Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 1. 2021 12:54 − 5315× − 3

Svět se vydá na návštěvu za Santa Clausem

Již nějaký týden se šuškalo o tom, že Artic Rally Finsland nahradí zrušené Švédsko a tak se taky stalo.

Švédská rally patří mezi jedny ze stálic kalendáře MS, avšak letošní složitá situace okolo čínské chřipky vedla tamní organizátory k tomu, aby svůj podnik zrušili, protože rozpočet jejich soutěže je významně postaven na příjmech ze vstupného, což by letos za protiepidemiologických opatření nebylo možno realizovat. Aby šampionát nezůstal bez sněhové soutěže, začala se hledat náhrada, kterou se stal zcela nový podnik v okolí Rovaniemi, kde se už tento víkend pojede první kolo Finského šampionátu. O měsíc později bude v regionu následovat soutěž nazvaná Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox, což dle aktuálních plánů znamená, že se ve Finsku budou letos konat hned dvě světové soutěže, protože v kalendáři zůstává v polovině prázdnin i tradiční šotolinová soutěž s centrem v Jyväskyle.

Únorová soutěž začne v pátek ráno shakedownem a večer se odjedou první zkoušky. Sobota přinese 3 úseky, které se pojedou dvakrát a další zkoušky budou na programu v neděli, přičemž celková kilometráž soutěže bude čítat okolo 260 ostrých kilometrů a vzhledem ke geografické poloze lze předpokládat, že oproti Švédsku moc nehrozí problémy s nedostatkem sněhu a vysokými teplotami. Soutěž se samozřejmě pojede za hygienických opatření kvůli covidu a otázka přítomnosti diváků bude ještě upřesněna. Jona Siebel za promotéra MS uvedl: "Od prosincového zrušení Švédské rally jsme spolu s AKK Sports, městem Rovaniemi a všemi nadšenci pracovali na tom, aby se podařilo nachystat náhradní soutěž. Byl to závod s časem a jsem vděčný všem, kteří přispěli ke zdárné přípravě. I přes to, že soutěž startuje za 44 dní, nemáme nejmenších pochyb o tom, že AKK udělá vše v jejich silách pro to, aby soutěž měla stejnou vysokou kvalitu jako letní Finské rally. Zimní soutěže nabízí divácky nejvděčnější zážitky. A když pojede v pohádkovém zimním kraji s hromadami sněhu a velkými sněhovými bariérami kolem tratě, tak to bude i splněný sen pro jezdce. Myslím, že WRC si na severu užije skvělé chvíle," uzavírá zástupce promotéra.

Zástupce týmu připravujícího soutěž Riku Bitter dodává k jejímu rychlému zrodu: "Prošli jsme jednotlivé možnosti a různé varianty realizace. Rovaniemi má dlouhou historii organizování zimních soutěží, město má pověst obce, kde probíhají mezinárodní akce a nechybí v něm řada nadšených a zkušených organizátorů rally." Jak již bylo zmíněno, malou ochutnávkou bude již o tomto víkendu tradiční Artic Lapland Rally, kde nebude chybět testovací jezdec Toyoty Juho Hänninen, pilot F1 Valteri Bottas či mladíci Hyundai O-C Veiby a Oliver Solberg.

Komentářů celkem: 3
14. 1. 2021 18:04
0 0
smajlíksmajlíksmajlík
15. 1. 2021 06:14
0 0
Do budoucna by to chtělo udržet tuto soutěž v kalendáři, před ní týden zařadit ještě Švédsko. Jo to by bylo pro mě jako fanouška. Jinak jak na potvoru Švědsko letos zasypal sníh během minulého týdne až 70 cm připadlo.
15. 1. 2021 12:08
0 0
Stěhuju se do Finska, 2x ročně závod MSsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!