Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
10. 9. 2020 10:44 − 7175× − 5

M-Sport by měl mít první homologanou Rally3

Podobně jako v době nástupu speciálů tehdy označovaných jako R5 by měl i nyní M-Sport být prvním, kdo homologuje auto.

O zájmu o stavbu speciálu pro novou třídu Rally3 se mluví o několika výrobcích, jediným kdo zatím vyjel na testy je polská filiálka M-Sportu, která připravuje Fiestu Rally3. Na vývoji auta se pracuje již více než rok, první prototyp byl postaven v době lockdownu v květnu a od té doby se čekalo, kdy se bude moci vyjet na testy. A první kilometry odřídil, možná překvapivě, přímo šéf M-Sportu Poland Maciej Woda, jehož úkolem bylo hlavně zjistit, že auto jezdí, kola zatáčí, světla svítí a klakson troubí. Následně se do sedačky pilota posadil juniorský mistr světa Nils Solans a několikanásobný mistr Evropy Kajetan Kajetanowicz, přičemž oba se střídali jak při testu v Polsku, tak při pětidenním ježdění na Sardinii.

"Po rozvolnění opatření proti šíření COVIDu byla docela výzva najít vhodnou lokalitu k testu, jelikož všechny byly zabrané. Nakonec jsme museli jet na letiště asi 100 kilometrů od Krakowa. Na jeden den nám tam zavřeli runway a my jsme mohli otestovat auto. Následně jsme auto vzali na Sardinii, kde jej čekalo vedro a drsná šotolina. Chtěli jsme dát testovacímu vozu pořádně do těla. Nils a Kajto najezdili nějakých 1 000 kilometrů v průběhu pěti dnů a objevily se pouze drobné problémy, na jejichž odstranění teď pracujeme," říká Maciej Woda k testům Fiesty Rally3, které budou v nejbližší době pokračovat v Polsku na asfaltu.

Konkrétní detaily ohledně auta zatím M-Sport nechce uvolnit, jisté však je, že jeho cenovka nesmí dle regulí FIA překročit 100 000 € a vůz nepůjde upgradovat z Fiesty Rally4 přidáním zadního diferenciálu. "Už nyní máme množství informací a dat, která ukazují, že auto pěkně zapadne do mezery mezi speciály Rally4 a Rally2. Dlouho jsme tlačili na to, aby tady byla čtyřkolka s výkonem kolem 210 koní a je skvělé, že jsme první, kteří připraví auto této nové třídy," dodává šéf M-Sportu Poland. Na závěr jenom dodejme, že předpokládanou lednovou homologací Fiesty Rally3 dojde k dokompletování nabídky M-Sportích Fiest, která bude podobně jako jeden doplněk strany komplexní od A až po železo, tedy zájemci budou moci začít kariéru s nejslabší dvoukolkou Rally5 a postupně se propracovat až do špičky v podobě Fiesty Rally1.

Komentářů celkem: 5
10. 9. 2020 16:581
0 0
O kterých dalších značkách se teda mluví?



10. 9. 2020 18:052
0 0
Nevím no... Jako na šoto to bude určitě o něčem, ale třeba u nás si myslím že to bude stejně rychlé, ne-li pomalejší než rally4. Předpokládám vyšší hmotnost a při stejném výkonu... vyšší cena, dražší provoz, no budu překvapen, jestli se to u nás nějak výrazněji rozšíří.
10. 9. 2020 18:303
0 0
Co jsem tak zaregistroval, tak zřejmě Peugeot a prý snad Renault.
10. 9. 2020 20:274
0 0
Ježiš jak já dlouho nečetl "kuřecí" článek.Už mi to chybělo.A opět nekonvenční vyjádření: komplexní od A až po železo,smajlík.Kuře ty si básníksmajlík
13. 9. 2020 13:265 Upraveno 13:29
0 0
Re: hujer - Kuře je nevlastní bratr průmyslového básníka Jelínka z filmu "Rozpuštěný a vypuštěný".smajlík
Průmyslový básník Jelínek zesnul a Kuře získal průmyslové básnické střevo v dědickém řízení.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!