25. 9. 2020 14:45 − 5896× − 1

Kam za diváckým zážitkem na 41. INVELT Rally Pačejov

Premiérový „velký“ Pačejov nabídne 14 převážně nových rychlostních zkoušek.

Koronavirová krize bohužel ovlivnila i jednání o podobě trati, kdy se muselo několik velmi atraktivních úseků vynechat. I tak se určitě bude na co dívat. Těsně před startem rally však přichází další koronavirová opatření. Divácké prostory budou rozděleny na několik částí, v určitých oblastech budou povinné roušky. Prosíme diváky, aby dodržovali hygienická opatření a dbali pokynů v tomto průvodci. Doporučujeme navštívit divácká místa. Tam je vždy zajištěn pohodlný přístup a parkování. Ve všech diváckých místech je možné bezpečně stát blízko u trati. Nemělo by nikde chybět ani občerstvení.

V sobotu 26. září budou probíhat přejímky ve firmě Autospol Plus Horažďovice. Vzhledem ke stavebním pracím v okolí nebude možné nikde zaparkovat. Také čerpací stanice RoBin OIL bude mít parkování jen velmi omezené, spíše žádné. Přístup k přejímce je tedy pouze pěšky z centra města.

Rychlostní zkouška shakedown bude probíhat na klasickém úseku z Malého Boru do Třebomyslic. Prostor pro sledování posádek bude v obci Malý Bor. Jedná se o obtížné levé odbočení po rychlém příjezdu. Prostoru pro diváky je zde však málo. Parkování bude umožněno pouze u hlavní silnice v obci. Druhý prostor pro diváky je nový a nachází se těsně před cílem v obci Třebomyslice. Jedná se o rychlý příjezd a velmi ostré odbočení vlevo těsně před cílem. Úsek je přehledný. Přístup bude možný pěšky od obce Třebomyslice s parkováním v obci. Přístup ke stanovišti STOP a do celého areálu průmyslového objektu je přísně zakázán.

Tradiční předstartovní šou proběhne na Mírovém náměstí v Horažďovicích od 18 hodin. Ve 21 hodin je naplánovaný ohňostroj.

Servisní prostor je opět umístěn na letišti u obce Lnáře. Zde bude platit několik dopravních omezení. Parkování diváků bude vyznačeno na obslužné komunikaci. Přístup do servisu bude pro všechny zúčastněné povolen pouze s rouškou, nařízeno bude dodržování rozestupů.

Hned první RZ je nová. Startuje na úzké zemědělské komunikaci. Před obcí Novosedly se napojí rychlým odbočením na širokou silnici (přístup od Katovic). V obci Novosedly čeká na posádky ostré levé odbočení na místní komunikaci a technický průjezd obcí. Jedná se o divácké místo DM1. Divácký prostor je rozdělen na několik částí, část tohoto DM bude vyhrazena také invalidním divákům. Přístup bude možný od obce Štěchovice. V průběhu RZ bude zakázán přístup do DM od Katovic (nebezpečný průchod mezi domy). Zkouška pokračuje dalším úsekem na zemědělské komunikaci až do osady Sloučín. Tady následuje ostré levé odbočení po rychlém příjezdu a následné pravé odbočení přes hranu na hlavní komunikaci. Jedná se o přehledné a atraktivní DM 2, pohodlný přístup od Katovic. Následuje rychlý úsek do obce Makarov. Tady začíná mít RZ charakter závodu do vrchu. Ve stoupání plném ostrých zatáček a serpentin se posádky dostanou do obce Kraselov. Tento úsek je jezdecky atraktivní, divácky však nepřehledný a přístupný jen pěšky. Ostré odbočení v Kraselově mezi obrubníky nenabízí téměř žádné místo pro diváky. Následuje rychlý sjezd plný nebezpečných zatáček do Drachkova. Také tento úsek je divácky nepřehledný, jezdecky však velmi náročný. V Drachkově trať rychle odbočí dvakrát vlevo na úzkou komunikaci. Po té posádky dorazí až do cíle v obci Pracejovice. Úsek je přístupný pouze pěšky, bezpečné prostory jsou zde až ve značné vzdálenosti od trati.

Druhá RZ je z části také nová a polookruhová. Startuje se v obci Třebohostice, kde je připravena nová verze průjezdu obcí s několika diváckými sektory DM 3. Zde si vybere každý od technického nájezdu do druhého kola po velmi rychlý příjezd do obce. Vše přehledné a v blízkosti tratě. Do Třebohostic bude přístup od Strakonic a od Zadních Zborovic. Značené divácké parkoviště bude na okraji obce. Jakékoli parkování nebo zastavení v obci bude zakázané. Příjezd od obce Nahošín bude sloužit pro VIP hosty a divákům ho nedoporučujeme. Z Třebohostic následuje známý rychlý úsek do Doubravice. Tady posádky odbočí na velmi technický úsek do Chrášťovic. Jedná se o málo atraktivní odbočení mezi domy a objezd ostrůvku. Celý úsek do Chrášťovic je velmi náročný, ale přístupný pouze pěšky. Na okraji Chrášťovic se posádky napojí na hlavní komunikaci do Třebohostic ostrou pravou vracečkou. Zde není téměř žádný prostor pro diváky. Rychlým úsekem pokračuje RZ zpět do Třebohostic, kde se napojí do druhého kola. Polookruhovou část RZ posádky opustí na okraji Doubravice a pokračují obcí do atraktivního diváckého místa DM 4. Tady po rychlém příjezdu následuje mírné pravé odbočení přes hranu a ostré pravé odbočení kolem balíku. Zde nebude nouze o široké smyky. Přístup bude možný od obce Nahošín s parkováním v obci. Závěrečný úsek je jezdecky obtížný, ale divácky nepřístupný díky vegetaci okolo tratě.

Po servisní přestávce se posádky vydají na dříve kultovní RZ všech rally v regionu. Start rychlostní zkoušky je na okraji obce Myslív. Následuje úsek na rychlé komunikaci do Kramolína. Tam na diváky čeká legendární kramolínský vracák DM 5. Přístup do Kramolína bude možný od Polánky. Parkoviště bude zřízeno za hostincem vedle cíle RZ. Parkování v ulicích v obci bude zakázáno. Vzhledem k hygienickému nařízení v okrese Plzeň jih je nutné do tohoto diváckého prostoru použít roušku. Zkouška pokračuje uskákaným úsekem do obce Maňovice. Zde následuje vytažené levé odbočení na štěrku DM 6. Přístup bude možný od Nekvasov, nebo Želvice. Jedná se o přehledné divácké místo, plné smyků. Po průjezdu obcí Maňovice je zařazen uskákaný úsek plný zatáček do Kozlovic. Tento prostor je velmi přehledný. Stání bude dovolené na vyvýšené mezi od obce Kozlovice. Přístup je možný pouze pěšky z Kozlovic. V Kozlovicích se trať vrací na Kramolín ostrým levým odbočením. Bezpečného prostoru pro diváky zde moc není. Příjezd bude možný přes obec Mileč. Příjezd do Kozlovic od Nepomuka nedoporučujeme, příjezdová komunikace bude zavřena již před obcí Kozlovice. Do cíle čeká na posádky ještě náročná pasáž se třemi mírnými horizonty.

Poslední zkouškou první etapy bude klasická RZ Nehodív – Strážovice. Úvodní okruhová část DM7 je po loňském roce opět pozměněna. Diváci tentokrát mohou přijet od obce Myslív až do Nehodíva. Z nehodívské návsi bude možné posádky vidět i ve třech průjezdech jednou RZ. Rychlejší charakter zkoušky zbrzdí až průjezd obcí Loužná a velmi atraktivní průjezd obcí Strážovice DM 8. Sem bude možný přístup od Pačejova Nádraží. Parkování bude umožněno pouze po pravé straně vozovky. Teď už zbývá jen rychlý úsek s horizontem do cíle. Kdo dojede podruhé až sem, má za sebou úspěšně první etapu INVELT Rally Pačejov. Posádky historických vozidel zamíří do cíle rally na horažďovické náměstí. Soudobá vozidla pak do večerního servisu na letiště do Lnář.

Druhá etapa odstartuje novou rychlostní zkouškou z Klínovic do Chrášťovic. Po startu následuje průjezd obcí Klínovice s objezdem ostrůvku, který některé posádky znají z roku 2011. Za Klínovicemi trať uhýbá vlevo na úzkou komunikaci plnou štěrku. Následuje velmi náročný úsek plný zatáček až do obce Chrášťovice. Tento úsek je přístupný pěšky, pozor na pastvinách se pohybuje zlý býk. Na okraji obce Chrášťovice následuje ostré pravé odbočení a průjezd po místní komunikaci k diváckému místu DM 9a. Tady bude k vidění rychlý příjezd s horizontem a ostré levé odbočení z místní komunikace. Jedná se o velice přehledné místo. Přístup bude možný od Strakonic. Parkování na příjezdové komunikaci vpravo. Na konci Chrášťovic je připraveno DM9b. Jde o ostré pravé odbočení po rychlém příjezdu. Přístup je možný od Třebohostic. Parkování možné v bočních ulicích Chrášťovic. Následuje rychlý úsek do obce Leskovice. Tady trať prudce odbočuje na místní komunikaci. Přístup bude možný od Radomyšle. Vzhledem k velké příjezdové rychlosti bude dovoleno stát daleko od trati RZ. Úsek po cyklostezce do obce Láz je zarostlý a nepřístupný. V Lázu bude připraveno nové divácké místo DM 10. Jedná se o odbočení vytažené balíkem a rychlý odjezd přes horizont. Na konci obce následuje přehledný objezd kapličky. Pohodlný přístup bude od Radomyšle. Závěrečný úsek do cíle v Chrášťovicích je jezdecky náročný, divácky však nepřístupný.

Jako druhá v pořadí je naplánovaná RZ Muničák. Letos v klasické podobě do Komušína. Úvodní rychlý úsek do bývalého vojenského prostoru je divácky obtížně přístupný. Parkování v blízkosti startu je možné na nádraží v Horažďovicích Předměstí. Úvod rychlostní zkoušky je přístupný pouze pěšky před uzavřením RZ. Platí přísný zákaz vstupu k trati RZ od nádraží přes koleje. Samotný průjezd prostorem s atraktivní pasáží na parkovišti je dostupný pouze pěšky. Přístup od obce Babín bude na přání obyvatel uzavřen a kontrolován policií ČR. Do „Muničáku“ tedy bude přístup výhradně pěšky z Babína nebo z diváckého místa. Ale pro fanouška, který chce v klidu sledovat celé startovní pole bez návalu diváků, je průjezd celou lokalitou s mnoha technickými pasážemi více než vhodný. Po výjezdu z prostoru následuje rychlá pasáž lesem na rozbitém asfaltu a šotolině až k diváckému místu s odbočením na hlavní komunikaci DM 11. Toto divácké místo nabídne přehledný úsek s několika zatáčkami na lesní cestě a obtížné odbočení na asfaltovou komunikaci. Prostoru je tady víc než dost a uvidí všichni. Nebude zde chybět občerstvení. Přístup bude možný od Horažďovic, nebo od Mečichova. Upozorňujeme na uzavřený průjezd obcí Hlupín z důvodu rekonstrukce komunikace. Vzhledem k vedené objížďce bude na obou příjezdových komunikacích platit zákaz zastavení. V těsné blízkosti DM 10 bude připraveno odstavné parkoviště. Rychlý úsek do cíle RZ je již divácky nezajímavý

Poslední RZ v programu rally je legendární úsek Čečelovice. Je to jediná RZ shodná s loňským ročníkem. Start zkoušky se nachází na okraji obce Čečelovice u místního koupaliště. Následuje velmi rychlý úsek k náročnému pravému odbočení na úzkou komunikaci. Toto odbočení divákům nedoporučujeme, veškerý bezpečný prostor je osetý zemědělskými plodinami a bude zde platit zákaz vstupu. Alespoň trochu vhodné místo ke sledování je o 200 metrů dále v lese nad vozovkou. Zde je vidět průjezd přes menší horizont. Výhled je však hodně zarostlý. Rychlé protahováky mezi křovinami ukončí velmi ostré odbočení vlevo v místě „u kontejneru“. Rychlostní zkoušku bude možné sledovat z vyvýšeného místa nad křižovatkou. Přístup sem je pouze pěšky od obce Nahošín nebo Mečichov. Přístup autem přes osadu Katovsko bude nejspíše zakázaný na přání místních obyvatel. Následuje opět rychlejší úsek plný zatáček mezi hojnou vegetací před obec Záboří. Zde se rychlostní zkouška vrátí na širší komunikaci. Po velmi rychlém odbočení následuje příjezd do obce, zpomalený retardérem u bytovek. Technickou pasáží se posádky dostanou do diváckého místa Záboří DM 12. Tady je čeká přírodní retardér s těžkým pravým vracákem přes hranu u zrcadla. Na konci obce následuje další přírodní retardér s objetím ostrůvku. Pohodlný přístup je od obce Lažánky (snadný přejezd do servisu) s parkováním těsně u rychlostní zkoušky. Za obcí Záboří následuje velice náročná pasáž mezi poli, ukončená náročným pravým odbočením. Tato pasáž je dostupná pěšky ze Záboří. Úsek však bude možné sledovat pouze z velké vzdálenosti od tratě. Za odbočením čeká na posádky technický úsek do obce Bratronice. I zde je několik míst k bezpečnému sledování rally. Vyžaduje to však poměrně dlouhou procházku. Vzhledem k charakteru trati se zde nechá vždy sledovat jen velmi krátký úsek. V obci Bratronice následuje přehledné levé odbočení na širokou komunikaci a následné pravé odbočení na další cyklostezku. Prostoru pro diváky je na návsi poměrně hodně. Tento úsek však nepatří mezi divácky příliš atraktivní. Rychlá pasáž dovede posádky na okraj osady Katovsko. Tam následuje obtížné pravé odbočení a levá vracečka v místě „u kontejneru“ kde se RZ potkává. Obtížným sjezdem plným zatáček se posádky dostanou na okraj obce Mečichov. Tento úsek je jezdecky hodně atraktivní, divácky však nepřehledný. V Mečichově se trať RZ proplétá po místních komunikacích, až zamíří na velmi atraktivní divácké místo na návsi DM 13. Jedná se o rychlý příjezd s objetím ostrůvku a obtížným levým odbočením. Je zde prostor pro široké smyky. Divák tady může bezpečně sledovat soutěžní vozidla z bezprostřední blízkosti. Nebude chybět kvalitní občerstvení od místních hasičů. Přístup bude možný od Horažďovic a od Třebohostic s parkováním v obci. Opět upozorňujeme na neprůjezdnou obec Hlupín. Při výjezdu z Mečichova prověří posádky těžký úsek úzkým úvozem. Přístup do těchto míst je možný pěšky z obce do průjezdu vozidla 000 (úzký průchod mezi domy). Následuje divácky přehledná pasáž mezi loukami s několika ostrými zatáčkami a horizontem. Jedná se o divácky přehledný úsek, přístupný pěšky od Mečichova. Vzhledem k rychlému charakteru tohoto úseku zde však bude povoleno stání poměrně daleko od trati RZ. Svižné tempo naruší velmi obtížný úsek u lesa okořeněný obtížnou pravou zatáčkou na jehličí. Přístup sem je však vykoupen náročnou procházkou z Mečichova. Do cíle následuje ještě několik zrádných pasáží, přístupných pěšky od cíle, ale divácky nepřehledných. Cíl rychlostní zkoušky se opět nachází na okraji obce Čečelovice.

Komentářů celkem: 1
Fox
25. 9. 2020 17:321
0 0
Perfektní. Myslím, že co se v přístupu k divákům týče, nasadili Pačejovští laťku tak vysoko, že ostatní pořadatelé mohou jen pošilhávat vzhůru. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!