16. 6. 2020 09:46 − 1670× − 0

Start odložené italské sezóny se blíží

Jednou z nejvíce postižených evropských zemí koronavirem se stala Itálie, což znemožnilo březnový start tamní sezóny.

Dřívější a masivnější nástup pandemie se zároveň postaral o rychlejší návrat do normálu. Odkládaný start evropského mistrovství se tak má dle aktuálních plánů odehrát právě tam, a to na konci července v Římě. Osmý ročník této mladé a hodně ambiciózní soutěže otevře kromě kontinentálního šampionátu i dění v italském národním mistrovství. Z něho bohužel zcela bez náhrady vypadla dubnová Rally Mille Miglia. Podnik s centrem v Brescii se měl do první ligy italských rally vrátit po sedmi letech. O body do C.I.R. se nakonec nebude bojovat ani na Sardinii, která ostatně zatím nemá stanovené nové datum konání. Dvojité body se místo na ostrovní soutěži budou rozdávat už na samém začátku v Římě. Každá ze dvou etap bude hodnocena samostatně a pro posádky bude rozjezd roku o to složitější. Jezdecká chyba nebo vážný technický problém v prvním dnu sezóny může mít vážné následky.

Kalendář C.I.R. 2020

I když se v dobách největší nejistoty zvažovalo přesunutí celého dění do uzavřených prostor italských okruhů, nakonec to vypadá na sezónu v obvyklých kulisách. Na Monze by se tak měla rally odjet zase až v prosinci jako tradiční show. První body se původně měly rozdělovat při Rally Il Ciocco, ale to na severu Itálie v březnu jednoduše nešlo. Soutěž našla nový termín na konci letních prázdnin. O tři měsíce později se má odjet další přeložená soutěž, legendární Targa Florio. Neméně legendárním podnikem je i Rally Sanremo, které se po několika jarních ročnících vrací na podzimní termín. Naposledy se na tamních krásných horských silničkách v říjnu závodilo v roce 2013. Ještě před posuny termínů některých soutěží italská federace plánovala rozprostření soutěží až do listopadu. Na jeho konci se odehraje teď už jediná šotolinová soutěž kalendáře Tuscan Rewind, násobená koeficientem 1,5. O měsíc dříve se budou body rozdělovat při Rally Due Valli. Celkem budou mít posádky těch příležitostí sedm, přičemž se bude započítávat pět nejlepších výsledků.

Kalendář C.I.WRC 2020

Hůře než prvoligové mistrovství dopadnul šampionát, který nese ve jménu stále kouzelná tři písmenka WRC. Královské vozy této kategorie tam mají možnost dál sbírat body a budoucí mistr musí pro úspěch zvolit právě takovou techniku. Rally del Salento, Rally della Marca Trevigiana a Rally del Friuli Venezia Giulia postihnulo pro tento rok zrušení a z původní šestice zbyla pouhá polovina. Začínat se bude v srpnu na Rally di Alba, na kterou se chystá s několika speciály i tovární tým Hyundaie. Do vozů WRC tam usednou Pierre-Louis Loubet a Luca Pedersoli, se slabšími i20 R5 se představí Craig Breen a Jari Huttunen. Šampionát bude v září pokračovat na tratích Rally San Martino di Castrozza a o měsíc později se pojede na ostrově Elba. Tam mělo mistrovství končit, ale to by těch podniků bylo hodně málo. K trojici původních soutěží tak byla ještě zařazena Rally Due Valli. Na ní se pojede o body násobené koeficientem 1,5 a do konečného pořadí budou započítávány tři výsledky.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!