Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
23. 11. 2020 19:55 − 3335× − 0

Kanáry uzavřou neplánovaně Evropský šampionát

Zatímco původně mela Rally Islas Canarias být jedním z úvodních podniků sezóny, kvůli čínské chřipce nakonec šampionát uzavře.

Od zrušení světové Ypres rally se mohlo čile spekulovat, zda se v Belgii sejdou posádky alespoň v rámci mistrovství Evropy, ale nyní už je jasno, že ani ERC nebude mít více štěstí a Spa Rally padne za oběť čínské chřipce. Navíc v případě této soutěže dojde na neplatnost onoho nepřesně užívaného úsloví dvakrát nevstoupíš do jedné řeky, protože i když organizátoři zkusili letos soutěž uspořádat ve dvou termínech, pokaždé jim ji epidemiologická situace zhatila. Ostatně při pohledu na aktuální čísla z Belgie a regionu Liège se není moc co divit, navíc vládní opatření nenechávají příliš velký prostor, aby soutěž mohla proběhnout, i kdyby organizátoři nakrásně chtěli. K situace se pro server Dirt Fish vyjádřila starostka města Spa: "I přes všechnu skvělou a profesionální práci organizátorů z DG Sportu se nacházím v situaci, kdy musím požádat o odložení konání Spa Rally. Zdravotní krize, kterou právě zažíváme a s riziky, která přináší, mě vedou k tomu, abych byla neobyčejně opatrná. Ze situace, která ovlivňuje všechny naše aktivity, jsem strašně smutná. Turismus, kultura a motorsport jsou součástí DNA města a z celého srdce doufám, že se po druhé vlně pandemie budeme moci vrátit zpět k našim životům," uzavírá starostka lázeňského města.

Za organizátora šampionátu dodává Jean-Baptiste Ley: "Stejně jako DG Sport akceptujeme, že nebyla jiná možnost než odložit soutěž a přesunout Spa Rally na sezónu 2021. Christian Jupsin a celý jeho tým udělali vše možné pro to, aby se Spa Rally odjela letos, ale zdraví a bezpečí všech musí být prioritou. I když jsme teď všichni zklamaní a vědomí si komplikací, které toto rozhodnutí přineslo, musíme se ohlížet i zpět za tím, co letošek přinesl, protože jsme odjeli pět soutěží v podmínkách dříve nepředstavitelných. Naše poděkování míří ke všem, kteří umožnili odjetí letošních soutěží a zejména pak Rally komisi při FIA. Všichni v ERC myslíme na ty, kteří zažívají těžkosti kvůli covid-19," uzavírá muž stojící v pozici koordinátora evropského šampionátu.

No a co tedy zrušení Spa Rally znamená z ohledu boje o tituly? Jasno je ve dvoukolkách, kde se napodruhé k úspěšnému finiši v podobě titulů, povedlo dokončil sezónu Kenu Tornovi s Fiestou Rally4, který se stejným vozem ukazoval rychlost už loni. Estoncův nejbližší pronásledovatel Pep Bassas jej už bodově nepřekoná jak v klasifikaci ERC3, tak ani v ERC3 Junior. Otevřená je situace naopak mezi juniory se speciály Rally2, kde se bude rozhodovat mezi Gregoirem Munsterem a Oliverem Solbergem, tedy pokračovateli dvou soutěžáckých klanů z Belgie, potažmo z Norska. Oba mladíky dělí jeden jediný bod a pohledem na umístění má mírně navrch Belgičan, jenž dvakrát vyhrál a jednou byl druhý a čtvrtý. Nor vyhrál taktéž dvakrát, avšak další umístění má horší když si připsal třetí a šestou příčku. Pokud jde o souboj o korunu šampiona ERC,m zde má nejlepší výchozí pozici Alex Lukyanuk, ke kterému se na pravou sedačku vrací Alexey Arnautov a ruská dvojice bude hájit náskok před Oliverem Solbergem, přičemž oba dva jezdce dělí 27 bodů, avšak Nor bude s největší pravděpodobností škrtat nulu z Fafe, zatímco Lukyanuk 8 bodů z Maďarska.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!