17. 11. 2020 18:34 − 4769× − 4

Ott Tänak využil pauzy MS k domácímu startu

Stále ještě úřadující mistr světa měl původně zhruba v této době testovat na nadcházející předposlední soutěž MS.

Belgická Renties Ypres Rally ale byla zrušena a estonského jezdce čeká už jen závěrečná soutěž na Monze. Otázkou samozřejmě zůstává, zda se tento podnik vůbec odehraje. Šance pilota Hyundaie na obhajobu titulu nejsou vůbec velké a zřejmě ani on sám už s ní nepočítá. Doma však nesedí a tento víkend využil menší lokální estonské soutěže k pořádnému zabavení. Do Kehala Ralli vstupoval jako jednoznačný favorit, když se proti němu postavil pouze jeden soupeř se srovnatelnou technikou. Georg Gross za volantem svého Fordu Fiesta WRC. O co méně zajímavě situace vypadala v boji o vítězství, o to zajímavější věci se měly dít v rámci kategorie Rally2. Domácí RedGrey Team poslal do soutěže dvojici Hyundaiů i20 R5 a za volant jednoho z nich usednul jejich pilot z WRC2 Ole Christian Veiby. Druhý dostal k dispozici okruhový jezdec Andre Kiil, pro kterého to byl teprve čtvrtý start v rally a první s technikou Rally2. Nováčkem v Rally2 a čtyřkolce vůbec je mladý Robert Virves, letošní juniorský mistr Estonska. V Kehala Ralli pilotoval Ford Fiesta Rally2 a postavil se znovu proti Gregoru Jeetsovi, kterého porazil v boji o juniorskou korunu. Teď si to oba rozdali ve čtyřkolce, když Jeets premiérově usednul za volant Fabie Rally2 evo. A s Volkswagenem Polo GTI R5 nechyběl další mladý Estonec Georg Linnamäe.

O vítězi soutěže bylo prakticky jasno od uzávěrky přihlášek. Soutěže jsou sice nevyzpytatelné, ale Tänak ani jeho technika nezaváhal a nejrychlejšími časy ve všech rychlostních zkouškách si dojel pro jednoznačné vítězství. Gross dokázal ve většině testů udržet piloty slabších speciálů Rally2 za svými zády a skončil tak druhý. Veiby platil ve své kategorii za papírového favorita, ale měl proti sobě silnou konkurenci a určitě si nemohl dovolit nasadit výletní tempo. V prvních pěti zkouškách nenašel v rámci Rally2 přemožitele a vybudoval si už skoro čtvrtminutový náskok. Pak ale na něho začali tlačit estonští junioři vedení Linnamäem. Pilot Volkswagenu zdolal nejrychleji šestý a sedmý test a stáhnul své manko na 11,1 sekundy. V kratičkém závěrečném testu se ale převrhnul a místo útoku na Veibyho ještě ke všemu přišel o druhou příčku. Nejrychlejším estonským juniorem v Kehala Ralli se tak nakonec stal Jeets a celkově skončil těsně pod pódiem. Druhý debutant ve čtyřkolce Virves dojel za Linnamäem a na Jeetse ztratil 12,6 vteřiny. Veiby si tedy třetí místo celkově a vítězství v kategorii udržel.

Komentářů celkem: 4
17. 11. 2020 20:05
0 0
moudří jistě zodpoví...jak je možné, že např. v Estonsku můžou startovat vozy kategorie WRC a bodovat respektive počítat umístění do celkového pořadí? Nevím jestli to je teda ofiko národní šampionát tahle Kehala Ralli. Pak bych to chápal.
17. 11. 2020 20:24
0 0
Gross s tim jezdi estonský mistrovství normálně. Předpokládám, že záleží, co povolí do svého šampionátu ta která národní autorita.
17. 11. 2020 21:06
0 0
To je jasné u nás musí jezdit jen WRC skoroveteráni, protože by si embéčka ani nebrnkla
18. 11. 2020 08:17 Upraveno 08:19
0 0
Nejsou náhodou tyhle starty závislé na FIA ? Vím že když byl první start mimo MS muselo se tehdy žádat FIA o povolení, akorát nevím zda to stále dál platí nebo už ne. Myslím start Otta ostatní WRC asi záleží na dané zemi co kde je a není povolené
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!