Bořivoj Chaloupka - eWRC.cz
22. 7. 2020 08:52 − 8584× − 10

Roudný – místo činu

Říká se, že se pachatel vrací na místo činu. Tak nějak jsem si letos připadal při Rally Bohemia.

V mé hlavě uzrálo rozhodnutí podívat se po mnoha letech na start patnácté rychlostní zkoušky s názvem Kvítkovice. Jednak jsem si chtěl udělat záběry vozů v klidu, ale hlavně jsem se chtěl podívat na místo, kde jsem před téměř čtyřiceti lety byl poprvé a kam jsem potom pravidelně chodíval fotit.

Start zkoušky Kvítkovice byl v místech, kde se před lety jezdila legendární vložka Roudný – Loktuše. Místo u Roudenského rybníka bylo v letech Rallye Škoda (do roku 1985) a pak i při Rallye Bohemia (od roku 1986) svědkem nejrůznějších situací a především to bylo doslova poutní místo pro fanoušky. Startovalo se totiž pod hrází rybníka na vedlejší kamenité cestě, která vedla do obce Roudný, aby se sem pak soutěžní vozy na širším asfaltu vrátily v plném nasazení po levé zatáčce z kopce, do pravé ostré, po níž následovala úzká a rychlá pasáž mezi lány směrem na Karlovice. Divák a fanoušek rally tady tenkrát nevěděl kam se podívat dřív. A fotograf na tom byl ještě hůř! To mohu potvrdit! Přebíhat mezi pomalu přijíždějícími soutěžními vozy, startem do rychlostní zkoušky a průjezdem atraktivního místa byla disciplína nesmírně náročná a stihnout všechny posádky prostě nešlo! A tak jsem jeden rok fotil start, druhý zase zatáčku a tak jsem to střídal. Abych měl alespoň jednou vyfocenou špičku startovní listiny.


V roce 1986 předvedl úžasnou jízdu M. Jonsson s vozem Opel Ascona B a vybojoval třetí místo


Ostrá pravá, dnes tady čeká T. Enge na svůj čas

Místo u rybníka jsem si oblíbil a tuším, že jsem tady byl nejméně při šesti ročnících mladoboleslavské soutěže. Vždycky tady bylo plno lidí a úžasná atmosféra se vším co k automobilovým soutěžím patří. Zdánlivý klid před startem, přípravy, řev motoru na startu zkoušky i divoký průjezd vozů po trati. Tady jsem pořídil řadu zajímavých záběrů, ještě než si jezdci nasadily přilby, v poklidu před startem jsem vyfotil Jirku Sedláře, Johna Hauglanda, Ervina Webera a mnoho dalších. Tady se mi podařilo udělat hodně zajímavých záběrů v pravé ostré zatáčce ze všech stran. Ale ani fotky ze startu zkoušky nebyly špatné, i když se člověk musel prodírat kopřivama a vlastně se nestíhal vracet do zatáčky. Tak jsem letos v duchu přemýšlel, proč se tato vložka nejede v původní podobě. Jestli je to z bezpečnostního hlediska velké riziko, jestli je problém v průjezdnosti původní trati nebo v něčem jiném, ale tenkrát to tady pořadatelé zvládali celkem dobře. Škoda….


Renault 5 Turbo uhání ke Karlovicím


Odjezd z pravé zatáčky směr Karlovice

Dnes je tato pasáž Rally Bohemia hodně jiná, ale dá se rozpoznat tvar původní trati i místo startu. Někde jsou stromy, které tady nebyly, a někde je to zase opačně. I ten asfalt je jiný, ale přesto jsem měl na tomto místě trochu zvláštní pocit…Vzpomínky se vracely… Přesto jsem si místo obešel s fotoaparátem a zaznamenal současnost. Tak si zkuste porovnat, jaké je to dnes a jak to vypadalo před lety!


Rok 1985 – na startu u rybbníka stojí I. Carlsson s Mazdou RX-7 a za ním H. Demuth s Audi Quattro A2


Místo startu dnes


Místo startu z místa odkud se dala fotit současně fotit i ostrá pravá


Start zkoušky zezadu


Před startem RZ Roudný stojí Lancia 037 Rally


Příjezd ke startu zkoušky

Komentářů celkem: 10
22. 7. 2020 09:29 Upraveno 09:30
0 0
Poprvé jsem zde byl v roce 76.
Vždy zatlačím slzusmajlík
22. 7. 2020 11:21
1 0
Bořku děkuji, moc hezká připomenutí a srovnání. Já jsem byl vloni - poprvé od roku 1986 - nahlédnout na skok v Řepově. Ta nostalgie byla obrovská!
22. 7. 2020 13:24
0 0
Krása! Děkuji.
22. 7. 2020 16:15
0 0
Krásné fotky, ty ročníky 1984 - 85 - 86, byly v historii jedny z nejlepších. Kéž by bylo více snímků z této doby. Díky moc!
22. 7. 2020 20:11
0 0
Zlatá osmdesátá léta v rally. V té době sem byl sice ještě školák, ale to se nezapomíná. Rok 1985 obzvlášť, na souboj Carlssona s Demuthem, to nemělo chybu. On ale každý ročník něco přinesl. Moje domovská RZ byla Komárov (Kozákov) - Lišný , bývala i jen Vrát - Lišný, která právě po Roudném často následovala. Dnes známá pod názvem Chloudov, ale teď se jezdí jen její druhá část. Díky za fotky smajlík
22. 7. 2020 20:16
0 0
Díky všem za reakce! Mám ve složce Roudný ještě připravených cca šedesát fotek z tohoto místa. Jakmile k nim udělám popisky, pošlu je na eWRC.
23. 7. 2020 08:05
0 0
Krásná vzpomínka. Bořku, tvoje pohledy do minulosti mám moc rád a i to porovnání míst je perfektní nápad. I mě se na mnoha místech, kde se dnes již nejezdí, vybavují vzpomínky a ta atmosféra místa. Díky smajlík
23. 7. 2020 22:19
0 0
Byl jsem svědkem toho, co Mats Jonsson předváděl s tou vizuálně skoro sériovou Asconou skoro v každé zatáčce...jeho stometrové smyky při brždění,zejména na šotolině, následné přesné překývnutí do zatáčky a agresivní odjezd způsobily , že jsem pochopil, že běžný středoevropan takto nikdy nepojede...dodnes vzpomínám..nádhera
24. 7. 2020 08:14
0 1
Krásné záběry,padla na mne nostalgie z mých dětských let smajlík Nemáte nějaké záběry z rychlostní zkoušky tuším Stružinec-Rovensko p.Tr.-bývala tam i servisní zóna, děkuji.
28. 7. 2020 23:30
0 0
Nádhera,dávej to sem všechno...,037 Mauro Preglliasco,za ním Ralf Petterssen,dej sem Snijjerse č.6,jinak Mads Johnsson(13),kterej není ani uvedenej ve startovní listině,to byly kule...,jo a pro Lukasr1...,servisní zony nebyly...,ty se vymyslely až tak patnáct let po těch krásnejch létech...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!