Jari Huttunen a Mikko Lukka připraveni na finále seriálu WRC3

O titulu se bude rozhodovat na okruhu v Monze.

Specifická, rekordně krátká sezóna FIA WRC 2020 má před sebou mimořádné finále. Italský okruh Monza, jenž v minulosti hostil největší formulové hvězdy, je zároveň od roku 1978 tradičním místem prestižního a divácky oblíbeného soutěžáckého klání Rally Monza. Na pořadatele nyní čeká unikátní výzva, poprvé byla jejich soutěž zařazena do kalendáře mistrovství světa a navíc se zde rozhodne o mistrovských titulech. Mezi 3. – 6. prosincem naváže závod WRC na dědictví a mnoho příběhů závodního okruhu v Monze.

Nadcházející víkend bude zásadní i pro reprezentanty týmu Hyundai Poland Racing. Jari Huttunen a Mikko Lukka čeká v rámci svého jedenáctého letošního startu rozhodující duel světového seriálu WRC 3. Vítězná dvojice polského šampionátu 2020, která si během roku připsala prvenství na Švédské rally (13-16. února) a Italské rally na Sardinii (8-11. října), k tomu druhé místo na Estonské rally (4-6. srpna) figuruje na druhém místě průběžné klasifikace, se ztrátou dvou bodů na lídra WRC 3.

Průběh sezóny ustanovil, že na Rally Monza mohou bojovat o titul WRC 3 už jen tři posádky. Vedení patří před startem závěrečného kola bolivijsko-argentinské dvojici Marco Bulacia Wilkinson / Marcelo Der Ohannesian (Citroën C3 R5). Za posádkou vozu Hyundaie i20 R5, který připravuje stáj Kowax 2Brally, budou třetími „do party” Poláci Kajetan „Kajto“ Kajetanowicz / Maciej Szczepaniak na Škodě Fabia Rally2 evo. Zmíněnou trojici od sebe dělí pouhých patnáct bodů. Polští fanoušci tak opět letos uvidí další duel dvou bývalých šampiónů RSMP. Důležitým faktem je i to, že Jari a „Kajto” bodovali pouze ve třech závodech ze čtyř, a tak podle předpisů nemusí řešit v průběhu italského závodu případné „škrtání” bodů. To ještě více posiluje šance posádky Hyundaie na vítězství v šampionátu.

Určitě by to byl krásný přírůstek do statistik sezóny 2020 pro Hyundai Motorsport a Hyundai Shell Mobis World Rally Team, který s náskokem sedmi bodů drží vedoucí příčku v souboji o potenciálně druhý titul mistra světa v hodnocení značek.

Soutěž odstartuje už tento čtvrtek, několik minut po 14. hodině, kdy začne první a jediná rychlostní zkouška dne. Předtím, kolem desáté dopoledne, posádky absolvují shakedown. Páteční harmonogram čítá celkem pět rychlostních zkoušek na okruhu v Monze. V sobotu se pak téměř stovka posádek přesune na technické asfaltové úseky v okolí Bergama. V neděli pak závod zakončí tři finálové testy, opět v areálu slavného okruhu. Celková délka měřených úseků sedmého kola mistrovství světa měří něco přes 240 km. Vítězové budou dekorování na cílové rampě ve 14 hodin.

Jari Huttunen: „Je před námi nejtěžší úkol letošního roku a to nejen kvůli vážnosti situace a kvalitnímu obsazení, ale zároveň kvůli specifické charakteristice této rally. Okruh v Monze je kultovní destinací pro všechny fanoušky motorsportu, nyní se poprvé zapíše i do historie WRC. Jsem rád, že budeme u toho a svým výkonem přispějeme k zajímavému průběhu. Čeká nás víkend ve znamení tvrdé práce, se stoprocentní prioritou co nejlepšího výsledku v seriálu WRC 3.

Technické a místy úzké asfaltové zkoušky nepatří k mým oblíbeným podmínkám, ale jsme dobře připraveni. Myslím si, že zkušenosti, které jsme nasbírali v rámci polského šampionátu, na Rally Bohemia a Rajdu Barbórka zde budou velmi užitečné. Kromě krátké asfaltové přípravy jsem navíc měl možnost před několika dny otestovat nový speciál Hyundai i20 N Rally2!

Pro většinu startujících to však bude nový závod, což slibuje zajímavé finále. Uvidíme také, jak průběh závodu ovlivní nevyzpytatelné prosincové počasí. Existuje tak před startem mnoho neznámých, o to odhodlaněji jsem připraven se této výzvě postavit. Společně s týmem Hyundai Poland Racing a stájí Kowax 2Brally uděláme maximum pro to, abychom zdárně zakončili tento pro nás velmi úspěšný rok. Rád bych sobě i všem fanouškům, nejen těm z Polska, dal v neděli už první vánoční dárek – místo na nejvyšším stupínku seriálu WRC 3. Držte palce!”

Starty týmu Hyundai Poland Racing v sezóně 2020 podporují: Hyundai Motor Poland, Hyundai Motorsport Customer Racing, GRX Grönholm RX, Kowax 2Brally, 4turbo, Gulf Race Fuels Distribution EU i Millers Oils a mediální partner RMF24.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!