Jiří Šteg - eWRC.cz
22. 1. 2020 13:00 − 6329× − 14

Seb Ogier: Po sezóně 2020 je plán skončit

Sébastien Ogier odešel od Citroenu k Toyotě a potřetí za poslední čtyři roky začne sezónu v novém týmu.

Startuje Rallye Monte Carlo a před Sébastienem Ogierem leží zajímavá výzva. Dokáže zkompletovat hattrick vítězných startů s novým týmem a novým vozem v Monaku? Co od letošní sezóny u Toyoty očekává a jaké má další plány prozradil šestinásobný mistr světa v rozhovoru pro RedBull.

RB: Jaké jsou Tvé dojmy z Toyoty Yaris WRC?

SO: Máme za sebou poslední test před sezonou a před startem prvního podniku mám dobrý pocit. Samozřejmě nebudeme vědět, jak si stojíme ve srovnání s jinými týmy před pár prvními rychlostními zkouškami RMC, ale věříme si.

RB: Toyota má v mistrovství světa bohatou historii a zapsala se do ní ikonickými vozy a jezdci formátu Juhy Kankkuneny a Carlose Sainze. Jaký je to pocit, stát se součástí takové historie?

SO: Závodit za Toyotu se vším, co v minulosti dosáhla, je bezpochyby něco výjimečného. Toyota je ikonickou značkou a my chceme určitě napsat kus historie společně. Pro mě osobně je to ještě více výjimečné, protože když jsem začal sledovat rally, byl pro mě Tommi (Mäkinen) idolem. Moci s ním teď pracovat v jeho novém týme je pro mě vlastně tak trochu splněný sen.

RB: Jak jsi se mentálně připravoval na sezonu 2020? Už je to hodně času, kdy jsi sezonu nestartoval jako mistr světa. Mění to něco?

SO: Připravoval jsem se stejně jako v předchozích letech. Ve skutečnosti se nic nezměnilo. Ale jasně, budeme tvrdě bojovat, abychom získali titul zpátky.

RB: Změnili jste s Julienem pro tuto sezonu nějak svůj přístup k závodění? Změnilo se něco ve vašich vztazích?

SO: Jak jsem řekl, pro nás se nic nezměnilo. Jsme stejní, jací jsme byli dříve. Jestli je něco jinak, tak to, že jsme vloni nezvítězili, nás udělalo letos ještě hladovějšími po úspěchu.

RB: Jaké to je, opět být v jednom týmu s Elvynem Evansem?

SO: Znám Elfyna ze společných časů v M-Sportu a jsem velmi rád, že je v týmu se mnou. Je to opravdu dobrý pilot a je schopen dodat týmu hodně zpětných vazeb o autě a tak také posouvat vývoj.

RB: A co nový týmový kolega Kalle Rovanperä – jak zapadá do týmových plánů?

SO: Kalle je velký talent, ale je také ještě velmi mladý, takže podle mého mu musíme všichni dát nějaký čas na učení a na to, aby si na všechno zvykl a neočekával toho až moc. Jsem si jistý, že bude rychlý, ale myslím, že v této fázi je to pro něj o učení a získávání zkušeností.

RB: Co si myslíš o nových podnicích přidaných do kalendáře 2020, který zahrnuje Keňu, Japonsko a Nový Zéland?

SO: Jsem upřímně nadšen novým kalendářem. Mám rád nové věci a nové podniky vypadají zatím slibně. Myslím, že návrat do Japonska a na Nový Zéland je velká věc. Keňa také, ale nemyslím, že někdo opravdu ví, co tam lze očekávat, takže to bude vzrušující výzva. V Japonsku jsem už byl. Vlastně právě teď před začátkem sezony jsme navštívili tokijský autosalon, abychom představili náš nový vůz veřejnosti. Bylo to opravdu fajn a já tam už také vyhrál rally v roce 2010. Takže na tuhle zemi mám dobré vzpomínky.

RB: Sezonu budete zakončovat v Japonsku. Bude těžké si užívat nový podnik, pokud budete bojovat o titul?

SO: Abych byl upřímný, o tom moc nepřemýšlím. Je to asfaltový podnik, možná tam každý dostane větší šanci uspět, než v šotolinové loterii jako to bylo v Austrálii v předchozích letech. Takže já se na to těším a jsem si jistý, že tam bude také pěkná podpora od japonských fanoušků.

RB: Řekl jsi, že to bude Tvůj poslední rok ve WRC. Jaké jsou Tvé plány pro budoucnost, Dakar? Okruhy?

SO: V tuhle chvíli nemám žádné plány. Pravdou je, že jsem si vždycky přál zkusit okruhy a speciálně Le Mans, ale v tuto chvíli jsem plně koncentrovaný na nadcházející sezonu WRC a toto nové dobrodružství s Toyotou.

RB: Opravdu po sezoně 2020 skončíš?

SO: (se smíchem) Takový je plán.

Komentářů celkem: 14
22. 1. 2020 15:43
0 0
Sem prekvapnej ze Red Bull vubec nejni na tom aute jako sponzor pro Ogiera... nevi nekdo proc?
22. 1. 2020 16:15
0 0
snad po TGR nechceš, aby měnili dezič auta? Stačí, že za těch pár roků jen šejbnuli nálepkama Panasonic na nárazníku smajlík
22. 1. 2020 17:00
0 0
Taky to vidím tak, že Toyota tohoto sponzora "nepotřebuje"...
22. 1. 2020 18:09
0 0
Re: gram. To je otázka peněz. Pokud sponzoři, kteří platí přímo týmu, dávají větší peníze než Ogierův osobní sponzor, je docela možné, že se logo Red Bullu objeví akorát na na Ogiho kombinéze.
22. 1. 2020 18:26
1 0
Ani na té kombinézesmajlík
22. 1. 2020 19:00 Upraveno 19:01
0 0
Re: jendarally9 - Třeba to má zezadu. A na přilbě logo Red Bullu mají.
22. 1. 2020 21:02
0 0
Původně napsal gram
Sem prekvapnej ze Red Bull vubec nejni na tom aute jako sponzor pro Ogiera... nevi nekdo proc?
Tak si to srovnej Microsoft - Redbull
22. 1. 2020 21:26 Upraveno 21:27
0 0
Re: Ondreiii - Pokud bude to porovnání provádět Dr. Helmut Marko, tak Microsoft je v porovnání s Red Bullem málo známý regionální výrobce.smajlíksmajlíksmajlík
22. 1. 2020 22:41
0 0
Původně napsal Ondreiii
Původně napsal gram
Sem prekvapnej ze Red Bull vubec nejni na tom aute jako sponzor pro Ogiera... nevi nekdo proc?
Tak si to srovnej Microsoft - Redbull
Asi p. Marco nepredcil microsoft. Jinak red bull vidím jen na prilbach, jak u ogiera, Evanse, neuvilla, rovanpery.
23. 1. 2020 01:02
0 0
Dost mě ten stále stejnej design zklamal. Těšil jsem se na Toyotu v designu Red Bullu, ale japonci jsou (kromě toho že jsou bohatí) asi dost konzervativní a skromní. Ale kdo chce 4 roky koukat na stále stejnej vzhled, kterej byl ok tak max první dva roky. Škoda, myslím, že Red Bull na bocích auta vypadá vždycky nádherně a bude to kolik? Tak po 15, 16 letech kdy ve WRC nebude aspoň jedno auto v barvách Red Bullu. Poprvé myslím Red Bull Škoda 2004??
23. 1. 2020 06:15
0 0
Re: Spik - souhlasím, současný design neurazi, ale nějaký refresh by to chtělo, ani by nemusel být v redbull barvách. Takový m- sport udělal krásné auto.
23. 1. 2020 13:00
0 0
Pff...Napriklad Martini Lancia/Ford, Skoda Motorsport alebo Castrol Toyota dizajn je vecny a nikdy nestarnuci.
23. 1. 2020 13:12
0 0
Re: Maestro - Lancia Stratos v barvách Alitalia. Prostě bóží.smajlík
23. 1. 2020 17:10
0 0
Pánové tady je porovnání:https://forum.autosport.cz/viewtopic.php?f=82&t=1572&start=60
až na konci stránky a přirovnání k době dááávno minulésmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!