Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 4. 2021 19:19 − 3144× − 1

Finsko chce jet s diváky, zvažuje přesun data konání

Jak to tak vypadá, Finská rally letos bude mít více novinek, než je již jistý konec sponzora Neste. Kvůli čínské chřipce hrozí posun termínu konání.

Zatím odjeté soutěže MS a v podstatě i různé regionální soutěže po světě probíhají oficiálně bez účasti diváků, ale jak se nese z Jyväskylä, Finská rally se letos pojede buď s diváky nebo vůbec. No a jelikož je nejasné, jaká bude situace v polovině léta, zvažují organizátoři rally tisíce jezer alternativní datum tak, aby zvýšili pravděpodobnost, že fanoušci budou moci k trati. Ač by se chtělo jásat, že organizátoři mají na mysli blaho diváků a chcou svou soutěž odjet tak, jak se sluší a patří, důvod je ve skutečnosti mnohem prozaičtější. Po čtvrtstoletí totiž podporu soutěži ukončila částečně státní Neste Oyj, která se rozhodla podporovat jiné aktivity a jako olejářská a plynařská společnost neviděla další budoucnost ve spojení s motorsportem, pročež organizátorům z AKK tyto peníze budou chybět. Z toho důvodu jsou pro rozpočet soutěže důležití diváci, bez jejichž vstupného by zůstala v rozpočtu díra a proto je situace taková, že se organizátoři pokusí případně termín posunout na září a pokud by to z jakéhokoliv důvodu nešlo nebo by nezvýšilo šanci na přítomnost diváků, tak by i letošní ročník soutěže zrušili.

Serveru Dirt Fish řekl k situaci Finské rally informovaný zdroj z okolí organizačního týmu: "Bez diváků by čísla v rozpočtu prostě nevyšla. O tom to je. Teď probíhá řada jednání s promotérem a FIA, kde se hledají cesty, jak soutěž posunout na září, aby se zvýšila jistota, že na soutěži budou moci být diváci. Za vše může samozřejmě COVID-19, takže posunutí soutěže na co možná nejpozdější termín může zvýšit šance na to, že diváci budou k trati připuštěni." Jak to navíc dle informací serveru vypadá, šance pro Finy tady je s tím, že by soutěž vešla mezi navrátivší se Arkopolis (ta se jede v polovině září) a Katalánsko (to o měsíc později). Jasno by mohlo být příští týden. Při přesunu termínu se však naskýtá otázka, jak si se soutěží a celým ansáblem mistrovství světa poradí samotná Jyväskylä, protože v tradičním letním termínu využívá pro ubytování volné kapacity na kolejích a s lékařským zabezpečením pomáhají doktoři, kteří nemají v létě aktivity na univerzitě.

Když si tedy uděláme malou rekapitulaci kalendáře, zatím za sebou máme dvě soutěže a odpočítáváme poslední týden do startu Chorvatské rally, která se postará o opětovné roztočení kolotoče mistrovství světa. Následuje další měsíční pauza do Portugalské rally a posléze se kalendář začne zaplňovat více, jelikož právě mezi Laponskem a Chorvatskem si FIA s promotérem nechali záměrně pauzu dvou měsíců, aby byl čas na zlepšení koronavirové situace.

Komentářů celkem: 1
13. 4. 2021 20:46
0 0
Ajajaj,pro mne špatná zpráva!!!
Věřil jsem,že se pojede na přelomu července a srpna a i s diváky a my to opět spláchneme jako letní dovču.Teď když se pojede na konci září,či začátkem října nevím,nevím jak o bude navíc ještě s počasím smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!