Vlastimil Resl - eWRC.cz
15. 5. 2020 09:05 − 3107× − 0

Adventure Land žije i přes koronavir

Pozvolným uvolňováním vládních omezení, způsobených pandemií koronaviru, začíná mírně ožívat i svět motoristického sportu.

Jedním z areálů, kde mají automobiloví závodníci i nadšenci možnost zkrátit si neplánovaně dlouhou zimní pauzu a otestovat svoji techniku i sebe po nečekaně dlouhé zimní pauze, je Adventure Land v Bělé pod Bezdězem. Motory nejrůznějších speciálů se zde rozezněly i o uplynulém víkendu.

Adventure Land je jedním z prvních motoristických areálů, fungující během – doufejme – končící koronavirové krize. Manažerkou areálu je Denisa Pappová. „Jakmile nám to situace dovolila, otevřeli jsme areál pro rallyové testování týmů a následně jsme vyhlásili i volné jízdy pro veřejnost. Na tyto dny může dorazit po předchozí registraci skoro kdokoliv. Na okruhu se nám sejdou vozidla od profesionálních závodních týmů, auta na amatérské rally či rallycross až po sériová sportovní vozidla,“ sděluje Denisa, že možnost využít areál má široká plejáda zájemců. „Den u nás probíhá zhruba takto. Okolo deváté hodiny otevíráme areál a jezdci začínají průběžně přijíždět. Po dokončení registrace nás v deset hodin dopoledne čeká rozprava. Na té se jezdci dozví veškeré informace týkající se bezpečnosti a systému jízd. Po zaváděcím kole rozdělíme vozidla do výkonnostně podobných skupin a začínáme jezdit. Střídají se zhruba po desetiminutových blocích. Jízdy ukončujeme až ve tři odpoledne. Cena za vozidlo na den je pouze tisícpětset korun. Snažili jsme se vytvořit podmínky co nejlepší a přilákat na okruh do Bělé jak zkušené, tak i začínající jezdce. Je to vzájemná podpora. My je podporujeme tím, že jim dáváme možnost za příznivé peníze jezdit na profesionálním okruhu, na kterém jezdí česká i světová špička. Oni nás tím, že za námi přijedou, jsou spokojeni a doporučují nás dál. A funguje to:-). Moc nás těší zájem jezdců a jejich přístup,“ oceňuje pořadatelka akce. „Tyto volné jízdy nejsou žádnou ,,masovkou". Zpočátku jsme je museli pořádat v hodně komorním duchu. Nyní se podmínky uvolnily a my můžeme do areálu pustit i více než deset osob. Komorní atmosféru si však zachováváme a do areálu na den vpustíme maximálně patnáct vozidel. To je optimální počet, aby si každý dostatečně zajezdil a otestoval vozidlo i sebe:-). V areálu se klasicky dodržují hygienická opatření, jako jsou rozestupy, roušky, pravidelné dezinfikování atd.“ Dodržování vládních nařízení účastníky nějak výrazně neomezuje a nenarušuje bezproblémový průběh skvělého motoristického dne. „Firemní akce, akce pro veřejnost, závody, srazy a podobné, jsou naší hlavní pracovní náplní a obživou. Nějaké firmy už pomalu ,,vstávají z popela" a začínají fungovat. Bohužel, pro náš areál to zatím vypadá, že investice firem do větších firemních akcí budou až na posledním místě. A tak máme minimálně v květnu a červnu dostatek prostoru pro pořádání podobných menších akcí. Pokud o ně bude stále takový zájem, rádi je budeme organizovat i dál. Termíny volných jízd a aktuální dění z areálu pravidelně zveřejňujeme na naší facebookové stránce @adventurelandbela. Pro registraci na jízdy stačí napsat na email denisa@adventure-land.cz,“ říká manažerka areálu Denisa Pappová, která je, coby bývalá offroadová a autokrosová závodnice, člověkem na svém místě.

Největším týmem, který uplynulou sobotu dorazil, byl Šátek Racing se svojí hlavní hvězdou – Leošem Vašátkem. „V Bělé jsem byl potřetí. Poprvé během testu závodního vozu před Rally Pačejov 2016, loni při akci podobné této. Areál je super a my ho klasicky využíváme, abychom si užili motorismu. Jako někdo jezdí do ZOO, my sem. Letos naše těšení ještě umocnila neplánovaně dlouhá zimní pauza. V zimě nám možnost svezení s kompletně nachystaným zimním setu-upem znemožnila naprostá absence sněhu, poté nastoupil koronavir,“ kvituje možnost letošního prvního svezení východočeský pilot.

Své první rallyové svezení díky Leošovi zažila v jeho Lanceru osmé evoluce Anna Šípová. „V sobotu 9. 5. 2020 jsem využila pozvání Vlastíka Resla podívat se na volné jízdy na rally okruhu Adventure Land v Bělé pod Bezdězem. Nadšení! Vyšlo skvělé počasí, areál byl upravený, čistý, s komfortním zázemím pro hosty. Trasu jsem si projela v Mitsubishi s Šátkem. Byla to moje vůbec první jízda na rally trati. Cítila jsem určité obavy, ale dala jsem Leošovi plnou důvěru a nakonec se i smála, když při smyku v zatáčce zvládl zapózovat zamáváním fotografovi. Určitě jsem nejela naposledy! Byl to prima den, po dlouhé době jsem se potkala s Jardou Beranem, kterého znám už spousty let a seznámila se se sympatickým hokejistou Markem Schwarzem. Všichni zmínění pánové jsou nadšenci do aut a já se tím nadšením nechala pohltit. Alespoň pro toto odpoledne.“

S novějším modelem EXO X dorazil Jaroslav Beran. „Aktivnímu závodění jsem se věnoval před deseti lety. Na motorsport jsem však ani potom rozhodně nezanevřel. Po letech strávených manažerskou činností v evropském autokrosu se nyní věnuji jednomu z partnerů Adventure Landu – projektu PerformanceDrive.cz. Věnujeme se motorsport managementu, individuálním eventům a mnoha dalším věcem okolo motorsportu. Prostředí automotive business mě živí, ale motorsport je v podstatě především mým obrovským koníčkem,“ netají se vřelým vztahem k automobilům pilot, jenž v letech 2007 – 2010 absolvoval několik podniků s vozy Škodou Felicia a Suzuki Ignis Sport. „Sice nadále rozšiřuji svůj vozový park a plním si dětské sny, návrat k aktivnímu závodění však neplánuji. Vždy to pro mě bylo velké hobby. Podobné akce, jako byla ta uplynulý víkend v Bělé, beru jako velkou relaxaci a vyčištění hlavy.“

Hodně zajímavou osobností mezi účastníky byl Marek Schwarz, pilotující netradiční Opel Speedster. „Byl jsem zde poprvé. Moc se mi to líbilo. Zážitek skvělý. Poznal jsem, kde budu muset na autě zapracovat. Především na podvozku, gumách a zesílení nárazníků, aby byly odolnější vůči ranám. Těch schytaly hodně. Určitě budu pokračovat,“ plánuje dlouholetý hokejový gólman se zkušenostmi z reprezentace i NHL. Ten nedávno mimochodem přestoupil z Liberce do mateřského týmu BK Mladá Boleslav.

Foto: Jakub Malina

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!