Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
23. 2. 2020 20:10 − 4656× − 4

Talentová líheň made by FIA

Federace se rozhodla podpořit výběr talentovaných jezdců a rozjíždí proto talentový program v dosud neviděném rozsahu.

Před nedávnem jsme vám přinesli informace o tom, že ve FIA vymýšlejí, jak rozjet globální lov na talenty pro novou generaci jezdců a koncem tohoto týdne jsme se dočkali oficiálního představení projektu. Základní rysy, které se na veřejnost dostaly již dříve, jsou nezměněny a platí tedy, že budoucí talenti ve věku mezi 17 a 25 roky se budou moci do výběru zapojit buďto virtuálně nebo v reálu za volantem skutečného auta a celý projekt FIA Rally Start bude federace platit prostřednictvím svého Fondu pro inovace. Všech 144 světových národních autorit bude mít za úkol vypsat své národní kolo, z něhož se bude postupovat dál do kontinentálního finále, kterých bude celkem šest – Evropa, Blízký východ a severní Afrika, Afrika, Asijsko-pacifický region, Severní Amerika a Jižní Amerika. Ve finále už se bude závodit pouze po startu v autech, když účastníci usednou do cross kartů a cíl bude jasný, stát se vítězem a dostat se do další fáze. Do ní projde šest nejlepších jezdců (po jednom z každého kontinentu) a sedmé místo bude pro nejlepší ženu. Těchto sedm statečných pak čeká rok intenzivní přípravy s různými mentory, kouči a podobně, ale hlavně je čeká skutečná rally, když každý bude mít zajištěno minimálně šest soutěží ve speciálu třídy Rally3 a na konci této sezóny se vyberou 4 nejlepší jezdci včetně alespoň jedné pilotky, kteří vyrazí do JWRC. Další dva roky bude mít kvartet soutěžících na to, aby ukázal, že má na boj o titul a ten z talentů, kdo jej získá, dostane závěrečnou odměnu v podobě sezóny ve WRC3. Oficiální zahájení projektu naplánováno na půlku června, kdy proběhne FIA Sport Conference v Thajsku.

Jean Todt, prezident FIA k celému projektu říká: "Když mluvíme o hledání talentů v rally, musíme mít na paměti hlavně francouzské Rallye Jeunes, které pomohlo FFSA objevit potenciál Sébastienů Loeba a Ogiera. Nyní díky podpoře Fondu FIA pro inovace rozjíždíme značně ambiciózní a inovativní program, který umožní se zapojit všem 144 národním autoritám. Rally Star je skvělá šance pro ty, kteří sní o tom, že jednoho dne budou soutěžními jezdci," představuje projekt nejvyšší muž FIA.

A jelikož rally má u Mezinárodní automobilové federace na starosti Yves Matton, dostal i on možnost zhodnotit projekt Rally Star:"V dobách, kdy světový šampionát v rally objevuje nové destinace, projekt Rally Star umožní zrod nové generace jezdců. Díky tomu, že začneme u úplných základů, kterými jsou virtuální závodění a Motorkhana, dostane šanci mnoho mladých nadšenců do závodění. Ti nejnadějnější dostanou šanci na vstup do výchovného programu, který jim pomůže cílit na mistrovství světa. V projektu Rally Star doufáme, že nám pomůže najít nového mistra světa, ať už je to kdokoliv a nachází se kdekoliv napříč světem," uzavírá Yves Matton.

Komentářů celkem: 4
24. 2. 2020 11:30
0 0
Jako nápad skvělé. smajlík Vhodné talenty k rozvoji bude vybírat kdo? Jelikož, jako v jakémkoliv oboru, ty největší talenty se o svých vlastnostech nikdy nedozví, protože to nikdy nezkusí, (viz. ten známý Burianův fórek) budou vybírány z těch vyvolených, kteří dostali, většinou po rodičích, již možnost. Tak jsem zvědavý na ty "z nebe komise". Pokusů již bylo více. Připomene mi někdo, jak ta česká semínka na talenty dopadla v závodní kariéře a z jakých zdrojů se rekrutovala?
24. 2. 2020 12:28
0 0
Více k výběru je v článku, který je odkazován v textu a Motorkhama má být fakt pro všechny, tj. přihlásíš se, dojedeš někam na letiště a mezi kuželkama ukážeš, jestli nemáš olšové ruky. Inspirace francouzským Rallye Jeunes, kde zaplatíš nějaký vstupní poplatek a když jsi dobrý, tak se dostaneš dál a nakonec aj k podpoře od FFSA. A tady za Rally Star stojí jako jeden z hlavních osob člověk, co dělal právě RJ ve Francii, takže zatím mě tento projekt naplňuje optimismem.
24. 2. 2020 14:33
0 0
Až se nechce věřit, že to je nápad FIA (i když vlastně není, jen trochu rozvinuli ten od FFSA)
24. 2. 2020 16:24
0 0
Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Vzhledem k tomu, že do toho má možnost mluvit Matton, naplňuje mě tato informace spíše pesimismem.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!