Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 4. 2021 08:22 − 7047× − 9

Rally1 má zřejmě baterky na baterky

Sotva začaly u M-Sportu a Toyoty testy prototypů vozů Rally1 pro příští rok, vyhlásil výrobce hybridních kitů svolávací akci na tento díl.

Vozy třídy Rally1 mají být od sezóny 2022 zelenější a ekologičtější, jelikož se do speciálů má dostat hybridní kit a jelikož jde o jednu z nejzásadnějších novinek u vozů WRC/Rally1 za poslední roky, všechny týmy by si funkčnost sytému rádi pořádně vyzkoušeli. Jenže sotva pár týdnů poté, co M-Sport i Toyota poprvé vyjeli s prototypy nastala nečekaná pauza, jelikož výrobce hybridního kitu – Compact Dynamics stáhl všechny kity od týmů zpět k sobě, aby na nich zapracoval. Okolo situace panuje poměrně neprostupná hradba mlčení, alespoň trochu světla do situace vznáší zdroj serveru Dirt Fish: "Z toho, co jsme pochopili, tak nastal poměrně významný problém s jednou s baterií a týmy byly e-mailem požádány, aby přestaly jezdil s kitem a vše co nejdříve poslaly do Compact Dynamics."

O celé situaci panuje míra mlčení, že by se za ni nemusel stydět žádný člen Cosa Nostry, takže realitu skládá Dirt Fish zejména z různých náznaků a vyjádření lidí blízko týmům, nikdo však nechce moc informací pustit oficiálně. Lze tedy spekulovat, že se představitelé týmů, FIA či Compact Dynamics bojí možné blamáže, kdyby s velkou pompou představené hybridní speciály Rally1 nevyjely? Nebo si rally nechce udělat ostudu tím, že by přiznala, že jí nefunguje něco, co v nějaké formě na okruzích ve Formuli 1 a vytrvalostních závodech nějakou dobu funguje? Vzhledem k mlčení můžeme pouze a jenom domýšlet…

Zdroj již jmenovaného serveru k celé situaci a mlčení dodává: "Můžeme říct, že zapracování hybridních technologií do vozů Rally1 se ukázalo mnohem obtížnější, než si kdokoliv dokázal představit. Jsou problémy se samotným železem, ale současně jsou týmy frustrované některými dalšími periferiemi spojenými s kitem. Takže to poslední, co by týmy teď chtěly je, že by se objevovaly články o tom, jak jim hybridy nefungují. Vezměme si například Toyotu. Ta v civilním voze zvládla hybrid v podobě Priusu na konci 90. let. Jak by to vypadalo, kdyby v běžném provozu její hybridy najezdily milióny kilometrů, ale vrchol jejích technických dovedností v podobě rally auta měl nefukční hybridní kit? Zainteresovaní vědí, že to není čistě problém týmu, protože pracuje s díly od dodavatele, ale to už by média nerozlišovala. Značky proto o vývoji hybridních Rally1 moc mluvit nebudou, protože mají strach. A o tom to je," uzavírá nejmenovaný zdroj. Jak stručně dodává zástupce Compact Dynamics, podle jeho firmy je dosavadní vývoj velkým úspěchem, jelikož vývoj kitu začal loni v květnu a za 10 měsíců v době covidu-19 dokázala firma kity vyrobit.

Komentářů celkem: 9
21. 4. 2021 11:14
3 0
Já se divím, že FIA vůbec týmům dovoluje ty auta vyrábět. Na všechno už musí být dodavatel protože se bojí, že někdo bude chytřejší a bude dominovat. Jsem zvědav kdy nastane doba a i motor bude jednotný od dodavatekesmajlík
Zrovna tohle mohlo ukázat technický um týmu a mohlo pomoci značce s reklamou. Kde je ta doba kdy byl tento sport o technických inovacích výrobců a ne o svazování pomocí předpisů a předepisování každé podložky. Pak tým něco nedodrží a stejně mu sporťáci dají jen směšnou pokutu.
21. 4. 2021 12:27
0 0
Njn, pro tech par kusu je vyvoj silene drahej, tak se to vyvine pro vsechny najednou a musi to bejt za rok hotovy smajlík
21. 4. 2021 13:05
1 0
P...l bude, až na nějaké rally "kleknou" tyhle hybridy a na bedně budou R5....smajlík
21. 4. 2021 14:37
0 0
Myslím, že fabinu R5 minimálně jednou příští rok na té absolutní bedně uvidíme. Můj osobní tip. smajlík
21. 4. 2021 14:40
0 0
Pelikan ono to myslím ale je jen na rozjezd ten jednotný dodavatel aby měl každý team více času na vývoj vlastního systému.Pak buď zůstane u tohohle a nebo si vyrobí svůj ,tak nějak to jednu dobu bylo v některém článku publikováno
21. 4. 2021 15:04 Upraveno 15:05
0 0
To Maxifavos:
Netvrdím, že tvoje úvaha je špatná, ale jen to ukazuje jak se vše šije horkou jehlou a že FIA není až tak autoritativní orgán, který by řekl třeba dva roky dopředu takhle to bude , toto jsou nové předpisy a vy máte 700 dní na vývoj.
Kdyby nebyl od začátku jednotný dodavatel tak ta auta už si myslím dávno vrčí a testují se. Takto se čeká až to někdo vytvoří a oni to mohou jen implementovat.
Jinak můj první příspěvek byl kritikou k předpisům všeobecně pro všechny kategorie. Takto jsou paradoxně svázané i nižší kategorie a nová auta lze spočítat na prstech jedné ruky a ještě vám jich plno zbyde.
21. 4. 2021 20:31 Upraveno 20:32
0 0
Já bych z toho velké drama nedělal. Kritizoval bych, až vozy vyjedou na tratě. Pamatuji si dobu, když se hybridy zaváděly do F1. Zatímco dnes při předsezóních testech jednotlivé vozy za jeden den hravě odkrouží třeba i přes sto kol, tehdejší první testy byly hotové Waterloo. Některé týmy měly problém vůz nastartovat, u jiných se zase přehříval motor a pokud bylo třeba vyměnit nějaký méně přístupný senzor, vytahoval se kvůli tomu celý motor. Prostě to byla v té disciplině nová technologie. Při prvních závodech pak byla úmrtnost 5-6 vozů z dvacetičlenného startovního pole. Takže bych jim nechal letošek jako dobu hájení a kritiku bych použil až při prvních soutěžích.
24. 4. 2021 23:03 Upraveno 23:03
0 0
Původně napsal pelikan
To Maxifavos:
Netvrdím, že tvoje úvaha je špatná, ale jen to ukazuje jak se vše šije horkou jehlou a že FIA není až tak autoritativní orgán, který by řekl třeba dva roky dopředu takhle to bude , toto jsou nové předpisy a vy máte 700 dní na vývoj.
Kdyby nebyl od začátku jednotný dodavatel tak ta auta už si myslím dávno vrčí a testují se. Takto se čeká až to někdo vytvoří a oni to mohou jen implementovat.
Jinak můj první příspěvek byl kritikou k předpisům všeobecně pro všechny kategorie. Takto jsou paradoxně svázané i nižší kategorie a nová auta lze spočítat na prstech jedné ruky a ještě vám jich plno zbyde.
Tak Toyota už by frčela, mají skoro 10 let závodění s hybridem na okruzích, otázka je co ostatní. Zase ta know-how zkušenost v této oblasti je u Toyoty podle mě hodně velká a možná je lepší aby to měli všichni stejné
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!