v rally, tak že by došlo na získávání zkušeností s tratěmi a podmínkami? Inu, zda se opravdu Subaru vrátí nebo je celá idea v pouhé říši pohádek, to nám bude muset obligátně ukázat až čas.

Komentářů celkem: 2
9. 1. 2020 16:481
0 0
Snad na tom bude něco pravdy. Nicméně i kdyby se to ukázalo jako mylná spekulace, minimálně jsem se díky tomuto článku naučil něco o hvězdokupách a asi už si navždy budu pamatovat japonský název jedné z nich smajlík
9. 1. 2020 21:282
0 0
No a ať trochu zchladíme možné nadšení, Y. Matton na Autosport International Show nezněl moc optimisticky stran nových značek od 2022. Pokud nekecá jak Mäkinen, tak to asi tak optimistické být nemusí.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!