Petr Eliáš - PR - eWRC.cz
6. 1. 2021 17:50 − 3665× − 0

Pohár Pirelli v ČR vyhlašuje úspěšné závodníky

Sezona 2020 byla pro automobilový sport jednou z nejtěžších za uplynulé desetiletí. Pohár Pirelli ale i tak ocenil ty úspěšné v rally.

Rok 2020 dlouho zůstane v paměti nám všem, jako rok, který dosud nevídaným způsobem ovlivnila celosvětová krize v souvislosti s šířením koronaviru COVID – 19. Domácí sezona automobilových soutěží, která měla začít na jaře, musela být odložena a začínalo se závodit až při Rally Bohemia v letním červenci. Z kalendáře MČR v rally a jednodenní Rallysprint série zůstalo doslova torzo, přesto se nakonec závodilo a obě mistrovství se nakonec vyhlašovala i co do vítězů a mistrů. Značkový Pohár Pirelli byl vypsán i v roce 2020 a z jeho výhod mohli těžit znovu závodníci ve všech třídách bez ohledu na to, jestli jedou s vozem, který je absolutně nejrychlejší. Pohár Pirelli tak dává vyniknout všem závodníkům, nabízí možnost závodit o atraktivní ceny a současně možnost využívat zvýhodněných cen závodních pneumatik Pirelli, které v sobě snoubí kvalitu a cenovou dostupnost. Pět nejúspěšnějších závodníků v Poháru Pirelli si převzalo poháry za své umístění a také šeky na finanční prémie.

Mistrovství České republiky v rally se v roce 2020 nakonec skládalo pouze ze tří soutěží, které se nakonec mohly kvůli restrikcím odjet. Začalo se na Rally Bohemia, pokračovalo se při Valašské rally a poslední soutěží byla nově zařazená a extrémně náročná Rally Pačejov. První místo v Poháru Pirelli za rok 2020 v hodnocení MČR v rally získala posádka Dominik Stříteský – Ondřej Krajča, kteří startovali s Peugeotem 208 R2. Dominik Stříteský patří mezi velké naděje českého rallysportu a jeho postupná cesta automobilovými soutěžemi je příkladná. V uplynulé sezoně se Dominik Stříteský stal druhým nejrychlejším jezdcem s dvoukolkou, ovládl třídu 6 a zvítězil i v Peugeot Rally Cupu. K tomu všemu se může radovat i z celkového prvenství v Poháru Pirelli, za což mu náleží finanční prémie 27 500,- Kč. Druhé místo v Poháru Pirelli obsadil Jan Černý, který po boku Petra Černohorského závodil s VW Polo GTI R5. Za umístění v uplynulé sezoně jim patří finanční prémie 15 000,- Kč. Prémii ve výši 8 750 Kč obdrží za dělenou 3. a 4. příčku díky shodnému počtu bodů hned dvě posádky. Jedná se o Ondřeje Šimka a Vítězslava Baďuru, kteří závodili s Fordem Fiesta R5 a Jiřího Pohlídla s Janem Kubalou, kteří vsadili na Peugeot 208 R2. Pátá příčka Poháru Pirelli patří nestorovi tohoto cupu, kterým je Vojtěch Štajf, který společně se svým Volkswagenem Polo GTI R5 a Františkem Rajnohou obsadili v MČR celkově 9. příčku a současně byli pátí v Poháru Pirelli s finanční prémií 5 000,- Kč.

Jednodenní závody Rallysprint série byly koronavirem ovlivněny také a odjely se jen čtyři závody. První soutěží byla Rally Příbram, která se z dvoudenních soutěží přestěhovala do sprintů a do prázdninového termínu. Pokračovalo se při Valašské rally, kdy první etapa byla hodnocena jako samostatný rallysprint. Třetí soutěží byl rallysprint ve Vyškově a o předčasný závěr se postarala Rally Morava ve Šternberku. I v Rallysprint sérii se rozdělovaly body do Poháru Pirelli a stejně jako v hodnocení MČR, tak i zde, se na nejvyšší příčce v poháru umístila posádka startující s dvoukolkou. Finanční prémii 26 500,- Kč za vítězství v Poháru Pirelli získal Martin Lehký s Jakubem Kotálem, kteří si vyzkoušeli Ford Fiesta Rally 4. Martin Lehký potvrdil, že přestup z dieselové Fabie RS mu svědčí a je to dobrý příslib do budoucnosti tohoto závodníka.

Druhá příčka v Poháru Pirelli Rallysprint série patří premiantům mezi dvoukolkami MČR, tedy Dominiku Stříteskému a Ondřeji Krajčovi, kteří tak získali další finanční prémii ve výši 14 000,- Kč. I třetí příčka patří posádce závodící s dvoukolkou Peugeot 208 R2. Devět tisíc korun za třetí příčku si odvážejí Petr Gargulák s Karlem Voltnerem. Lukáš Nekvapil s Petrou Řihákovou, kteří po většinu roku startovali s Opelem Adam R2, obsadili čtvrtou příčku a s tím i spojenou prémii 6 500,- Kč. Pátá příčka v Poháru Pirelli znamená prémii 4 000,- Kč pro Tomáše Knápka a Karla Zapletala s Opelem Adam R2.

Všem účastníkům Poháru Pirelli sezony 2020 gratulujeme a přejeme jim, aby jejich sportovní úspěchy nadále pokračovaly, a aby se zejména mohli věnovat motorsportu v době, která nebude nijak omezena a regulována. Sportovní pneumatiky Pirelli zde budou i v nadcházející sezoně a Pohár Pirelli s největší pravděpodobností také. Zájemci o účast v Poháru Pirelli získají více informací od pracovníků firmy Motorsport spol. s.r.o. od Martina Komínka, kominek@motorsport.cz a Ing. Františka Podhajského, podhajsky@motorsport.cz.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!