Jan Kopecký vstupuje do obnoveného MČR v rallye s novým spolujezdcem

Ale s nezměněnými cíli…

› Tovární tým ŠKODA Motorsport potvrdil účast v SONAX Mistrovství České republiky v rallye 2020. V plánu je nasazení jednoho vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo › Úřadující český mistr Jan Kopecký se po vynucené koronavirové pauze vrací s novým spolujezdcem Janem Hlouškem. Dvojice má za cíl zisk mistrovského titulu › První společnou akcí nové tovární posádky ve znovuobnovené české rallye sezoně 2020 bude MOGUL Test Rally na Autodromu Sosnová

Mladá Boleslav, 17. června 2020 – Sezonu mistrovství ČR v automobilových soutěžích, stejně jako většinu ostatních sportovních disciplín, tvrdě postihla situace okolo vládních opatření souvisejících s pandemií COVID-19. Přestože se v letošním roce neodjela zatím ještě žádná z plánovaných soutěží, tovární tým ŠKODA Motorsport hlásí připravenost k opětovnému startovnímu výstřelu. S vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo a novou tovární posádkou Jan Kopecký – Jan Hloušek se chce na domácích tratích znovu ukázat v tom nejlepším světle a navázat tak na řadu dosavadních úspěchů v tradičně silně obsazeném českém rallye seriálu.

S uvolňováním opatření proti šíření COVID-19 jde ruku v ruce i oživení soutěží jednotlivých sportovních disciplín, včetně automobilových rallye. Svou novou podobu už zná i upravený kalendář SONAX Mistrovství České republiky v automobilových rally 2020. V něm chce mezi favority patřit nově složená posádka Jan Kopecký – Jan Hloušek z továrního týmu ŠKODA Motorsport. Pilot Jan Kopecký se netají nejvyššími ambicemi a rád by obhájil titul domácího šampiona. Pokud by se mu to povedlo, zapsal by se do historických tabulek. Mistrem republiky by se Jan Kopecký stal již poosmé, což se žádnému z jeho předchůdců zatím nepodařilo. Současně aspiruje na 6. titul v řadě za sebou – i to by byl rekordní zápis do historie. Pro spolujezdce Jana Hlouška jde naopak o novou kapitolu v jeho kariéře, jakkoliv patří ke známým a úspěšným navigátorům. K dohodě o spolupráci došlo v okamžiku, kdy Jan Hloušek ukončil své angažmá u Filipa Mareše, vedle něhož strávil většinu své dosavadní úspěšné kariéry. Jan Kopecký byl po ukončení spolupráce s Pavlem Dreslerem v kontaktu s několika potenciálními spolujezdci. Pro Jana Hlouška nakonec rozhodla i loňská pozitivní zkušenost ze společných startů na Wales Rally a Rally Catalunya, kde Hloušek Kopeckému vypomáhal při jeho startech v seriálu WRC2 Pro.

Oba Janové – Kopecký i Hloušek – mají několik zajímavých společných věcí. Oba začínali svou rallye kariéru s vozem značky ŠKODA. Jan Hloušek, rodák z Jablonce nad Nisou, svou dráhu odstartoval v roce 2012, kdy se jako pilot zúčastnil domácí Rally Liberec s takřka sériovým vozem ŠKODA FELICIA. Premiéru na pozici spolujezdce zažil o rok později při Rally Kostelec nad Orlicí. Ve východočeském městě nyní žije a pracuje i Jan Kopecký, jenž do světa rallye vstoupil za volantem speciálu ŠKODA OCTAVIA. A ještě jedna společná věc oba Jany spojuje – s vozy ŠKODA jsou oba mistři Evropy v rallye. Jan Kopecký se jím stal v roce 2013, Jan Hloušek je juniorským mistrem Evropy z roku 2019. Oba pánové by si ale jistě rozuměli i mimo pracovní dobu tovární posádky, protože společně mají rádi sjezdové lyžování. „Těším se na novou výzvu a práci ve velkém týmu. S Filipem Marešem jsem okusil profesionální přístup k rallye, ale tohle bude zcela jiná zkušenost. Uvědomuji si, že vysoké nároky budou vedle samotné práce v autě nejenom na fyzickou přípravu, ale také na marketingové a mediální aktivity,“ komentuje novou životní etapu Jan Hloušek.

Nová dvojice Jan Kopecký – Jan Hloušek se poprvé představí již tento víkend v Sosnové u České Lípy, kde se koná jedna z prvních závodních akcí letošního koronavirem okleštěného rallye kalendáře. V sobotu 20. června 2020 se na Autodromu Sosnová uskuteční MOGUL Test Rally, při které budou připraveny celkem tři okruhové rychlostní zkoušky o celkové délce 30 kilometrů. Všechny rychlostní zkoušky, včetně servisního zázemí, budou umístěny v areálu autodromu, kde bude možné dodržet všechna aktuálně platná hygienická opatření stanovená vládou ČR. Zkoušky budou obsahovat rychlé i technické úseky s měnícím se povrchem. Kromě speciálu ŠKODA FABIA Rally2 evo v továrních barvách zabojuje o přední umístění i řada dalších vozů ŠKODA. Jejich posádky budou těžit z ještě lepší péče, kterou oddělení ŠKODA Motorsport věnuje soukromým týmům v rámci svého zákaznického programu. Ten se i v roce 2020 velmi dobře rozvíjí, počet prodaných vozů ŠKODA FABIA Rally2 a Rally2 evo překonal hranici 350 kusů. Letos plánuje ŠKODA Motorsport ještě větší důraz na zákaznický program, což v praxi znamená těsnější kooperaci s týmy, které si vůz ŠKODA FABIA Rally2 zakoupily.

ČÍSLO DNE: 303

Tolika absolvovanými rallye se v součtu může pochlubit nově vzniklá tovární posádka Jan Kopecký – Jan Hloušek. Kopecký do společné statistiky přispěl 231 starty v různých šampionátech po celém světě, Hloušek má na kontě 72 startů, z toho jeden dokonce v roli pilota.

Komentářů celkem: 3
19. 6. 2020 20:381
0 0
Jenom technická, chlapci továrenští, příště vlaječky před jména.....smajlík
19. 6. 2020 21:162
0 0
A na to je nějaký předpis?Dle mě je to jedno.Ale nevím.Vysvětlí někdo?
19. 6. 2020 21:443
0 0
Hujer: No je, čl.19 Standartních propozic, kde není sice výslovně uvedeno, kde mají být vlaječky, ale na doplňujících obrázcích k tomuto článku je to tak, že je vlaječka, pak jméno jezdce, případně spolujezdce, jezdec vždy nahoře, určen tvar a velikost písma , i barva, pro hist. vozidla povolení mít jména na předních blatnících.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!