Dvě estonské soutěže místo jediné?

Situace v Estonsku se mění takřka denně a aktuálně se rodná země mistra světa uchází o uspořádání dvou zajímavých podniků.

Estonci o sobě umí dát vědět a letos se jim to daří v nezvykle hojné míře. Jejich veletoče s pořádáním a nepořádáním mezinárodní Rally Estonia neberou konce a tento týden nabraly zcela nový směr. Někdejší pilot, který startoval s továrně připravovaným Citroënem C4 WRC v MS, Urmo Aava tuto rally s centrem ve městě Otepää dostal v roce 2014 do evropského mistrovství. Evropské posádky tam spolu bojovaly tři roky, načež se organizátoři rozhodli ze seriálu vystoupit. Jejich koncentrace se zaměřila na světový šampionát. Když se nedokázali vklínit mezi čtrnáct vyvolených, pokusili se spojení s MS pojmout jinak. Vloni se tam odjel historicky první promo podnik, kterého se zúčastnila celá čtveřice továrních stájí se speciály WRC. Měl se odjet i letos, ale do hry vstoupil boj o moc a peníze. Estonská federace (EAU) si řekla o tučný obnos, který nechtěl pořadatelský tým akceptovat, a soutěž plánovaná na konec července byla už začátkem roku zrušena. Do hry pak ještě vstoupil štědrý sponzor Oleg Gross, situaci ještě chtěl zachránit a prohlašoval, že vysokou sumu za organizátory zaplatí. Jablko sváru už ale na strom vrátit nešlo a pořadatelé přípravu soutěže definitivně ukončili.

Pak ale přišla kauza koronavirus a diskuze o ožehavém sporu o jednu šotolinovou rally se dostaly na druhou kolej. Zároveň to ale vyvolalo větší hlad po soutěžení a do celé věci ještě vstoupila firma DirtFish, sponzor estonského mistra světa Otta Tänaka a také nový významný mediální propagátor světového šampionátu. Ve spolupráci s EAU domluvili na konci května vznik nové soutěže s příhodným názvem Rally DirtFish. Po vynucené pauze se všichni potřebují dostat znovu do tempa a tato rally se měla stát ideálním rozjezdem před finskou soutěží. Když začátkem června Finové museli svůj podnik odvolat, v Estonsku opět došlo ke změně. Rally DirtFish se přesunula na původní finský termín. Když začal minulý týden promotér zoufale hledat náhradní řešení, jak doplnit mizející podniky z kalendáře, Estonsko se objevilo v centru dění. Podnik v Otepää byl okamžitě pasován do role jednoho ze žhavých kandidátů. Pobaltská soap opera tím ale zdaleka neskončila. DirtFish minulý týden jasně deklaroval, že jejich soutěž rozhodně nemá ambice zařadit se do světového kolotoče.

Zde bychom už mohli konstatovat, že se celá záležitost uzavřela. Na estonském území se odjede pouze menší soutěž, kde se účastníci MS jen lehce projedou a naladí na budoucí restart sezóny. Nic míň, nic víc. O post v kalendáři ve stejném čase projevili enormní zájem v sousedním Lotyšsku. Estonci se však nechtějí nechat svými sousedy zahanbit a svému nekonečnému příběhu vymysleli další pokračování. Tým Urmo Aavy se usmířil s UAE a místo setkání u soudu si obrazně podali ruce a oznámili obnovenou ambici poprat se o místo v kalendáři MS. Nenadálá obří naděje přivést do Pobaltí světový kolotoč vývoj vztahů otočila doslova o 180 stupňů. „Mohu potvrdit, že jsme obdrželi od promotéra WRC nabídku uspořádat v roce 2020 v Estonsku podnik MS. Zaslali jsme žádosti na zainteresované instituce a do několika dnů máme dostat odpověď.“, informoval Aava. Vzhledem k pozitivnímu přístupu vrcholných politiků k této rally se dá očekávat, že záměru bránit nebudou a ještě na něj finančně přispějí. Pokud vše dobře dopadne, soutěž by se měla odjet v zářijovém termínu. V srpnu se dle původních plánů odjede i zmíněná Rally DirtFish. Největšími vítězi celého tohoto neuvěřitelného veletoče se mohou stát estonští diváci. Místo jedné rally si budou moct užít hned dva podniky a z toho jeden v rámci vrcholného šampionátu. Je to ale úplný konec tohoto několikaměsíčního příběhu?

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!