Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 3. 2021 10:01 − 10624× − 11

Daniel Elena: Kdyby nás občas v Prodrive poslouchali…

Nečekaná zpráva přišla dnes o konci posádky Loeb – Elena, kdy se duo muselo rozejít na přání týmu Prodrive. Jak celou situaci vidí Elena?

Pokud bychom vztah Loeb – Elena brali jako manželství, tak se dalo říct, že kritickou dobu 13 let pro rozvor spolu dvojice přestála, avšak po 23 letech nakonec na rozvod došlo a když zůstaneme u vztahové terminologie, za rozvodem byl někdo třetí. Tím třetím byl totiž Prodrive, jemuž se nelíbily výkony Daniela Eleny na pravém sedadle při Dakaru a manažeři britského týmu mají pocit, že stál Sébastiena Loeba příliš mnoho času. Rok 2021 tak znamená konec nejúspěšnější dvojice v rallysportu, která spolu vybojovala 79 vítězství ve WRC a devět titulů mistra světa v řadě. Na Dakaru pak taktéž nepatřili mezi druhou vozbu, jelikož stihli zajet dvě pódia a přidat několik etapových vítězství. To však bylo Britům málo… "Seb mi volal včera po poledni, aby mi oznámil, že bude pokračovat s jiným navigátorem. Řekl mi, že to byla žádost Prodrive, že jim přišlo, že nejsem tak moc motivovaný a že jsem na posledním Dakaru udělal moc navigátorských chyb, říká k rozchodu Elena.


Foto: motorsport.com

Včera večer pak v reakci na konec vydal Daniel Elena na sociálních sítích video, kde se o situaci rozmluvil víc a nabídl trochu jiný úhle pohledu a kontra argumenty tvrzení Prodrive. "Podívejme se třeba na výsledky z minulých Dakarů. V roce 2016 jsme vyhráli 4 etapy, Peterhansel 3, Sainz 2 a Nasser též 2. Ten rok jsme měli nejvíc etapových prvenství. Já že neumím navigovat? A to jsme tam byli tehdy poprvé. Dvakrát jsme dokončili na pódiu a za poslední roky jsme možná posádkou s nejvíce etapovými výhrami," říká Elena a k letošnímu Dakaru s novým autem dodává, "jo, v první etapě jsem se trochu ztratil, jelikož jsem si zvykal na elektronický roadbook a jak funguje, ale nemyslím si, že bychom udělali celkově víc chyb než ostatní." Jen pro rekapitulaci dodejme, že Loeb s Elenou letos neměli zrovna úspěšný Dakar, s novým modelem Hunter je pronásledovaly krom chyb i technické potíže, které nakonec vedly k jejich konci v závodu.

A jak dodává Daniel Elena, právě technické potíže byly něco, na čem měl Prodrive zapracovat: "Řekli, že Elena neumí navigovat, že Elena je špatný, že stojí Loeba moc času. Ale před tímto prohlášením možná měli vyslechnout Elenova slova o tom, že auto není postaveno na vyhrávání a že tým je nestrukturovaný. Nikdy jste mě nevyslechli, hodiny jsem trávil s našim inženýrem a říkal mu, co má dělat a co ne, aby postavili auto, které nám umožní bojovat o vítězství. V Prodrive jste neposlouchali rady, ať už byly ode mě, od Nani Romy nebo od Seba. Dělali jste to, co vyhovovalo vám. Vaše filosofie je jasná: my jsme Prodrive, jsme nejlepší tým na světě, vše jsme vyhráli." Ale poslední pořádnou výhru jste získali v roce 2003 se Solbergem," uzavírá Daniel Elena.

Komentářů celkem: 11
17. 3. 2021 11:581
1 0
Celé je to jakési divné... chtělo by to vyjádření Loeba a taky jeho důvod, proč se za Elenu nepostavil...
17. 3. 2021 12:032
0 0
Elena ma pravdu. Prodrive uz neni takovy jak na prelomu milenia. Nevychazí mu prakticky nic a proto kope kolem sebe, či hledá chyby, kde nejsou. Elena je špičkový copilot, zkušený, pohodový. Že se nehodi někomu do krámu, že už nemá atletickou postavu je smutné, ale už nevidí ten věk a letité zkušenosti. Nevím co na to Seb, jak dlouho u Prodrive vydrží, snad mu pomůže manželka namisto Elena, nějaká vítězství má a Seb je na ni zvyklý smajlík
17. 3. 2021 12:093
2 0
kuře, já si taky dlouho pletl rozchod a rozvor, ale jen u aut smajlík
17. 3. 2021 12:434
0 0
Novej, dík, taková chyba, ještě štěstí, že se mi to stalo v článku a ne v osobním životě smajlík
17. 3. 2021 12:475
1 0
Jako ze by sis rozvoral vosobni zivot? smajlík
17. 3. 2021 13:336
0 0
A ještě bych opravil větu.....manažery britského týmu mají pocit.....na..... manažeři britského......
17. 3. 2021 14:007
0 1
Za to může Babišsmajlíksmajlík
17. 3. 2021 14:448
0 0
Daniel by se mohl hecnout a jet Dakar 2022 s někým jiným.
17. 3. 2021 15:049
0 0
jsi holt kuře s klikou, no smajlík
17. 3. 2021 17:0810
0 0
Seb zjevně tak moc chce vyhrát Dakar, že obětuje cokoli. Na jednu stranu je to známka šampiona, na druhou stranu to odskáče chlap, bez kterého by možná 9x šampion nebyl. A nejspíš je to i důsledek těch předchozích Dakarů - jednou se kutáleli a pár hodin opravovali auto, kdoví čí to byla chyba? Podruhé odstoupili pro Elenovo zranění, a kdo za to mohl? A letos vypadli na techniku a to jejich spolupráci neprospělo. Když pak čert Prodrive začne našeptávat aby problém nebyl na něm, dějou se i takovéhle věci. Každopádně smutné !!
18. 3. 2021 00:5111
1 0
Dakar je určitě náročný, Daniel po těch letech nepotřebuje nikomu dokazovat, že je borec za každou cenu, a v posledních letech to podle mě dělal spiš kvůli Loebovi a jejich doufám dobrém vztahu, chápu jeho reakci, protože to v týmu hodili v podstatě na něho, což je prasárna... co si budem povídat, Prodrive je na zcestí už delší čas... otázka je, kdo tam nasype peníze
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!