21. 10. 2020 18:20 − 1721× − 0

Parádní návrat řeckého šampióna

Ioannis Papadimitriou ani ve svých čtyřiapadesáti letech neztrácí elán do závodění a pro konkurenty zůstává velkou výzvou.

Po zisku titulu v řeckém mistrovství v roce 1999 si v následujícím roce splnil sen a se Subaru Impreza 555 a také WRC S5 se zúčastnil devíti světových podniků. Díky tomuto rozsáhlému programu se podíval i do exotických lokalit jako Nový Zéland, Austrálie nebo Argentina. Žádných výraznějších výsledků se ale nedočkal a maximem bylo desáté místo na domácí Acropolis Rally. Do světového kolotoče vstoupil řecký pilot i o rok později, dokonce s Peugeotem 206 WRC francouzské stáje Bozian Racing. Víckrát se ale objevil mimo trať než po dobrém výkonu v cíli. Vybraných světových podniků se účastnil i v dalších letech, kdy přezbrojil na WRC značky Ford. Po sezóně 2011 se z rally vytratil, aby si o tři roky později na domácí Rally Stereas Ellados vyzkoušel techniku kategorie R5. S Fiestou ale skončil mimo trať a lépe se sžil až o čtyři roky později s Fabií R5. Hned první společný start na Rally Kaiti Kiritsi zakončil vítězstvím. Vloni odjel Papadimitriou tři soutěže řeckého mistrovství a dvě z nich dokázal vyhrát.

Letošní řecká sezóna odstartovala se zpožděním až v červenci v okolí Loutraki. Startovní listina nevypadala na tamní poměry úplně špatně a v celkovém počtu třiceti startujících se objevila i pětice speciálů Rally2. Jedničku na nově pořízenou Škodu Fabia R5 z Rakouska nalepil úřadující řecký mistr Giorgos Kehagias. Kvůli poruše palivového čerpadla ale byl nucen odstoupit už v prvním testu. O moc dál nedojel ani Efthimios Halkias, když svou Fiestu R5 v RZ 3 odstavil s poruchou posilovače řízení. Ač nejméně zkušený z celé pětice pilotů za volanty Rally2, dojel si pro druhé místo Giorgos Zimaridis ve škodovce. Do Belgie přestěhovaný Řek Jourdan Serderidis se v rally objevil s další škodovkou, v tomto případě novější Rally2 evo, a začal defektem. I kdyby jej defekt nepostihnul, na jeho třetí příčce v cíli by se tím nic nezměnilo. Vítězství ve všech pěti zkouškách Rally Start Line si připsal Papadimitriou a do sezóny tak vstoupil nejlepším možným způsobem.

Následující Rally Fthiotidos poznamenalo počasí. Prudké lijáky zapříčinily, že pořadatelé museli den před startem soutěže zcela překopat itinerář. Podnik se nakonec odjel na třech průjezdech úsekem Divri. K pětici známé z úvodu sezóny se přidal s další Fabií R5 belgický chráněnec Serderidise Sébastien Bedoret. Po nevýrazném výkonu však skončil šestý, dokonce až za nejrychlejším produkčním Mitsubishi Roustemise Panagiotise. Pomalejší vůz Rally2 už řídil jenom Serderidis. Zimaridis bojoval s Kehagiasem o druhé místo, ale nakonec neuspěl a musel se smířit s bronzem. Jinak měla druhá rally roku hodně podobný průběh jako ta první. Papadimitriou vyhrál všechny zkoušky a získal další vítězství. O víkendu se odehrála třetí soutěž sezóny, Olympiako Rally. Celkem na start dorazilo 36 vozů, ale z nich už Rally2 reprezentovaly pouhé tři exempláře. Chyběli Bedoret, Kehagias a Zimaridis. Halkias i přes nespornou výhodu v podobě použité techniky nestačil na Ioannise Badounase v obstaróžním Mitsubishi Lancer EVO VI a skončil pod stupni vítězů. Serderidis tentokrát vylepšil třetí příčku z úvodní Rally Start Line a do cíle dojel jako druhý. Papadimitriou ale opět předvedl svou velkou show. Potřetí v této sezóně vyhrál všechny rychlostní zkoušky a domů si odvezl maximum bodů. Na začátku listopadu na Fthinoporino Rally se tak může pokusit o husarský kousek, zvítězit ve všech rychlostních zkouškách celé sezóny.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!