31. 7. 2020 13:19 − 4358× − 4

Rallye Železné hory bez omezení pro diváky

Podrobnější informace k druhému závodu ČMPR 2020.

Českomoravský pohár rally (ČMPR) pokračuje druhým závodem, kterým je XIX. AUTO IN Rallye Železné hory. Závodit se bude v sobotu 1. srpna 2020 a na více než 130 přihlášených posádek čeká devět rychlostních zkoušek o celkové délce 70,32 km.

Tradiční slavnostní start na Resselově náměstí v Chrudimi se letos konat nebude. Pro diváky jinak žádná zvláštní opatření neplatí, a to ani pro vstup do servisní zóny. Ta je oproti předchozím ročníkům přesunuta z chrudimského vojenského letiště přibližně dva kilometry severně do prostoru mezi obce Mikulovice a Tuněchody. Odtud v sobotu ráno závodníci vyrazí na trať první rychlostní zkoušky, která odstartuje v 8:45. Celkem na účastníky Auto In Rallye Železné hory budou čekat tři sekce po třech měřených testech.

Na finální podobě tratí se dlouho pracovalo. „Důvodem jsou především probíhající žně, které jsou navíc kvůli proměnlivému počasí posunuté,“ vysvětluje ředitel rally Marek Šimík, a přibližuje proces tvorby rychlostních zkoušek: „Na první erzetě jsme museli posouvat umístění startu, abychom neblokovali přístupy na váhu a na sýpky. Pro druhou vložku jsme měli připraveny tři varianty, jedna z nich měla přes 13 kilometrů. Ale opět jsme ustoupili kombajnům a traktorům, dotkla se nás i jedna objízdná trasa vedená po silnici 340. Takže pojedeme variantu o délce deset a půl kilometru. Část třetí rychlostní zkoušky, přesněji nový asfaltový úsek za obcí Ochoz, je ještě v záruce. Budou zde umístěny antikaty v podobě tvárnic nebo třicetikilových kamenů. Nemůžeme způsobit škody, v opačném případě jsme se zavázali vše poctivě nechat opravit. V závěru této vložky se nachází kousek šotoliny, která je ale hodně vyschlá, prašná.“

Startovní listina AUTO IN Rallye Železné hory obsahuje 134 posádek a šest předjezdců. Mezi nimi se představí i Pavel Gajar s Petrem Vanickým, tentokrát v Mitsubishi Lancer Evo X. Vůz je zcela seriový a Pavel svoji roli nabídl pořadateli především jako pomoc pro zvýšení bezpečnosti diváků z pohledu pilota umisťujícího se na vítězném podiu. Navrhl i dobu odstupu jezdce za ním, po kterou chce průběžně vedoucím úseků udělovat poslední příkazy.

Do nejsilnější třídy A4 se přihlásilo 15 posádek, přičemž větší polovina přijede ze zahraničí. V případě účasti posádky z Maďarska by došlo k zastoupení všech zemí Rakouska – Uherska. Dobře obsazené jsou ale všechny vypsané třídy, a do první desítky absolutního pořadí se klidně opět mohou dostat nejlepší historici a dvoukolky. Na předchozí Radouňské rallye se to podařilo hned třem posádkám. V ČMPR se žádné body neodečítají a tak se jistě pojede naplno od začátku až do konce.

Průběžné vedení v poháru budou hájit Karel Štochl s Adélkou Vackovou (Škoda Fabia R5). Na startu se objeví průběžně třetí Bartosz Pawarski s Adrianem Pawlowskim (Mitsubishi Lancer Evo IX), čtvrtí Michal Kopáček s Tomášem Pšeničkou (Subaru Impreza) i pátí Štěpán Zabloudil s Danielem Vodičkou (BMW M3), což jsou úřadující vítězové ČMPR 2019. Po roce uvítáme také Janusze Lelka s Bolkem (Mitsubishi Lancer Evo IX), celkové vítěze ČMPR z let 2017 a 2018. Pozici nejrychlejšího vozidla kategorie historiků budou bránit Ondřej Plechatý s Evou Ryšánkovou (Mazda 323 GT-R).

Start závěrečné rychlostní zkoušky je naplánován na 17:12. Slavnostní vyhlášení nejúspěšnějších posádek se uskuteční v servisní zóně okolo 20:30.

Následujícím, třetím závodem ČMPR 2020 bude 3. října druhý ročník Rallye Kroměříž.

Další informace k závodu a poháru hledejte na oficiálních stránkách Rallye Železné hory a ČMPR. Online výsledky budou zveřejněny na výsledkovém serveru eWRC.cz. Zveme vás také do facebookové skupiny ČMPR Official.

Komentářů celkem: 4
31. 7. 2020 13:58
0 0
Zdravím, nemáte někdo tip na pěkné místo?
31. 7. 2020 15:28
0 0
Arminn: poslední 4 km třetí RZ! Najdeš tak 10 míst, včetně šoto. Pro divaka vážně paráda.
31. 7. 2020 16:32
0 0
MMAARTIN díky.smajlík
31. 7. 2020 17:52 Upraveno 17:52
0 0
Nebo posledni levej vracak za Krizanovicema, akorat se musi dojit bud vcas pres most, nebo cca 1.5km z Krizanovic.
Letos jsem ucast vypustil, jelikoz se chci poprve podivat na Valasku a tady znam uz cca 90% RZ. A oni po letech zaradej peknej novej usek, tak doufam, ze se pojede i za rok.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!