Jiří Šteg - eWRC.cz
23. 9. 2020 12:43 − 4828× − 2

Toyota přebírá kormidlo WRC projektu

Tommi Mäkinen Racing předává celý projekt do rukou koncernu.

V roce 2017 se Toyota vrátila do WRC, v roce 2018 získala po 19 dlouhých letech značkový titul a v roce 2019 titul mezi jezdci. Její návrat na tratě rally byl nejen úspěšný, ale byl zajímavý i z hlediska organizačního. Korporátní velikán a největší automobilka světa svěřila vývoj a řízení továrního rally teamu Tommi Mäkinenovi, čtyřnásobnému světovému šampiónovi, který do té doby neměl žádné zkušenosti podobného typu. Nenápadný žlutý dům pár kilometrů severně od Jyväskylä, sídlo Tommi Mäkinen Racing, se stal základnou a mozkovým centrem projektu, který přivedl Toyotu opět na vrchol. Odtud se řídil celý proces od konstrukce vozu až po účast v rally.

Celý projekt měl v dnešní době všemu vládnoucích korporátních kultur a finančních toků tak trochu romantickou příchuť, neboť v něm nezastupitelnou roli hrály osobní vztahy jeho hlavních protagonistů Tommiho Mäkinena a mocného šéfa Toyoty Akia Toyody. Toyoda, který mj. ještě nedávno také závodil pod pseudonymem Moriza, byl Mäkinenovým osobním přítelem. Kdo měl štěstí vidět oba slavit po vítězství ve WRC, pochopil jakou roli v celém projektu hrál jejich osobní vztah. Tato etapa s koncem letošního roku končí neboť dnes bylo oznámeno, že od příštího roku přebírá Toyota celý projekt WRC přímo do své režie. Přátelství obou protagonistů bylo impulsem k obnovení angažmá Toyoty ve WRC a ani převzetí rally aktivit na tom nic nezmění. „Až když jsem se potkal s Tommim jsem dokázal rozhodnout o návratu do WRC. Díky jeho podpoře jsme byli schopni ve WRC vítězit. A díky využití jeho znalostí a zkušeností jsme byli také schopni vytvořit Yaris GR. V budoucnu bude naším poradcem pro oblast motorsportu.“ říká Toyoda v dnešním vyjádření Toyoty. Tommi Mäkinen k tomu dodal: „Cílem projektu Toyota WRC bylo efektivně a organizačně pružně opětně restartovat tovární účast v rally a toho může dosáhnout pouze malá společnost. Jsem šťastný, že mohu prohlásit tento cíl za splněný. Chci poděkovat Akio Toyodovi za důvěru, se kterou mi tento projekt svěřil a podporu při dosahování cílů, které jsme si společně stanovili. Těším se na další spolupráci s ním při utváření budoucnosti Toyoty v motorsportu. Jsme šťastní, že se nyní Toyota – jak bylo plánováno – rozhodla převzít veškeré aktivity ve WRC, aktivity které jsme společně vybudovali. Jsem také velmi rád, že naši kolegové a specialisté budou mít stabilní zázemí a budoucnost v TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teamu. Stejně tak je pro mě důležité, že po převzetí teamu zůstanou zachovány základny v Jyväskylä a Tallinu.“

Od příštího roku tedy bude projekt plně a přímo řízen kolínskou centrálou motorsportu nově přejmenovanou na TOYOTA GAZOO Racing Europe GmbH.

Komentářů celkem: 2
23. 9. 2020 15:47
0 0
Otázkou je, co tato změna způsobí v MS...….
23. 9. 2020 18:12 Upraveno 18:13
0 0
Těžko tomu rozumět - těm skutečným důvodům...že by Tommi byl pro Toyotu příliš drahej? Pokaždý když se do vedení WRC teamu začal srát managment značky, šlo to do kopru...viz Citroen, možná Subaru x Prodrive...znalci zákulisí jistě doplní detailnější informace...(o Škodovce ani nemluvě...za Janeby to fungovalo a pak až za Hrabánka)
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!