1. 9. 2020 08:13 − 3269× − 0

Americký duel Škoda vs. Subaru, dějství druhé

Lídr seriálu ARA Barry McKenna původně chtěl vyvětrat svůj Ford Fiesta, ale nakonec se i na třetí letošní rally objevil se škodovkou.

Letos ještě nenašel přemožitele a v předcházející Southern Ohio Forest Rally se postaral o premiérové vítězství české značky v USA. Ještě před startem třetího podniku přišla další špatná zpráva, když museli kvůli koronavirovému šílenství pořadatelé Lake Superior Performance Rally svůj podnik zrušit. Počet soutěží ve zredukovaném kalendáři se tak snížil na pět, končit by se mělo v půlce listopadu u příležitosti jubilejního třicátého ročníku Olympus Rally. Rozruch vzbudila před startem víkendové Ojibwe Forests Rally i kauza týkající se změny výkladu pravidel. Podle toho museli u svých WRX STI ve stáji Subaru Motorsports USA změnit systém turba a úpravy se dočkaly i další vozy. Rychlost obou modrožlutých Subaru to ale očividně moc neovlivnilo. Travis Pastrana s novým vozem, který nahradil jeho předchozí shořelý exemplář, vyhrál oba úvodní testy a vybudoval si na čele solidní náskok 26,8 sekundy. Brandon Semenuk s druhým WRX STI jako čistič trati ztrácel a ve druhé zkoušce jej dokonce předehnal i Ryan Booth ve Fordu Fiesta R5. Kanaďan v Subaru se vrátil na třetí příčku po čtvrtém testu, ale po úvodní etapě měl na Bootha minimální náskok 12,8 sekundy.

McKenna při testování před soutěží poslal svou škodovku přes střechu. Naštěstí se tak stalo v pomalé rychlosti a Ir dokonce i potom v testech pokračoval. Do rally vstoupil kvůli špatné volbě gum pomaleji, ale ve třetí zkoušce rozjel sérii čtyř nejrychlejších časů v řadě. Na Pastranu ale najížděl pouze vteřinky a jeho ztráta před sobotní etapou zůstávala 19,5 sekundy. V sobotu ráno to ale byl pilot Subaru, kdo se do toho položil více a během čtyř vyhraných zkoušek v řadě dokázal svůj náskok zvednout už povážlivě blízko jedné minutě. Semenuk se postupně vzdaloval Boothově Fordu a v RZ 11 a 12 se dokonce dočkal i dílčích vítězství. Do cíle nakonec dorazil stejně jako v předcházející rally na třetím místě. Nadále ale zůstává hlavní nadějí Subaru na zisk titulu. McKenna si prožil horké chvilky při testu a následně i na jednom skoku ve druhé etapě. Jeho Fabia R5 dopadla na čumák a jen se štěstím nedošlo k jejímu vážnému poškození. Ani defekt na Pastranově voze už ale McKennu nedokázal přiblížit do bitevní vzdálenosti a Ir letos poprvé poznal hořkost porážky. Pastrana si po předcházející smolné soutěži, kde mu shořelo auto, spravil chuť. Ani vítězství ho ale moc k boji o titul nepřibližuje, když do konce sezóny zbývá odjet pouhé dvě rally. McKenna na příští podnik, odehrávající se na rychlých tratích Show-Me Rally, zřejmě vyrazí s Fordem Fiesta WRC.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!