Redakce - eWRC.cz
3. 9. 2020 20:12 − 4490× − 0

V pátek startuje South Bohemia Classic

Závod veteránů startuje v pátek v Českých Budějovicích. Na trati uvidíte více než 150 historickcých vozidel a také Jana Kopeckého.

Na start jihočeské South Bohemia Classic se postaví také posádka rallyových komentátorů z Videonovinek a České televize ve složení Petr Eliáš – Jiří Zíta, kteří usednou (pokud je uveze) do historické Škody Octavia se startovním číslem 125 (pojedou ale jako dvanáctí v pořadí). Přijďte tedy zfandit nejen této posádce a podívat se na krásné veterány, kterých bude o tomto víkendu v Jižních Čechách plno. Petr Eliáš a Jirka Zíta ale nejsou jedinými závodníky, kteří jsou spjati se světem rally.

Na startu uvidíme i několik historických soutěžních vozů a jezdců, jejichž jméno ve spojitosti s rally určitě znáte. Jmenujme například Vojtěcha Štajfa, Marcela Tučka, Jiřího Vacka, , Josefa Vyštejna, Romana Švidrnocha, Josefa Iro anebo partu kolem českokrumlovských pořadatelů rally jako například, Františka Fošuma, Karla Macha, Jindřicha Kunce, Jana Píchu, nebo Dalibora Benycha.

Trasa soutěže se dá dohledat na webu https://southbohemiaclassic.cz/trasa-2020/ i s přibližnými časy průjezdu prvního vozu. Můžeme prozradit, že během South Bohemia Classic by se měl několikrát představit český rallyový Šampion Jan Kopecký, kterého uvidíte například při vložené Grand Prix Kaplice za volantem historické Škody 130RS.

Jan Kopecký tahákem Grand Prix Kaplice

Jedním z nejzajímavějších míst ke sledování veteránských klenotů bude v sobotu 5. září Grand Prix Kaplice. Okruhová zkouška, konaná po vzoru Velkých cen Formule 1, láká fanoušky do centra jihočeského města i díky ukázce dalších sportovních vozidel. „Chcete být i vy součástí Grand Prix Kaplice? Přijeďte se svým veteránem a budete parkovat přímo v centru dění!“ vzkazuje Pavel Kacerovský, ředitel XI. South Bohemia Classic 2020.

Hlavní hvězdou kaplické Velké ceny bude špičkový automobilový závodník dekorovaný mnoha mezinárodními i domácími mistrovskými tituly Jan Kopecký. Tovární jezdec týmu ŠKODA Motorsport však tentokrát neusedne do moderního vozu specifikace R5, nýbrž osedlá legendární stroj Škoda 130 RS. Diváci se můžou těšit na exhibici se soutěžním speciálem oděným do barev originálního vozu, který v roce 1977 s posádkou Zapadlo – Motal slavil medailové umístění na Rallye Monte-Carlo.

South Bohemia Classic vstupuje do druhé dekády s nabitým startovním polem 151 přihlášených posádek a také několika zásadními novinkami. Jedenáctý ročník mezinárodní setinové rallye veteránů zavede ve dnech 4. a 5. září účastníky do zatím nepoznaných lokalit jižních Čech, ale také na místa známá tradičně skvělou atmosférou a početnou diváckou kulisou.

Jako první vyrazí na 476 kilometrů dlouhou trasu dvoudenní soutěže nejstarší vozidlo – Jaguar SS 3.5 Litre DHC z roku 1939 manželské dvojice Michala a Ivy Pavlíčkových, následovaný posádkami, které v momentě slavnostního startu na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. už budou mít za sebou téměř 750 kilometrů v rámci nové dálkové rallye Bohemia Classic. Až poté se vydají vstříc oblíbenému motoristickému podniku další stroje seřazené podle roku výroby.

Rallye odstartuje v pátek v 16:45 a trasa první etapy vede přes Hlubokou, Týn nad Vltavou, posádky zavítají také k Jaderné elektrárně Temelín, do Vitějovic, Lhenic a Českého Krumlova, odkud zamíří do centra soutěže, čtyřhvězdičkového Hotel Resortu Relax v Dolní Vltavici.

Během sobotní etapy je připravena další novinka – paralelní měřený test na rozlehlém parkovišti firmy Jihostroj ve Velešíně, kdy na trať uzavřeného úseku vyrazí dvě posádky naráz. Kromě toho si na Třeboňsku užijí malebného okolí jihočeských rybníků, při návratu k Lipnu se zastaví v Borovanech a poté je čeká Grand Prix Kaplice, kterou oblíbená motoristická akce vyvrcholí.

XI. South Bohemia Classic 2020 slibuje skvělou podívanou. Diváci se můžou těšit na legendární i méně známé značky – jmenujme například MG, Mercedes-Benz, Austin Healey, Chevrolet, Porsche, De Tomaso, Innocenti, Cadillac, DeLorean, Maserati, Dodge, Alfa Romeo, Škoda, Triumph či Ferrari. Prostě co kus, to klenot!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!