10. 9. 2020 21:46 − 1665× − 0

Švédsko novým Fiestám přeje

Zatímco jeden z favoritů na titul v sousedním Norsku dal Fiestě Rally2 vale, ve Švédsku tento zlobivý speciál hraje hlavní roli.

Per-Gunnar Andersson nový Ford poprvé vyzkoušel v půlce srpna na EC Snapphanerallyt, která po koronavirové pauze znovu otevřela dění ve švédském mistrovství. Bývalý tovární jezdec Suzuki hned při premiéře slavil vítězství a zlepšil si tak chuť po nepovedené Rally Vännäs, kde ho starší verze Fiesty do cíle nedovezla. Mattias Adielsson naopak úvodní podnik odjetý ještě v zimních podmínkách vyhrál a pro změnu kvůli poruše převodovky své Škody Fabia R5 nedokončil druhou rally. Před třetím podnikem sezóny tedy hlavní favorité srovnali krok a právě od nich se očekával na tratích East Sweden Rally nejlepší výkon. Na bednu se k nim podle předpokladů měl připojit někdo ze zbylých devíti jezdců Rally2 jako Thomas Thunström ve Fabii Rally2 evo nebo Per Göthberg s Fiestou R5. Jak ale ukázaly výsledky předešlé soutěže, pořádný nepořádek mohl mezi jezdci těchto vozů udělat Patrik Flodin s historickým Volvem.

Tentokrát se ale úřadujícímu švédskému mistrovi tolik nedařilo a skvělé druhé místo z minulé soutěže nezopakoval. Nejlepšího času dosáhnul v RZ 4, kde byl pátý nejrychlejší a na stejnou příčku se posunul i v průběžném pořadí. Hned v dalším testu ale spadnul na deváté místo a z toho se do konce rally už vyšplhal jen na osmé. Dva největší favorité začali přesně tam, kam je všichni pasovali. Na prvních dvou příčkách. Moc velké drama to ale nebylo, když Andersson vyhrál tři zkoušky v řadě a na čele si vytvořil náskok 17,4 sekundy. Jeho soupeř se probudil v RZ 4, ale v páté zajel opět pomaleji. Když pak Adielsson v předposlední zkoušce nechal přes třičtvrtě minuty, bylo jasné, kdo se stane vítězem tohoto duelu. Andersson proměnil i druhý start s Fiestou Rally2 ve vítězství a jistě tím udělal velkou radost M-Sportu, který z jiných států tak pozitivní zprávy týkající se jejich speciálů této kategorie nedostává. Boj o třetí příčku byl na rozdíl od souboje o vítězství velmi vyrovnaný a nakonec bronz vybojoval až v úplně poslední zkoušce, a to jen o 3,1 vteřiny, Göthberg.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!