Craig Breen na Finy nevyzrál

V Joensuu se na pěti rychlostních zkouškách odehrál třetí a zároveň závěrečný podnik zimní části finského mistrovství.

Na rozdíl od sousedního Norska a Švédska si Finové mohou gratulovat k velkému úspěchu, když ani jeden z podniků nemusel být kvůli příliš mírné zimě zrušen. Za polárním kruhem v lednu kraloval Teemu Asunmaa a v boji o vítězství se ocitnul i o měsíc později v Mikkeli. Tam nakonec ale podlehnul svému soupeři v obdobné Škodě Fabia R5 evo Emilu Lindholmovi. Vedení v šampionátu si každopádně mistr z roku 2018 udržel. Letos nemastný neslaný Eerik Pietarinen na start třetího podniku nedorazil, chuť si tam naopak chtěl zlepšit Juha Salo. Vloni bojoval o titul, ale letos se trápí a zatím ani jeden podnik nedokončil. Ani v SM Itäralli nechyběl zelený Lancer EVO IX populárního Jarkka Nikary. Domácí piloti se však museli hodně ohlížet, protože je přijel potrápit host ze světové scény. Craiga Breena letos čekají starty v evropském šampionátu s Hyundaiem i20 R5 obutým do pneumatik MRF. Jelikož se ale v kontinentálním šampionátu žádná zimní soutěže nejede, vyrazil Breen zbrusu nové pneumatiky na sníh a led vyzkoušet do Finska.

V prvním testu Irovi chyběly k nejrychlejšímu časy pouhé tři desetinky. V tom následujícím zajel až čtvrtý nejrychlejší čas, a jelikož nebyl o moc rychlejší ani v nejdelší třiatřicetikilometrové RZ 3, propadnul se už na třetí místo. I v závěrečné dvojici zkoušek Breen předvedl podobnou rychlost a třetí příčku si na soutěži s ideálními zimními podmínkami udržel. Na nejrychlejší duo sice nestačil, ovšem nechal za sebou třeba Juhu Sala. Ten se na třetí letošní pokus konečně dostal až do cíle. To se naopak nedá říct o Nikarovi, který ve třetí zkoušce havaroval. Soutěže se účastnil i rallycrossař Toomas Heikkinen. Rodák z centra soutěže na tratě vyrazil s Volkswagenem Polo GTI R5, ale na zkušené piloty rally nestačil a dojel dvanáctý. Sedmá příčka absolutně připadla nejrychlejšímu jezdci kategorie SM2 Villemu Hautamäkimu za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX. Čtvrt minuty za ním skončil druhý nejrychlejší muž SM2 Riku Tahko se svým Mini Cooper S R4.O vítězství si to spolu znovu rozdali piloti Fabií R5 evo Lindholm a Asunmaa. Rychleji začal první jmenovaný, ale na nejdelším testu dokázal kontrovat úřadující šampión. Lindholm pak vyhrál předposlední test a před závěrem si na čele vytvořil náskok 11,4 sekundy. Asunmaa prolétnul závěrečnými dvanácti kilometry rychleji, ale na vítězství to nestačilo.

Stav šampionátu SM1: 1. Asunmaa a Lindholm 70, 3. Pietarinen 35, 4. Ruotsalainen 28, 5. Metsälä 27, 6. Kasi 26, 7. Heikkilä 22

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!