Caise čeká první soutěž v Itálii

Talentovaný rally pilot sází na preciznost a cyklistické zkušenosti.

Patří k největším talentům světové rally a velké plány má Erik Cais také v letošním roce. Český pilot bude usilovat o medailové pozice v kategorii ERC1 Junior v rámci seriálu mistrovství Evropy. Sbírat zkušenosti chce také na několika podnicích elitního šampionátu WRC a rád by se ukázal také v domácích soutěžích. „Vše se bude také odvíjet od toho, co nám dovolí ekonomická a pandemická situace. Cílem je bojovat o stupně vítězů,“ prohlásil Cais, kterého od čtvrtka bude čekat první ostrý test v Itálii.

V minulém roce vybojoval pátou příčku v juniorské kategorii na ERC, vyhrál dvě soutěže. Letos chce být Erik Cais vpředu na každém podniku. A dobře ví, že to snadné nebude. „Podobné ambice má deset až patnáct závodníků z celé Evropy. Tím, že se letos moc akcí navíc pořádat nebudou, tak se konkurence rozšířila. Mě to nevadí, jsem připraven se prát o vítězství,“ prohlásil Cais z týmu Orsák Rallysport. „Jen pravidelné úspěchy v tomto šampionátu mi zaručí, že si mě všimnou lidé z WRC.“

Právě elitní seriál automobilových soutěží je hlavním cílem Erika Caise. Pomoci k tomu má hlavně plně profesionální, precizní přístup a čistý jezdecký styl. Tedy aspekty, které pochytil z jiného sportu – Cais totiž dříve závodil na horských kolech a byl součástí továrních stájí. „Díky horským kolům jsem se naučil brutální disciplíně a hlavně lépe predikovat terén. Umím vnímat rychlost celým tělem a hbitě reagovat na okolí. Když je bláto a prší, tak se cítím v autě nejlépe,“ tvrdil Cais, který se narodil ve stejný den jako legendární Colin McRae.

Vzorem mu je Loeb a Ogier

„Velmi ho uznávám, ale více se mi líbí francouzský styl, který je velmi čistý. Právě Sébastien Loeb nebo Ogier se zaměřují na to, aby v průjezdech nikde neztráceli. To mi sedí nejvíc, protože podobný přístup funguje i v cyklistice,“ vysvětluje český pilot Erik Cais, kterého s Fordem Fiesta R5 Rally2 čeká první letošní soutěž. Ve čtvrtek odstartuje do Rally Ciocco v Itálii. „Bereme ji spíše jako první ostrý test přes evropským šampionátem. Kvůli pandemii jsme závodní speciál nemohli pořádně vyzkoušet podle našich představ,“ vysvětlil Cais.

Českého talentovaného pilota čeká letos celkem osm soutěží v ERC, ta první odstartuje v květnu na Azorských ostrovech. Vedle toho by člen týmu Orsák Rallysport chtěl odstartovat do třech soutěží v rámci WRC, nejlépe pak v Chorvatsku. A rád by se zúčastnil také domácí Rallye Bohemia nebo Rallyesprintu Kopná. Chybět by neměla ani tradiční a slavná Barum Rallye.

Foto: Martin Husár

Komentářů celkem: 8
9. 3. 2021 13:541
0 0
V přihlášených vidím Neuvilla, Breena, Mareše ale Caise nee... smajlík
https://www.ewrc-results.com/entries/68441-rally-il-ciocco-e-valle-del-serchio-2021/
9. 3. 2021 17:543
0 0
Proč nejede náš talent hlavní soutěž mezi těmi střelci pro získání zkušeností a porovnání jako Mareš a Odložilík? Kam se dá u nás zařadit jejich zona? Sprinty či čmpr?
9. 3. 2021 18:234
0 0
Bude startovat v hlavní soutěži, stejně jako Filip. Přihlášení do CRZ byla chyba pořadatele.
9. 3. 2021 18:325 Upraveno 18:34
0 0
To se úplně srovnat nedá. Jejich zóna je řekněme takový krajský přebor - takové regionální mistrovství. Ale zas bych to nepoužíval pro kvalitativní srovnání. Rozdíl je v tom, že v "hlavní soutěži" se jedou 3 rundy a v zóně jen 2 rundy. Oboje ale na stejných úsecích. Takže Cais se tam může nějakým způsobem s ostatními srovnat, akorát ne v absolutním pořadí. A otázkou asi je, zda je nějaké podobné srovnání vůbec cílem jeho startu.

...tak se startem je to jinak - jak píše Martin. Svůj komentář ale nechám pro vysvětlení těch zón
9. 3. 2021 19:536
0 0
A co tohle vyjádření:Bereme ji spíše jako první ostrý test přes evropským šampionátem. Kvůli pandemii jsme závodní speciál nemohli pořádně vyzkoušet podle našich představ,“
Nejdřív čtu až pak blbě pindámsmajlík
9. 3. 2021 21:467
0 0
Ale no tak Hujerovic, i v rámci ostrého testu se může chtít srovnávat s konkurencí, jak na tom je. I to může být cíl ne? Nejdřív přemýšlím a pak blbě pindám smajlík ...aneb nejsou podobné výpady zbytečné?
10. 3. 2021 08:538
0 0
Bigmike děkuji Ti za vysvětlení. Již se v tom Italském trochu orientuji. Oni jedou každý týden několik soutěží. Pane Hujer jestli se tě to dotklo tak prominˇ. Je mi 62 a na vysoké urovni závodil pod komínem muj otec a já něco odjel tak v ruzných disciplínách a vím jaké to je nemít čas na přípravu a dělat něco na poslední chvíli. Nechtěl jsem Caise jun. urážet a naopak fandím mladým.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!