15. 10. 2020 18:54 − 4241× − 3

Rallye navzdory koronaviru

Christian Schuberth-Mrlik se z jezdce přetransformoval na pořadatele a postaral se o udržení soutěže ve Waldviertelu při životě.

Původní pořadatelská skupina kdysi vyhlášenou „Semperitku“ naposledy uspořádala v roce 2017. O rok později už se odjel první ročník zcela nové Rallye W4 pod Mrlikovým vedením a tento podnik vloni premiérově vstoupil do rakouského mistrovství. Jeho dění tehdy uzavřel, zařadil se tak na tradiční místo původní soutěže a stejná pozice mu měla patřit i letos. Rakušané ale přistoupili k jedněm z nejrozsáhlejších opatření proti šíření koronaviru a většina soutěží byla zrušena. Následně rakouská federace rovnou zrušila i celé mistrovství. Rallye W4 se ale má v půlce listopadu odjet i tak. Schuberth-Mrlik se rozhodl, že toho už bylo dost a devítiměsíční prostoje, během kterých se v Rakousku žádná rally neodjela, nemá smysl dál natahovat. To, že se soutěž pojede jako nemistrovská, když bylo mistrovství 2020 zrušeno, jej nikterak netrápí. Hlad po soutěžení je stejně jako v ostatních evropských zemích tak velký, že se startovní listina hravě naplní.

Se svou manželkou, lékařkou Heidelinde Schuberth absolvovali kurz ke COVID-19 a následně vytvořili šestadvacetistránkový manuál, při jehož dodržení by bylo možné pozvat na soutěž i diváky. Bohužel dolnorakouská hejtmanka Mikl-Leitnerová zrušila účast diváků na sportovních akcích v okresech nacházejících se v oranžovém spektru koronavirového semaforu. Pořadatelé se snažili domluvit výjimku, ale bohužel neuspěli. Diváci by tak mohli pouze na ta divácká místa rychlostních zkoušek odehrávajících se v momentálně zelených okresech Horn a Hollabrunn. V Kremsu by to však možné nebylo a ani se nedá během měsíce očekávat výrazné zlepšení. Rallye W4 se tak jako celek pojede bez diváků a už probíhají jednání, aby byla co největší část akce vysílána přes internet. Nasazení a odhodlání Schuberth-Mrlika svou oblíbenou soutěž zachránit lze jednoznačně obdivovat a držet mu palce, aby celá rally bez problémů opravdu proběhla. Její odjetí hraje důležitou roli i vzhledem k následující sezóně. Pořadatelé tradiční lednové Jänner Rallye tolik odvahy nenašli a svůj podnik už v létě odpískali. Poznatky z Waldviertelu však mohou posloužit dalším pořadatelům, zejména soutěží v první půlce roku, kde se ještě nějaká epidemiologická omezení dají očekávat. Snad bude tento chvályhodný počin znamenat už trvalé oživení rakouského rallysportu.

Komentářů celkem: 3
15. 10. 2020 19:101
0 0
Poslechl jsem Rudu a do Štemberku nejel!
W4 se pojede,ale bez nás!
I můj milovaný Jänner je též v pr...i??!!
Jdu si nalít meruňku - covidku,nebo se zblázním smajlík
15. 10. 2020 19:112
0 0
Kua a to jsem se tam tak těšil smajlík
15. 10. 2020 22:053
0 0
Poslouchejte, chlapci, poslouchejte, poslouchat se musí. A čím víc budeme poslouchat, soudruzi nás pochválí. A o to nám všem přece jde, nebo nemám pravdu?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!