Vlastimil Resl - eWRC.cz
6. 4. 2021 08:18 − 3124× − 0

David Štefan: „Nejmodernější techniku nešlo odmítnout!“

39. Kowax Valašská Rally ValMez nebyla jen prvním podnikem letošního SONAX Mistrovství ČR v rally.

Byla také první soutěží pro Peugeot 208 Rally4 Davida Štefana, vracejícího se po roce na závodní tratě. Než usedl se spolujezdcem Ondřejem Vichtorou do nového vozu, zažíval hektické chvíle. „Přípravy mi zkomplikoval Covid-19. Neměl jsem sice vážný průběh, ale trpěl jsem bolestmi hlavy a únavou. Tyto problémy navíc dlouho neodeznívaly. To zkomplikovalo přípravu, která byla hodně náročná. Finišovali jsme těsně před odjezdem na závody. Nebýt velké pomoci kamarádů mechaniků, hlavně Víti a Michala, mohli bychom si o startu nechat jen zdát,“ popisuje peripetie pražský pilot, který se necítil stoprocentně fit ani během samotné Valašky.

Po čtyřech sezónách s vozem Opel Adam Cup, se kterým byl dvakrát celkově stříbrný v rámci českého Adam Cupu, nastala chvíle na novější auto. „Původní plán pořídit „er dvojku“ změnila nabídka z Portugalska koupit Peugeot 208 Rally4, jenž měl odjeto jen pár soutěží. Šanci získat nejmodernější techniku nešlo odmítnout,“ konstatuje David. První kilometry s Peugeotem najel v bělském areálu Adventure Land. „Tam bylo prioritou pouze vyzkoušet, jestli auto funguje. Vše bylo v pořádku. Samotné nastavení na české tratě probíhalo až během Valašky. Zdaleka však ještě nemáme hotovo. Peugeot je oproti Adamu diametrálně odlišný úplně ve všem. Obrovský rozdíl je v motoru, podvozku, brzdách či velikosti auta. Teď budeme makat, abychom byli na další soutěž lépe připraveni. Věřím, že až vše doladíme, půjde určitě o nejlepší techniku, jakou jsem dosud měl možnost řídit.“

Slova chvály má David i pro úvodní podnik letošní domácí rallyové sezóny. „Předně smekám pomyslný klobouk před organizátory Valašky, že dokázali, přes současné velmi ztížené podmínky, soutěž uspořádat. Tratě byly pěkné a hodně náročné a jejich obtížnost ještě zvýšil sobotní déšť. Jeli jsme opatrně, přesto se nám nevyhnuly menší krizovky. Nešlo však o nic závažného. Byly vesměs způsobeny ještě nedoladěným nastavením auta. V sobotu nás navíc celý den trápil problém s brzdami, které nebyly úplně funkční. Problém se podařilo vyřešit až v posledním servisu etapy.“ Vyladění nastavení se v nedělní etapě projevilo velice brzy a z Kopřivnice tým odjížděl nejen se stříbrným pohárem z třídy 5, ale hlavně jako třetí posádka dvoukolek v rámci nedělní etapy.

Letošní hlavní Davidovou prioritou je MČR. „Chceme zabojovat o přední příčky v Peugeot Cupu, který začíná na Šumavě. Dle našich informací by mělo startovat šest vozů kategorie Rally4, takže o kvalitní konkurenci a pěkné souboje by mělo být postaráno. Samozřejmě by nás potěšilo i dobré umístění v rámci republikového šampionátu 2WD. Podle finančních a koronavirových možností bychom rádi absolvovali pár závodů ERT. Na většinu sprintů je auto ještě volné k pronájmu. Konkrétně plánovat je dnes složité, protože nikdo netuší, co pandemie umožní odjet,“ končí naše povídání třicetiletý soutěžák.

Foto: Robert Balcar

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!