Vlastimil Resl - eWRC.cz
2. 8. 2020 14:11 − 2636× − 1

„Gráfa“ a „Matěj“ – návrat do starých časů

Na domácí Rally Bohemia se po čtyřleté pauze vrátila na závodní tratě nerozlučná posádka Petr Grafek – Jaroslav Matějka.

„Absenci způsobil můj úraz z hokejové Ice Tour ve Zlíně roku 2017. Následky mám napořád, ale nastal čas návratu,“ zdůvodňuje dlouhou přestávku mladoboleslavský pilot.

Ještě mnohem delší čas uplynul od doby, kdy se rallyoví srdcaři naposledy představili s vozem Škoda Felicia. „S áčkovou Feldou jsme jeli naposledy Bohemku 2006. Tehdejší třídu A5 jsme opustili o tři roky později třebíčským startem s Fabii. Pořád však jde o naši srdcovou kategorii, kde jsme všichni kamarádi. Většina lidí v této třídě závodí již zhruba třicet let. Máme vynikající vztahy a v případě potřeby si vzájemně pomáháme,“ oceňuje přátelství mezi soupeři v dnešní třídě 7 Jaroslav Matějka. A Petr doplňuje. „Stávající auto jsme pořídili před třemi roky. Má originální rám Škoda Motorsport a původně asi patřilo Picanovi (Luboš Picek, pozn. autora). Mnozí si možná myslí, že „blbá“ Felda je levná. Ale abychom jí dostali do provozuschopného stavu a učinili z ní plnohodnotný závoďák, stálo to nemalé finance. Samozřejmě také spoustu času a práce. Mechanikům tudíž děkujeme za skvělou přípravu auta před soutěží i během ní. Mnoho lidí se až divilo, že to auto nepřetrhneme. Vydrželo. Ukázala se dobrá příprava.“

Petr s Jardou předvedli atraktivní jízdu a třídu 7 suverénně ovládli. „Byla to čistá jízda bez krizovek. Někteří soupeři a diváci se nás chodili ptát, proč nezvolníme, když máme takový náskok. My však neumíme „hyenu“. To se potvrdilo i v minulosti, když jsme několikrát z prvního místa ve třídě skončili v pangejtu,“ vysvětluje strategii „Gráfa“ a „Matěj“ souhlasí. „Celou soutěž a její krásné erzety jsme si užívali jako malí kluci. Ani se nám nechtělo z auta vystupovat (smích). Výsledky až tolik neřešíme. Jedeme kvůli zábavě a té se nám dostalo měrou vrchovatou. Takhle jsme se dlouho nepobavili. Potěšily nás i ohlasy mnoha fanoušků, že je naše průjezdy bavily a u trati na nás čekali. Úžasný byl pohled na davy diváků – nejen českých, ale i slovenských, polských a německých. Na některých loukách podél trati dokonce byla stanová městečka. To jsme v novodobé historii Bohemky nikdy nezažili.“

Pro utužení rallyové party navíc již několik let probíhá během seznamovacích jízd grilování u „Gráfy“. Jeho dům se totiž nachází přímo u startu respektive cíle (záleží na směru) Staroměstské rychlostní zkoušky. „Už se z toho stává taková čtvrteční tradice. Akce se konala počtvrté a schází se nás každý rok více. Máme možnost potkat nejen letité kámoše, ale poznat i další lidi,“ směje se Petr. Teď už nicméně sehraná dvojice spřádá další plány. „Další závod si dáme s Peugeotem 208 R2 od týmu Sparrow. Pačejov plánujeme opět s Feldou,“ končí naše povídání oba kamarádi.

Komentářů celkem: 1
3. 8. 2020 02:581 Upraveno 02:59
0 0
A tady video k věci - kterak Gráfa s Matějem řádili na Bohemce smajlíksmajlík
https://youtu.be/u54fqDobyMA
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!